Αγροτικά

Στα 110 εκατ. ευρώ η ζημιά στον κρητικό ελαιώνα από τον δάκο

Ο ΣΕΔΗΚ συνέταξε υπόμνημα στο οποίο κοινοποιείται μεταξύ άλλων και ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Μάκης Βορίδης, εξηγώντας πως είναι επιτακτική η ανάγκη εξεύρεσης τρόπου αποζημίωσης των πληγέντων από εθνικούς η κοινοτικούς πόρους. Παράλληλα στο υπόμνημα δίνεται σημαντική βαρύτητα στην εξεύρεση ριζικής λύσης για την άρση της  ανα-ποτελεσματικότητας της μεθόδου, η οποία ταλανίζει την Κρήτη και άλλες περιοχές τα τελευταία χρόνια.

Σύμφωνα με υπολογισμούς του ΣΕΔΗΚ, η παραγωγή – η  οποία φέτος στην Κρήτη αναμενόταν  γύρω στους 90.000 τόνους-  εκτιμάται  πλέον  μειωμένη κατά  30% (30.000 τόνους)  και η αξία της αποτιμάται  συνολικά σε  περίπου 80.εκατ. €.

Η υποβάθμιση της ποιότητας, της οποίας το επίπεδο παλαιότερα  ήταν πολύ υψηλό και γνωστό διεθνώς αφού   τα ελαιόλαδα του νησιού  είχαν  κατά  95%  οξύτητες 0,3ο -0,4ο  και χαρακτηρίζονταν  από τους Ιταλούς ως  extrissima,  φέτος είναι   απελπιστική.  Λάδια υψη-λής ποιότητας με οξύτητες 0,3ο -0,4ο  είναι πολύ σπάνια και μονο λίγα απο αυτά  περίπου 20%  είναι  0,5ο -0,8ο  (έξτρα παρθένα). Τα περισσότερα απο αυτά ( 50%)  είναι 0,8ο-2,0ο   (κοι-νά παρθένα) ενώ τα υπόλοιπα  30% είναι  2ο -8ο ( βιομηχανικά)

      Συνολικά εκτιμάται  ότι υπάρχει  αύξηση  του μέσου επίπεδου οξύτητας κατά  2,0ο και πλέον,  η όποια,  σύμφωνα με τα ισχύοντα στην αγορά (μείωση τιμής  κατά   -0,03€/κ  ανά αύξηση οξύτητας κατά 0,01%),   προκαλεί  μείωση  των τιμών τουλάχιστο κατά 0,50€ ανά κιλό. Συνέπεια  της υποβάθμισης αυτής  αποτελεί η μείωση της αξίας της  παραγωγής κατά 30 εκατ.€.Επομένως συνολικά οι οικονομικές απώλειες λόγω δακοπροσβολές εκτιμώνται σε 110.εκ.€.

Το υπόμνημα του ΣΕΔΗΚ είναι διαθέσιμο εδώ

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Back to top button