ΕκπαίδευσηΤοπικά ΝέαΦιλιατρά

Αντίθετος ο Σύλλογος Γονέων Γυμνασίου Φιλιατρών στη ζωντανή μετάδοση μαθημάτων

Αντίθετοι δηλώνουν τα μέλη του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων Γυμνασίου Φιλιατρών στη  ζωντανή μετάδοση των μαθημάτων στα σπίτια των μαθητών.

Η ανακοίνωση:

Ως Σύλλογος Γονέων & Κηδεμόνων του Γυμνασίου Φιλιατρών δηλώνουμε την έντονη αντίθεσή μας στη  ζωντανή μετάδοση των μαθημάτων στα σπίτια των μαθητών που προβλέπει ο νόμος και η σχετική υπουργική απόφαση. Ενώ η εξ αποστάσεως διδασκαλία που εθελοντικά εφάρμοσαν οι καθηγητές κράτησε ζωντανή την επαφή των παιδιών μας με το σχολείο, η ζωντανή μετάδοση είναι κάτι το τελείως διαφορετικό που αντίκειται στις παιδαγωγικές αρχές και οδηγεί την εκπαίδευση, και όχι μόνο, σε επικίνδυνα μονοπάτια.

   Μας προκαλεί έντονο προβληματισμό η αοριστία σε πολλά σημεία της υπ.  απόφασης  για την ασφάλεια των προσωπικών δεδομένων αλλά και για τη μελλοντική χρήση των μεταδεδομένων που «δύναται να παραχωρηθούν στον πάροχο» καθώς είναι γνωστό ότι στην ηλεκτρονική εποχή που ζούμε τα δεδομένα αξίζουν λεφτά και δε μας εξασφαλίζει κανείς ότι ο ιδιώτης πάροχος δε θα μπει στον πειρασμό να τα εκμεταλλευθεί.

  Έγινε άραγε «εκτίμηση αντικτύπου» για τα υπέρ και τα κατά, όπως προβλέπει ο νόμος και αν ναι, γιατί δε δημοσιεύθηκε για να τεθεί σε κριτική και δημόσια διαβούλευση;

  Πρακτικά ζητήματα τώρα: Πόσο χρόνο θα χρειάζεται ο εκπαιδευτικός για να αρχίσει το μάθημα όταν θα πρέπει να δώσει ξεχωριστή  έγκριση στον κάθε μαθητή για να μπει στην ηλεκτρονική πλατφόρμα; 

  Πώς μπορεί άραγε ο καθηγητής να κάνει μάθημα  όταν θα πρέπει να κάθεται πάντα στο ίδιο σημείο για να τον παίρνει η κάμερα και να κάνει σίγαση στον ήχο όταν ρωτάει κάποιος μαθητής (αυτονόητο αυτό για μας), ερώτηση που θα πρέπει να επαναλαμβάνει για να την ακούσουν και οι μαθητές που απουσιάζουν;  Το μάθημα δεν είναι ένας ατελείωτος μονόλογος του καθηγητή που οι μαθητές παρατηρούν παθητικά, αλλά μια ζωντανή διαδικασία με αλληλεπίδραση που είναι αδύνατον να πραγματοποιηθεί έτσι.

  Επειδή μέχρι τώρα οριζόταν ρητά ότι η εξ αποστάσεως διδασκαλία ήταν βασικά για επαναλήψεις, αλλά υπήρχε και η δυνατότητα για παράδοση νέας ύλης πού όμως θα παραδιδόταν οπωσδήποτε και δια ζώσης όταν άνοιγαν τα σχολεία, τι θα γίνει από δω και πέρα; Θα θεωρηθεί ότι όλοι οι μαθητές έχουν παρακολουθήσει τα μαθήματα, ακόμα κι αν τα παρακολουθούν από «σταθερό τηλέφωνο»! Απασχολεί καθόλου το Υπουργείο Παιδείας το ψηφιακό χάσμα και η έλλειψη ψηφιακού εγγραμματισμού που επικρατεί στις ελληνικές οικογένειες κυρίως στις αγροτικές και ημιαστικές περιοχές αλλά και ανάμεσα στα νοικοκυριά εξαιτίας διαφορετικού οικονομικού και μορφωτικού επιπέδου;  Τι «σκέφτεται» να κάνει  για να μη διευρυνθούν κι άλλο οι εκπαιδευτικές ανισότητες; Ή μήπως, «Τι να κάνουμε; Ας πρόσεχαν οι μη έχοντες!»

  Επειδή είναι πολύ πιθανό να αντιμετωπίσουμε ως κοινωνία παρόμοια κατάσταση και τον Σεπτέμβριο καλούμε το Υπ.  Παιδείας να εκμεταλλευθεί το καλοκαίρι και να παράξει  επιλεγμένα βιντεοσκοπημένα μαθήματα σε μεγάλη έκταση που θα προβάλλονται από την τηλεόραση και το διαδίκτυο και με βάση τα οποία οι μαθητές που απουσιάζουν από το σχολείο θα συμμετέχουν, συνδεόμενοι εξ αποστάσεως και με τους καθηγητές τους οι οποίοι θα τους λύνουν τις απορίες. Καλούμε ακόμα το υπουργείο να εφοδιάσει τους μαθητές που αδυνατούν με τον απαραίτητο εξοπλισμό για να υπάρχει ισότιμη συμμετοχή όλων και να οργανώσει σεμινάρια για τους γονείς για να μπορέσουν όλοι να εισέλθουν στην ψηφιακή εποχή χωρίς αποκλεισμούς.

  Ζητάμε επίσης προσλήψεις μόνιμων καθηγητών που θα βρίσκονται στο σχολείο μας από τον Σεπτέμβριο κι όχι να προσλαμβάνονται αναπληρωτές τον Οκτώβριο, τον Νοέμβριο ακόμα και τον Ιανουάριο! Πώς είναι δυνατόν να έχουμε την απαίτηση να δώσει την ψυχή του ο καθηγητής για τα παιδιά μας όταν βρίσκεται σε τέτοια εργασιακή ανασφάλεια και γυρίζει ανά την Ελλάδα για να δουλέψει;

 Στήριξη, λοιπόν, από την πολιτεία σε παιδιά, γονείς και καθηγητές είναι αυτό που χρειαζόμαστε αυτές τις δύσκολες ώρες και σίγουρα όχι αύξηση των μαθητών ανά τάξη, αύξηση των εξετάσεων και πενταήμερες αποβολές! Η εκπαίδευση δεν είναι πόλεμος!

                                                                                         Φιλιατρά 17-5-2020

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Back to top button