Τοπικά Νέα

Τα οφέλη του κτηματολογίου για την Μεσσηνία

Του Καραμπλιά Ευάγγελου*

Είμαστε εν μέσω του θέρους και οι περισσότεροι από εμάς ετοιμάζονται για τις διακοπές τους, κλείνουν τις τελευταίες τους εκκρεμότητες, τακτοποιούν τις υποθέσεις τους, κάνουν απολογισμό της χρονιάς που πέρασε. Το καλοκαίρι με άλλα λόγια είναι μια περίοδος ανασυγκρότησης και τακτοποίησης εκκρεμοτήτων για πολλούς από εμάς, αν όχι για όλους. Ένα από τα ζητήματα που καλείται ο πολίτης της Μεσσηνίας να τακτοποιήσει μέχρι το τέλος του καλοκαιριού είναι και η δήλωση της ιδιοκτησίας του στο Εθνικό Κτηματολόγιο.

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή. Ήδη, από τις αρχές του 2019 στο πλαίσιο του επιχειρησιακού προγράμματος «Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία» του ΕΣΠΑ 2014-2020, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε τη συγχρηματοδότηση του μεγάλου έργου ολοκλήρωσης του Εθνικού Κτηματολογίου με την κτηματογράφηση του υπολοίπου της χώρας. Το έργο αυτό αφορά στη σύνταξη των ψηφιακών κτηματολογικών διαγραμμάτων και τη δημιουργία της ψηφιακής κτηματολογικής βάσης δεδομένων σε περιοχές, οι οποίες εξαιρούνται από παλαιότερα προγράμματα κτηματογράφησης.

Η σπουδαιότητα του έργου αυτού και η απαίτηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να ενταχθεί το σύνολο της χώρας στο Εθνικό Κτηματολόγιο έως το 2021 είναι μια σημαντική ευκαιρία για την Ελλάδα. Η χώρα θα ανασυγκροτηθεί παραγωγικά μέσω της εφαρμογής κτηματογραφικού συστήματος καταγραφής της ακίνητης περιουσίας, οι υπηρεσίες του κράτους προς τους πολίτες θα αναβαθμιστούν σημαντικά και οι πολίτες θα διασφαλίσουν τις ιδιοκτησίες τους απαλλαγμένες από κάθε ασάφεια ή διεκδίκηση. Ουσιαστικά πρόκειται για το μεγαλύτερο αναπτυξιακό εργαλείο για την περιοχή από συστάσεως του Ελληνικού κράτους.
Τις προάλλες ήμουν με συνεργάτες μου στους Γαργαλιάνους και είχα την ευκαιρία να μιλήσω με κατοίκους της περιοχής και κυρίως ανθρώπους της αγροτικής παραγωγής, να ανταλλάξουμε απόψεις και να συζητήσουμε εποικοδομητικά για τις αγωνίες και τις προσδοκίες τους, όσον αφορά στο εν λόγω πρόγραμμα.
Η βασική μου διαπίστωση είναι, ότι οι πολίτες απαιτούν ενημέρωση για τις διαδικασίες και το κόστος υποβολής δήλωσης ιδιοκτησίας και υπάρχει διάχυτη η εντύπωση για συνεχείς παρατάσεις των προθεσμιών εμπρόθεσμης υποβολής.
Η ενημέρωση αυτή υπάρχει όσο πιο απλά και κωδικοποιημένα στον ιστότοπο της εταιρείας ΓΕΩΔΙΚΤΥΟ και στόχος μας είναι η με κάθε τρόπο διάχυση της έγκυρης πληροφορίας, με δράσεις και διαδικασίες δημοσιότητας και βέβαια με μία απλή δωρεάν επίσκεψη στο γραφείο που στεγάζει το υποκατάστημά μας στη Μεσσηνία.
Συνοψίζοντας, η δήλωση της ιδιοκτησίας στο Εθνικό Κτηματολόγιο είναι η μόνη διαδικασία διασφάλισης της ακίνητης περιουσίας και αποτελεί μονόδρομο για την ανάπτυξη της περιοχής. Κατά την άποψή μας η Μεσσηνία είναι ένας από τους πλέον προικισμένους τόπους με σημαντικούς φυσικούς πόρους και δυνατότητες ανάπτυξης. Συνεπώς, η Μεσσηνία εντασσόμενη στο κτηματολόγιο και με αποτύπωση των χρήσεων γης θα μπορεί να κοιτάει με μεγαλύτερη αισιοδοξία το μέλλον.

* Ο Ευάγγελος Καραμπλιάς είναι Αγρονόμος & Τοπογράφος Μηχανικός ΕΜΠ και Διευθυντής της εταιρείας ΓΕΩΔΙΚΤΥΟ

*Για περισσότερες πληροφορίες σε σχέση με το κτηματολόγιο μπορείτε να ενημερωθείτε στον ιστότοπό μας

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Back to top button