Αγροτικά

Αόρατες οι … αιγυπτιακές πατάτες στην αγορά, απούλητες μένουν οι εγχώριες

Αύξηση παρουσίασαν το 2022 οι εισαγωγές πατάτας κατά 24,7%,  σύμφωνα με στοιχεία του ΕΛΣΤΑΤ που επεξεργάσθηκαν από τον Σύνδεσμο Εξαγωγέων Incofruit-Hellas.

Συγκεκριμένα έγιναν εισαγωγές 208.104 τόνων έναντι 166.930 τόνων το 2021. Οι περισσότερες εισαγωγές γίνονται από την Αίγυπτο. Και αυτή την περίοδο όμως γίνονται εισαγωγές πατάτας.

Όπως δηλώνει στον ΑγροΤύπο ο κ. Απόστολος Βέσμελης, παραγωγός και πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Κάτω Νευροκοπίου της Δράμας, «έχουν γίνει και φέτος πολλές εισαγωγές πατάτας από Αίγυπτο. Μεγάλο ποσοστό της πατάτας που αγοράζεται αυτή την εποχή είναι εισαγόμενο. Το περίεργο είναι ότι πουθενά οι καταναλωτές δεν διαβάζουν στα ράφια της λιανικής για πατάτες προέλευσης Αιγύπτου. Θα πρέπει να μας πει κάποιος αρμόδιος που πάνε όλες αυτές οι πατάτες.

Από την άλλη το εμπόριο έχει «παγώσει» και δεν υπάρχει ενδιαφέρον για τις πατάτες Νευροκοπίου. Η τιμή από τα 50 – 55 λεπτά το κιλό έχει πέσει στα 35 – 40 λεπτά. Φέτος για πρώτη φορά βλέπουμε τόσο μειωμένο εμπορικό ενδιαφέρον. Και θα πρέπει να σας επισημάνω ότι αυτή την εποχή δεν υπάρχει σε καμιά περιοχή της Ελλάδας φρέσκια πατάτα. Από τις αρχές Απριλίου θα βγουν στην αγορά οι πρώτες ελληνικές πατάτες από τα θερμοκήπια και θα ακολουθήσουν οι πρώιμες της Μεσσηνίας.

Ακόμη έχουμε απούλητο στην Δράμα το 8% της περσινής παραγωγής, δηλαδή περίπου 8 έως 10 χιλιάδες τόνους. Όσο θα αυξάνει η θερμοκρασία τόσο θα είναι δύσκολο να συντηρηθεί το προϊόν. Αν και υπάρχει ζήτηση για πατάτα κινδυνεύει να μείνει απούλητη η παραγωγή μας. Ζητάμε επιτέλους οι καταναλωτές να γνωρίζουν την προέλευση της πατάτας που αγοράζουν. Οι φυτεύσεις στο οροπέδιο της Δράμας θα ξεκινήσουν από τον Απρίλιο».

agrotypos.gr

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Back to top button