Τοπικά Νέα

Από τις 2 έως τις 8 Οκτωβρίου το πανηγύρι στους Γαργαλιάνους – Πρόταση για μεταφορά του στο Τουριστικό στο μέλλον [Οι νέοι χώροι λειτουργίας]

Από τις 2 έως τις 8 Οκτωβρίου θα πραγματοποιηθεί η παραδοσιακή εμποροπανήγυρη στους Γαργαλιάνους, σε νέο χώρο, έπειτα και από την θετική απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Τριφυλίας το βράδυ της Δευτέρας (επικύρωσε την απόφαση του Συμβουλίου Κοινότητας Γαργαλιάνων και την απόφαση της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής).

Ειδικότερα, η Κοινότητα Γαργαλιάνων το προηγούμενο διάστημα διαβίβασε στην Επιτροπή Ποιότητα Ζωής την αριθ. 16/2022 απόφασή της σύμφωνα με την οποία, έπειτα από επιστολή 31 δημοτών που αναφέρει τους λόγους που διαμαρτύρονται για την πραγματοποίηση της εμποροπανήγυρης στην οδό Νικολοπούλου, αποφάσισε αντί της οδού Νικολοπούλου να χρησιμοποιηθεί ως χώρος λειτουργίας το νότιο τμήμα της οδού Παναγοπούλου, από την συμβολή της με την οδό Μιαούλη μέχρι την συμβολή της με την οδό Σ. Λυριτζή (πρώην Αθηνών) και συγκεκριμένα καθαρό σύνολο 45 μέτρα δηλαδή 15 θέσεις στο νότιο τμήμα. Επίσης με το νέο τοπογραφικό υπάρχουν κάποιες μικρές μειώσεις στον αριθμό των θέσεων στην οδό Μιαούλη (από 85 θέσεις που ήταν καθορίζονται στις 83) και στην οδό Νικολάου Σκούντζου (από 35 θέσεις που ήταν καθορίζονται στις 34) προκειμένου διευκολυνθεί η πρόσβαση των κατοίκων στις οικίες τους. Όλες οι θέσεις είναι τρία (3) μέτρα και στο σύνολο τους καθορίζονται στις 132 θέσεις.

Η επιστολή των 31 κατοίκων έχει ως εξής:

ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΔΗΜΟ ΤΡΙΦΥΛΙΑΣ
(Υπ’ όψιν κ. Δημάρχου)
ΕΠΙΣΤΟΛΗ
Του Κωσταντίνου Καραχούντρη του Αναστασίου και όλων των υπογραφόντων την παρούσα Δημοτών της Κοινοτικής Ενότητας Γαργαλιάνων του Δήμου Τριφυλίας.
Θέμα: Χώρος λειτουργίας της εμποροπανήγυρης Γαργαλιάνων.
Κοιν: Πρόεδρο Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Τριφυλίας.
———————————–
Πρόκειται την 3-10-2022 να πραγματοποιηθεί στους Γαργαλιάνους η εμποροπανήγυρις της πόλης. Ολοι εμείς που υπογράφουμε την παρούσα επιστολή, κατοικούμε και δραστηριοπούμεθα επαγγελματικά ένθεν και ένθεν της οδού Νικολοπούλου που υπάρχει πρόθεση από πλευράς του Δήμου Τριφυλίας να στηθούν τα πρόχειρα παραπήγματα για τη στέγαση της εμποροπανήγυρης.
Όμως με την παρούσα επιστολή σας γνωστοποιούμε ότι διαφωνούμε μετ’ επιτάσεως στη χρησιμοποίηση της οδού Νικολοπούλου για τη λειτουργία της εμποροπανήγυρης, η οποία δημιουργεί σωρεία προβλημάτων σ’ εμάς, στις οικογένειές μας, αλλά κυρίως και στις σχολικές μονάδες του Γυμνασίου και Λυκείου Γαργαλιάνων, για τους εξής βάσιμους και ουσιαστικούς λόγους:
1) Η εγκατάσταση της εμποροπανήγυρης για δέκα και πλέον ημέρες έξωθι των κατοικιών, καταστημάτων, γραφείων μας και των άνω σχολικών μονάδων της Πόλης μας, αποτελεί εστία μολύνσεως, λόγω των ανθυγιεινών καταστάσεων που προξενούν οι κάτοχοι των πωλουμένων εμπορευμάτων, αφού είναι γνωστό ότι αφοδεύουν κατά το δοκούν και εναποθέτουν σκουπίδια και άχρηστα αντικείμενα οπουδήποτε.
2) Είναι αδύνατη η πρόσβαση πυροσβεστικών οχημάτων και ασθενοφόρων, εάν αυτό είναι αναγκαίο να συμβεί, γεγονός που μας δημιουργεί μεγάλη ανασφάλεια και περιορίζει τα συνταγματικά κατοχυρωμένα δικαιώματά μας, της ελευθερίας και των ιδιοκτησιών μας.
4
3) Οσοι διαθέτουμε γραφεία και καταστήματα, θα υποστούμε μεγάλη οικονομική ζημιά, λόγω της παρεμπόδισης των πελατών μας να μας επισκέπτονται από τις κατασκευές της εμποροπανήγυρης.
4) Θα διαταραχθεί, ακόμα και σε ώρες κοινής ησυχίας, η οικιακή μας γαλήνη.
5) Πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι η πραγματοποίηση της εμποροπανήγυρης στην οδό Νικολοπούλου, η οποία είναι η κεντρική οδική αρτηρία της Πόλης μας ουσιαστικά αποκόπτει την πόλη σε τμήματα και συνεπώς προξενεί σοβαρή διατάραξη των συγκοινωνιών αυτής.
6) Λόγω του αποκλεισμού της άνω οδού είναι βέβαιο ότι θα είναι απίθανο να αντιμετωπιστούν έκτακτα σοβαρά περιστατικά υγείας των ηλικιωμένων και όχι μόνο κατοίκων με απρόβλεπτες συνέπειες για την υγεία τους καθότι επί της άνω οδού στις υπάρχουσες κατοικίες διαμένουν άνθρωποι με σοβαρά προβλήματα που χρειάζονται καθημερινή θεραπεία, οι οποίοι στην κυριολεξία θα εγκλωβιστούν στα σπίτια τους.
7) Θα «νεκρώσει» όλο αυτό το τμήμα της πόλης, λόγω της αδυναμίας κίνησης πάσης φύσεως τροχοφόρων μέσων και
8) Είναι αδιανόητο να στηθεί εμποροπανήγυρης έξω από σχολικές μονάδες του Γυμνασίου και Λυκείου, καθότι αυτό α) καθιστά αδύνατη την παρακολούθηση των μαθημάτων, λόγω του έντονου θορύβου, β) τον ουσιαστικό αποκλειστικό της εισόδου του Γυμνασίου από δοκάρια και σανίδες, που καθιστά λίαν δυσχερή την πρόσβαση των μαθητών στο σχολείο τους και γ) τη μεταφορά εστιών μολύνσεως έξω από τις σχολικές μονάδες, με κίνδυνο της υγείας των μαθητών.
Για όλους τους άνω λόγους εκφράζουμε την έντονη διαμαρτυρία μας για την πραγματοποίηση της πιο πάνω εμποροπανήγυρης στην άνω κεντρικότερη οδό της πόλης μας, επιφυλασσόμενοι κάθε νομίμου δικαιώματός μας.
Υ.Γ. Κύριοι η χρηστή διοίκηση, η εύρυθμη λειτουργία της πόλης μας και η προστασία των δικαιωμάτων των πολιτών είναι ουσιώδης υποχρέωσή σας γι’ αυτό η εμποροπανήγυρη πρέπει να πραγματοποιηθεί σε μη κατοικημένο χώρο, που δεν θα δημιουργεί τα παραπάνω προβλήματα. Σας προτείνουμε ως την λιγότερο ανώδυνη λύση η
5
εμποροπανήγυρις της πόλης μας να γίνει επί της οδού Νικ. Σκούντζου, από την οδό Παναγοπούλου μέχρι την οδό Μιαούλη, που έχει ακατοίκητες και ανοικοδόμητες ιδιοκτησίες και εν συνεχεία να εκτείνεται στο νότιο μέρος της οδού Μιαούλη επί του οποίου δεν βρίσκονται κατοικίες, δηλαδή έξω από το στάδιο της πόλης.
Γαργαλιάνοι 5-9-2022
Οι διαμαρτυρόμενοι πολίτες
(ακολουθούν ονοματεπώνυμα και υπογραφές) »
Οι 31 πολίτες που υπογράφουν είναι οι εξής:
1. Ζέρβας Παναγιώτης
2. Παντελής Γεώργιος του Κωνσταντίνου
3. Γεωργακλή Μάρθα του Παναγιώτη
4. Χριστοπούλου Ελένη του Πέτρου
5. Παναγόπουλος Δημήτριος του Γεωργίου
6. Βασιλάκης Ιωάννης του Χρήστου
7. Καραχούντρης Κωνσταντίνος του Αναστασίου
8. Λυκοφρίδης Γρηγόριος του Ανδρέα
9. Κούρου Φωτεινή του Θεοφάνους
10. Σπυροπαναγιωτοπούλου Φλώρα
11. Προσηλιακός Αναστάσιος του Θεοδώρου
12. Γιαγκούλας Κωνσταντίνος
13. Χούλιας Ρήγας του Κωνσταντίνου
14. Ανδρώνη Μαρία-Μαγδαλινή του Παναγιώτη
15. Γιαννάκης Κωνσταντίνος του Εμμανουήλ
16. Καραχούντρης Γεώργιος του Αθανασίου
17. Ξιάρχου Ελένη του Γεωργίου
18. Βακαλοπούλου Παναγιώτα του Στέφανου
19. Καραχούντρης Βασίλειος του Αναστασίου
20. Βασιλάκης Γεώργιος του Ιωάννη
21. Βασιλάκης Νικολάος του Γεωργίου
22. Βασιλάκης Ιωάννης του Γεωργίου
23. Σκιαδά Χρυσούλα του Αντωνίου
24. Αλεξανδροπούλου Αντωνία του Αναστασίου
25. Φούρλαρη Αγγελική του Παναγιώτη
26. Πολιτοπούλου Αγγελική του Βυζαντίου
27. Προσηλιακού Σοφία του Θεοδώρου
28. Σταμάτη Ουρανία του Δημητρίου
29. Λυκοφρίδη Ευαγγελία του Ανδρέα
30. Γεωργακλής Παναγιώτης του Δημητρίου
31. Καραχούντρη Φωτεινή του Βασιλείου

