Τοπικά Νέα

Το νησάκι της Μεσσηνίας με νερά Καραϊβικής και το δάσος που έχει ανακηρυχθεί “Διατηρητέο Μνημείο της Φύσης”

Το Δάσος αείφυλλων πλατύφυλλων στη Σαπιέντζα έχει ανακηρυχτεί Διατηρητέο Μνημείο της Φύσης

Λένε ότι όταν η φύση «έχει κέφια» δημιουργεί έργα τέχνης που θα ζήλευε και ο πιο διάσημος και ταλαντούχος καλλιτέχνης στον κόσμο. Και όχι άδικα.

Tο δάσος Πλατύφυλλων βρίσκεται στο ακατοίκητο νησί Σαπιέντζα στον κόλπο της Μεθώνης. Η πρωτοτυπία του έγκειται στο ότι όλη σχεδόν η έκτασή του καλύπτεται από αείφυλλα πλατύφυλλα, που σε ορισμένα σημεία έχουν αναπτυχθεί σε τέτοιο ύψος και πυκνότητα ώστε να σχηματίζουν ψηλό παρθένο δάσος ηλικίας 15.000 ετών. Οι κουμαριές ξεπερνούν ακόμη και τα 10 μέτρα. Τα είδη που καλύπτουν το νησί είναι κυρίως σχίνος, φιλλίκι, αγριελιά , κουμαριά, πουρνάρι, μυρτιά, σπάλαθρο, θυμάρι, κ.τ.λ. Το δάσος αποτελεί κατάλοιπο του τυπικού μεσογειακού δάσους σκληρόφυλλων αειθαλλών πλατύφυλλων, παρουσιάζει μεγάλη επιστημονική αξία για τη μελέτη της ιστορίας και της εξέλιξης της μεσογειακής βλάστησης και περιλαμβάνεται στα Βιογενετικά Αποθέματα.


Το δάσος των αειθαλών πλατύφυλλων με κουμαριές, στη Σαπιέντζα, το οποίο μια έκταση 240 στρεμμάτων ανακηρύχτηκε από το κράτος το 1985 “Διατηρητέο Μνημείο της Φύσης”, είναι το μοναδικό του είδους του στη Μεσόγειο.

Η πρωτοτυπία του έγκειται στο ότι η βλάστηση σε ορισμένα σημεία έχει αναπτυχθεί σε τέτοιο ύψος, ώστε έχει σχηματιστεί πυκνό δάσος, η ηλικία του οποίου υπολογίζεται στα 15.000 χρόνια!

 

Στο νησί θα κολυμπήσεις στην Άμμο, μία όμορφη, απάνεμη παραλία, η οποία βρίσκεται στη βόρεια πλευρά και έχει εύκολη πρόσβαση. Στο βόρειο άκρο, επίσης, σε μικρό βάθος έχουν εντοπιστεί ευρήματα από ναυάγια· το σημαντικότερο περιλαμβάνει τις κολόνες του Μεγάλου Περιστυλίου από την Καισάρεια της Παλαιστίνης, του 1ου αιώνα μ.Χ. Η θέση αυτή, που ονομάζεται ακρωτήριο Καρσή, είναι ιδιαίτερου ενδιαφέροντος για τους δεινούς δύτες.

Αρχική

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Back to top button