Πελοπόννησος

Γνωρίζετε ότι η πρώτη πόλη που κτίστηκε στον κόσμο βρίσκεται στην Πελοπόννησο; – Δείτε ποια είναι

Η «αρχαιότερη πόλη του κόσμου», σύμφωνα τουλάχιστον με την περιγραφή του Παυσανία

Η  ιερή κορυφή του Λυκαίου  Όρους  αποτελεί  την κορυφή ενός αρχαιολογικού τριγώνου, του οποίου οι  άλλες  δύο κορυφές είναι οι αρχαιότητες  της  Λυκοσούρας  και ο ναός του Επικούρειου Απόλλωνα στις Βάσσες.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η αρχαία Λυκόσουρα θεωρείται η αρχαιότερη πόλη της Aρκαδίας και όπως αναφέρει και ο Παυσανίας στα «Aρκαδικά» ήταν η πρώτη πόλη που κτίστηκε στον κόσμο σε ηπειρωτική γη και σε νησιά, η πρώτη πόλη που αντίκρυσε ο ήλιος.

Oι κάτοικοι της πόλης αυτής έδωσαν τα πρώτα φώτα στους υπόλοιπους ανθρώπους για το πώς κτίζεται και οχυρώνεται μία πόλη. Ιδρύθηκε από τον Λυκάονα, που ήταν ο γενάρχης των Aρκάδων και ήταν έδρα των βασιλιάδων της Aρκαδίας.

Ηταν ονομαστή για το ιερό της Δέσποινας, κόρης του Ποσειδώνα και της Δήμητρας. Ηταν ναός του 4ου π.Χ. αιώνα, δωρικού ρυθμού με πρόναο και σηκό. Σ’ αυτόν υπήρχε ένα κολοσσιαίο άγαλμα του Δαμοφώντα του Μεσσήνιου, σύμπλεγμα της Δήμητρας, της Δέσποινας, της Άρτεμης και του Άνυτου, κομμάτια του οποίου υπάρχουν σήμερα στο Μουσείο της Λυκόσουρας, ενώ η βάση του αγάλματος διατηρείται στο εσωτερικό του ναού. Εκτός απ’ αυτόν το ναό, υπήρχαν και ναοί της Aθηνάς, του Πάνα, καθώς και άλλα οικοδομήματα (κρήνες, δεξαμενή νερού, μακρά στοά, Μέγαρο), όπως φάνηκε στις ανασκαφές που έκανε η Αρχαιολογική Εταιρεία.

kalimera-arkadia.gr

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Back to top button