Το Φεστιβάλ Κορώνης 2023 συνεχίζεται αυτή την Κυριακή 11 Ιουνίου στις 8.30 μ.μ. στην Ελεήστρια. Εκεί θα γίνει ένα σπάνιο αφιέρωμα στο ισπανικό λυρικό τραγούδι του 19ου και 20ού αιώνα, με άριες από την περίφημη θαρθουέλα και τραγούδια του κλασικού ρεπερτορίου από την Ιβηρική Χερσόνησο. Λαμβάνουν μέρος οι: Κωνσταντίνος Καριώτης (βαρύτονος), Σπύρος Κωστής (φαγκότο), Φρίξος Μόρτζος (πιάνο).
Στο 1ο μέρος παρουσιάζονται επιλογές από διάφορα είδη ισπανικού τραγουδιού, όπως: η copla, μία σύζευξη ποιητικού λόγου με το λαϊκό τραγούδι που έχει τις ρίζες της στη μεσαιωνική ποιητική παράδοση της Ισπανίας. Τραγούδια για την αγάπη και την υπαρξιακή αγωνία του ανθρώπου, οι coplas έγιναν ιδιαιτέρως αγαπητές στην Ισπανία κατά τον 19ο – 20ό αιώνα. Το pasodoble που σημαίνει “διπλό βήμα”, χορευτικό τραγούδι, ταυτισμένο με τις ταυρομαχίες, καθώς το θέαμα άρχιζε με το άκουσμα των πρώτων μέτρων του. Η σερενάτα, το ρομαντικό τραγούδι που κατά τον μεσαίωνα τραγουδούσε ο ερωτευμένος κάτω από το παράθυρο της αγαπημένης του με κιθάρα ή λαούτο και το οποίο στην κλασική εποχή έγινε μουσικά πιο περίπλοκο, πάντως το ίδιο αισθαντικό. Η sevillana, το γεμάτο ζωντάνια και ρυθμό λαϊκό χορευτικό τραγούδι της Σεβίλλης, σύμφυτο με το flamenco, με στίχο για τη ζωή και τους θρύλους της υπαίθρου, για τη θρησκεία και τον έρωτα.
Το 2ο μέρος είναι αφιερωμένο στη θαρθουέλα της Ρομαντικής περιόδου (18501950), το λυρικό δραματικό ισπανικό θέατρο που εναλλάσσει την πρόζα με το τραγούδι. Μελωδικά και υφολογικά πλούσια, η zarzuela ενσωματώνει το οπερατικό, το λαϊκό και το παραδοσιακό ύφος, τα pasodobles και τις coplas, τη χορωδία και το χορό. Tο όνομά της ανάγεται σε ένα βασιλικό θέρετρο κυνηγιού κοντά στη Μαδρίτη, το Palacio de la Zarzuela, όπου αφθονούν τα βατόμουρα (zarzas). Εκεί οι βασιλείς απολάμβαναν παραστάσεις αυτού του θεατρικού είδους που έχει τις ρίζες του στον Miguel de Cervantes και τον Pedro Calderón de la Barca.
Είσοδος: 12, 10, 7 ευρώ, για άτομα κάτω των 18 είναι ελεύθερη. Προπωλούμενα και διαδικτυακά εισιτήρια έχουν έκπτωση. Προπώληση γίνεται στο κατάστημα “Αλντεμπαράν”.