Τοπικά Νέα

Τριφυλία: Ο Παν. Τσαφαράς ζήτησε να αποκτήσει πιο ενεργό ρόλο η Επιτροπής Ποιότητας Ζωής

Την ανάγκη να αποκτήσει πιο ενεργό ρόλο εξέφρασε ο Αντιπρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Τριφυλίας και μέλος της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής Παναγιώτης Τσαφαράς, στη διάρκεια της σημερινής έκτακτης συνεδρίασης της επιτροπής.

Πιο συγκεκριμένα, με δύο θέματα στην ημερήσια διάταξη συνεδρίασε στις 9 το πρωί της Δευτέρας 3 Αυγούστου η Επιτροπή Ποιότητας Ζωής. Τα θέματα αφορούσαν τιμές των θέσεων για τις εμποροπανηγύρεις στον οικισμό του Αγρίλη Φιλιατρών, τον Δεκαπενταύγουστο, και της Κυπαρισσίας, τον ερχόμενο Σεπτέμβριο, με αυξημένα μέτρα ασφαλείας από την πλευρά του Δήμου. Σε ό,τι αφορά το πανηγύρι στον Αγρίλη, οι τιμές διαμορφώθηκαν στα 10 ευρώ ανά δύο μέτρα, ενώ ο χώρος που θα γίνει δεν θα είναι στο δρόμο όπως τα προηγούμενα χρόνια αλλά στο πάρκο που βρίσκεται απέναντι από το εκκλησάκι της Παναγίας της Αγριλιώτισσας. Όσον αφορά το πανηγύρι της Κυπαρισσίας οι τιμές παραμένουν οι ίδιες με πέρυσι.

Πάντως, για το πανήγυρι της Κυπαρισσίας, μιας και είναι πολύ μεγάλο σε έκταση και προσελκύει χιλιάδες επισκέπτες κάθε χρόνο, ο Παναγιώτης Τσαφαράς πρότεινε να υπάρξει ειδική μέριμνα ως προς τον τρόπο που θα γίνει η ανάπτυξη της εμποροπανήγυρης (ενδεχομένως από την μια πλευρά του δρόμου ή εναλλάξ οι παράγκες), για να αποφευχθεί ο συνωστισμός.

Παράπονα για τον αριθμό των συνεδριάσεων

 

Ο κ. Τσαφαράς εξέφρασε την άποψη ότι η ΕΠΖ πρέπει αποκτήσει πιο ενεργό ρόλο, καθώς ο αριθμός των συνεδριάσεών της είναι μικρός, τονίζοντας πως βρίσκεται πίσω από τις εξελίξεις και αυτό αποδεικνύεται από το γεγονός ότι κάνει έκτακτες συνεδριάσεις και όχι τακτικές. Αναρωτήθηκε ποιος είναι ο ρόλος της επιτροπής όταν δεν συνεδριάζει, όταν δεν προτείνει και πολύ περισσότερο όταν δεν φέρνει θέματα προς ψήφιση στο δημοτικό συμβούλιο που αφορούν την καθημερινότητα του πολίτη, όπως είναι τα απορρίμματα, η ύδρευση, η προσβασιμότητα των ΑΜΕΑ, οι παραλίες, τα καταστήματα κ.α.

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής και Αντιδήμαρχος κ. Αντώνης Βλάχος δεν διαφώνησε με τον κ. Τσαφαρά και δέχθηκε στις επόμενες συνεδριάσεις να κατατεθούν προτάσεις.

Αρμοδιότητες της ΕΠΖ

Η Επιτροπή Ποιότητας Ζωής αποφασίζει για:

  1. τη χορήγηση προέγκρισης ίδρυσης καταστημάτων και επιχειρήσεων μετά από προέλεγχο του σχετικού αιτήματος του ενδιαφερομένου,
  2. την ανάκληση ή την οριστική αφαίρεση της άδειας ίδρυσης και λειτουργίας των καταστημάτων επιχειρήσεων και λοιπών εγκαταστάσεων και δραστηριοτήτων αρμοδιότητας του δήμου,
  3. τη χορήγηση ή ανάκληση της άδειας λειτουργίας μουσικής. Η σχετική απόφαση λαμβάνεται μέσα σε είκοσι (20) ημέρες αφότου περιέλθουν στην επιτροπή όλα τα νόμιμα δικαιολογητικά και στοιχεία.

Εισηγείται στο δημοτικό συμβούλιο:

  1. θέματα καθορισμού χρήσεων γης,
  2. θέματα ρυθμιστικών σχεδίων, προγραμματισμού εφαρμογής ρυθμιστικών σχεδίων, οικιστικής οργάνωσης ανοικτών πόλεων, εφαρμογής Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου (Γ.Π.Σ.), πολεοδομικών μελετών, ανάπλασης περιοχών, πολεοδομικών επεμβάσεων, χρηματοδότησης προγραμμάτων ανάπλασης, ανασυγκρότησης υποβαθμισμένων περιοχών, πολεοδομικής αναμόρφωσης προβληματικών περιοχών, αποζημίωσης ρυμοτομούμενων, πολεοδομικών ρυθμίσεων, εισφοράς σε γη ή σε χρήμα, περιοχών ειδικά ρυθμιζόμενης πολεοδόμησης (Π.Ε.Ρ.ΠΟ.) και έγκρισης πολεοδομικών μελετών,
  3. τη λήψη αποφάσεων για θέματα προστασίας του περιβάλλοντος,
  4. τη λήψη αποφάσεων για θέματα χωροθέτησης κοιμητηρίων, κατά τις προβλέψεις του ν. 2508/1997 (ΦΕΚ 124 Α΄), κέντρων αποτέφρωσης νεκρών, καθώς και άλλων, σχετικών με το αντικείμενο, αρμοδιοτήτων του,
  5. το σχέδιο κανονιστικών αποφάσεων των άρθρων 79 και 82 του Κ.Δ.Κ.

Επιπλέον,

  1. Η επιτροπή ποιότητας ζωής συντάσσει ετήσια έκθεση πεπραγμένων στους τομείς αρμοδιότητάς της, η οποία συζητείται και εγκρίνεται από το δημοτικό συμβούλιο.
  2. Το δημοτικό συμβούλιο μπορεί, για θέματα ιδιαίτερα σοβαρά, με ειδική αιτιολογία, και με την απόλυτη πλειοψηφία του συνόλου των μελών του να αποφασίζει ότι θα ασκήσει το ίδιο αρμοδιότητες των προηγούμενων παραγράφων.
  3. Η επιτροπή ποιότητας ζωής με ειδική απόφαση που λαμβάνεται με την απόλυτη πλειοψηφία των μελών της μπορεί να παραπέμπει συγκεκριμένο θέμα της αρμοδιότητάς της στο δημοτικό συμβούλιο για τη λήψη απόφασης, εφόσον κρίνει ότι αυτό επιβάλλεται από την ιδιαίτερη σοβαρότητά του.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Back to top button