Έτσι, μετά και τη θετική απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Τριφυλίας οι χώροι λειτουργίας της εμποροπανήγυρης καθορίζονται οι πιο κάτω:

α) – Η οδός Μιαούλη, από την συμβολή της με την οδό Νικολοπούλου μέχρι την συμβολή της με την οδό Σ. Λυριτζή (πρώην Αθηνών), ένθεν και ένθεν, καθαρό σύνολο 249 μέτρα, μη υπολογιζόμενων των εισόδων οικιών, Παιδικού Σταθμού, συνεργείου και Δημ. γηπέδου ( 36 θέσεις στο βόρειο τμήμα και 47 θέσεις στο νότιο τμήμα).
β) – Η οδός Νικολάου Σκούντζου (κάθετη της οδ. Μιαούλη), από την συμβολή της με την οδό Παναγοπούλου μέχρι την οδό Μιαούλη και στο ανατολικό τμήμα αυτής (λόγω στενότητας της), καθαρό σύνολο 102 μέτρα, μη υπολογιζόμενων των εισόδων οικιών(34 θέσεις στο ανατολικό τμήμα).
γ) – Το νότιο τμήμα της οδού Παναγοπούλου από την συμβολή της με την οδό Μιαούλη μέχρι την συμβολή της με την οδό Σ. Λυριτζή (πρώην Αθηνών), καθαρό σύνολο 45 μέτρα μη υπολογιζόμενων των εισόδων οικιών και του κτιρίου του ΟΤΕ (15 θέσεις).

Ο εσωτερικός χώρος του Δημ. γηπέδου Γαργαλιάνων (έξω από τον ποδοσφαιρικό χώρο και τον χώρο των θεατών) και στο χώρο των μπασκετών, με είσοδο από την οδό Μιαούλη, για χώρο εγκατάστασης και λειτουργίας ΛΟΥΝΑ ΠΑΡΚ ή άλλων ψυχαγωγικών παιγνίων μέχρι 2.000 τ.μ.

Επιπλέον, θα τοποθετηθούν χημικές τουαλέτες για την εξυπηρέτηση των εμπόρων και των επισκεπτών.

Πρόταση για αναβάθμιση και μεταφορά του στο Τουριστικό

Τις σκέψεις του για την αναβάθμιση του πανηγυριού εξέφρασε ο Δημοτικός Σύμβουλος Γιάννης Αδρακτάς, τονίζοντας ότι μπορεί φέτος να μεταφέρθηκε το πανηγύρι σε άλλο χώρο, όμως του χρόνου μπορεί οι κάτοικοι που μεταφέρθηκε να διαμαρτυρηθούν και να χρειαστεί να αλλάξει πάλι η τοποθεσία, ζητώντας κάποια στιγμή να συζητηθεί σε άλλη βάση το θέμα.

Για το ίδιο θέμα μίλησε και ο Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Γαργαλιάνων Σάκης Κωνσταντόπουλος ο οποίος είπε ότι δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα με το πανηγύρι και δεν επηρεάζονται τα εμπορικά καταστήματα της πόλης, ωστόσο παρατήρησε ότι έχει υποβαθμιστεί το πανηγύρι. Επιπλέον, πρότεινε να μεταφερθεί το πανηγύρι στον Προφήτη Ηλία, το τριήμερο της εορτής, και του Αγίου Διονυσίου να γίνονται μόνο οι θρησκευτικές εκδηλώσεις, σημειώνοντας ταυτόχρονα πως θα πρέπει επιτέλους ο χώρος του τουριστικού να αναβαθμιστεί!

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Back to top button