Αγροτικά

Αναπτύσσονται ποικιλίες ελιάς ανθεκτικές απέναντι στην Xylella

Οι συντελεστές του εγχειρήματος, μεταξύ των οποίων είναι η BALAM Agriculture, η Greenfield Technologies και η SALOV Group έχουν συνδράμει με διαφορετικούς τρόπους στην υλοποίηση του προγράμματος, το οποίο προκρίνει 18 γονότυπους με εξαιρετικά χαρακτηριστικά αντοχής απέναντι σε περιβαλλοντικές απειλές. Ως τέτοια λογίζεται η Xylella fastidiosa,  γνωστή υγειονομική μάστιγα για την μεσογειακή ελαιοκομία, που πλήττει ελαιώνες της Ιταλίας από το 2013, έτος κατά το οποίο πρωτοεμφανίστηκε στην Απουλία.

Οι γονότυποι που αναφέρθηκαν αναπτύσσονται στα θερμοκήπια του Πανεπιστημίου της Κόρδοβα, όπου θα μείνουν μέχρι την άνοιξη, κατά την οποία προβλέπεται η αποστολή τους σε φυτείες της Απουλίας και την Τοσκάνης.

Πρόκειται για περιοχές στις οποίες έχουν ελαιοκομικές εκμεταλλεύσεις η Balam Agriculture και η SALOV Group, όπως αναφέρεται και στο έγκυρο ισπανόφωνο Mercacei: Στο πειραματικά αγρόκτηματα πρόκειται να πραγματοποιηθεί μία πρακτική αξιολόγηση των εν λόγω ποικιλιών, μόλις φτάσουν στο επιθυμητό επίπεδο ανάπτυξης -το οποίο η ερευνητική ομάδα έχει ορίσει σε ύψος 60-80 εκατοστών- καθώς και να διαπιστωθεί η αντοχή τους απέναντι στην Xylella fastidiosa.

H Greenfield Technologies έχει αναλάβει την συνεχή ενημέρωση του σχεδίου με χρήσιμες πληροφορίες, οι οποίες προέρχονται μεταξύ άλλων από πτήσεις drones εξοπλισμένων με πολυφασματικές και θερμικές κάμερες, πάνω από τα αγροκτήματα που είναι δεσμευμένα από το πρόγραμμα. Αξιοποιούνται επίσης πληροφορίες από δορυφορικές εικόνες των αποστολών Sentinel του προγράμματος Copernicus της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος.

Πρόκειται για πολύτιμα -και υπό επεξεργασία- δεδομένα σχετικά με το έδαφος, την χλωρίδα, τις καιρικές συνθήκες που επικρατούν στα αγροκτήματα που θα φυτευτούν οι ποικιλίες, από τα οποία σε ύστερη φάση θα ανακύψουν ωφέλιμα συμπεράσματα για το πλαίσιο που ευνοεί την καταπολέμηση του βακτηρίου Xylella.

Αξίζει επίσης να σημειωθεί, ότι η BALAM Agriculture το περασμένο έτος πραγματοποίησε μελέτες στις ενδιαφερόμενες περιοχές σχετικά με την μέτρηση υδατικού δυναμικού, τις στρατηγικές ελεγχόμενης ελλειμματικής άρδευσης, τον έλεγχο της φυτικής κάλυψης των ελαιώνων, καθώς και διάφορες άλλες εργασίες σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο της Σεβίλλης: Τα στοιχεία αυτά αναμένεται να λειτουργήσουν συμπληρωματικά με τους στόχους του εγχειρήματος, και να προσφέρουν χρήσιμες πληροφορίες σε αγρότες για την εφαρμογή βιώσιμων τεχνικών και την αποτελεσματικότερη προστασία των ελαιώνων τους στο άμεσο μέλλον.

Το έργο Life Resilience ξεκίνησε τα από έτη 2017 και 2018, με δύο φάσεις διασταυρώσεων στις οποίες συμπεριλήφθηκαν συνολικά 1000 γονότυποι όπως οι Leccino και Fs-17, που διακρίθηκαν για θετικές ιδιότητες όπως η υψηλή παραγωγή και η ανθεκτικότητα σε βακτήρια. Από αυτήν την διαδικασία προέκυψαν οι 18 ποικιλίες που αναφέρθηκαν, που συμπυκνώνουν εξαιρετικά αγρονομικά χαρακτηριστικά, η επαλήθευση των οποίων θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη άνοιξη, με την αξιοποίηση των πειραματικών αγροκτημάτων που έχουν δεσμευτεί από το πρόγραμμα.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Back to top button