Αγροτικά

Δεν πουλάνε οι παραγωγοί με Καλαμών, όπλο η ρευστότητα από το ελαιόλαδο

Την κατάλληλη στιγμή, ίσως την άνοιξη ή και πιο μετά αναμένουν οι αγρότες.

Οι συνεχώς αυξανόμενες τιμές του ελαιολάδου φέτος για μια σειρά από λόγους, δεν αποκλείεται να συνδράμουν και στο εμπόριο της Καλαμών. Αυτό, ίσως συμβεί γιατί πολλοί είναι οι παραγωγοί που έχουν Καλαμών και λαδολιές ταυτόχρονα. Έχοντας επωφεληθεί λοιπόν από τις υψηλές τιμές στο ελαιόλαδο, έχουν αποκτήσει καλή ρευστότητα, η οποία και τους επιτρέπει να δώσουν την αποθηκευμένη ελιά, ακόμα πιο μετά, την άνοιξη ή το ερχόμενο καλοκαίρι, στην προσπάθειά τους, να πάρουν καλύτερες τιμές από τις τρέχουσες.

Ο κ. Περικλής Παπασάικας, πρόεδρος στον Αγροτικό Συνεταιρισμό Καινούργιου δήλωσε μιλώντας στον ΑγροΤύπο τα εξής: «οι τιμές σήμερα στον παραγωγό είναι στα επίπεδα του 1 ευρώ το κιλό για τα 200 τεμάχια και σαφώς θα έπρεπε να είναι παραπάνω. Ελιές στις αποθήκες υπάρχουν και όσοι αγρότες αντέχουν, θα πουλήσουν αργότερα. Αν ως αγρότες δεν οργανωθούμε σε σχήματα και δεν φθάσουμε στο σημείο να ελέγχουμε ένα ποσοστό επί της αποθηκευμένης ελιάς κάθε χρόνο, τότε τα πράγματα δεν θα είναι ευοίωνα».

Ο κ. Ηλίας Μαυράκης, γεωπόνος από το Νεοχώρι Μεσολογγίου τονίζει στον ΑγροΤύπο ότι σαφώς και η παραγωγή ήταν υψηλότερη φέτος, με αποτέλεσμα ακόμα και οι μικρότεροι (σε στρέμματα) αγρότες, να έχουν καλό τονάζ για πρώτη φορά μετά από χρόνια. Σύμφωνα με τον ίδιο, ελιές στις αποθήκες υπάρχουν, αλλά οι περισσότεροι αγρότες, έχουν στο μυαλό τους να πουλήσουν προς την άνοιξη ή το καλοκαίρι, καθώς οι τρέχουσες τιμές του 1 και 1,10 για το 200άρι, δεν ανταποκρίνονται σαφώς στις προσδοκίες τους. Όπως λέει ο κ. Μαυράκης, μέχρι τώρα είναι… κερδισμένοι όσοι πούλησαν ελιές από το τελάρο. «Αρκετοί ήταν οι αγρότες που πούλησαν απευθείας από το χωράφι, για να καλύψουν και τις ανάγκες τους. Οι συγκεκριμένοι τώρα είναι κερδισμένοι από την άποψη ότι οι τιμές μετέπειτα υποχώρησαν», σημειώνει.

Ο κ. Παναγιώτης Πουλάκος, διαχειριστής στον Αγροτικό Συνεταιρισμό Πετρίνας Λακωνίας δήλωσε στον ΑγροΤύπο πως το σπόγευμα της Πέμπτης ο ΑΣ βγάζει σε διαγωνισμό για να πουλήσει 85 τόνους ελιάς Καλαμών εσοδείας 2022-2023. Όπως μας λέει οι 50 τόνοι εξ αυτών, αφορούν τεμαχισμούς από 200 έως 280 κομμάτια στο κιλό, έχουν ενδιαφερθεί έμποροι δεδομένου ότι μιλάμε για καλό καρπό χωρίς υποψία δάκου και γλοιοσπορίου και ίσως υπάρξει πώληση. Ο κ. Πουλάκος ευελεπιστεί πως το προϊόν θα πιάσει καλή τιμή για να βγουν και τα έξοδα των ελαιοπαραγωγών, που φέτος ήταν αυξημένα λόγω του κόστους εισροών, των εργατικών κ.λπ. Σημειώνεται πως η συγκομιδή βρώσιμης ελιάς στην περιοχή της Πετρίνας έχει ολοκληρωθεί καιρό τώρα, δίνοντας την σκυτάλη, στις ελαιοποιήσιμες, το μάζεμα των οποίων έχει προχωρήσει κατά 60%, διακόπηκε όμως αυτές τις ημέρες λόγω των έντονων βροχοπτώσεων και των πλημμυρών στην εν λόγω περιοχή. Οι τιμές που προσφέρουν εν τω μεταξύ οι έμποροι στην περιοχή για Καλαμών, από μεμονωμένους παραγωγούς και μικρές ποσότητες κυμαίνονται γύρω στα 1 ευρώ το 200άρι. Οι περισσότεροι αγρότες δεν προτίθενται να πουλήσουν νωρίς και σε αυτές τις τιμές τις ελιές που έχουν στις κάδες, πόσο μάλλον τώρα που έχουν αποκτήσει και καλή ρευστότητα, χάριν στις τιμές του έξτρα παρθένου ελαιολάδου. Όπως σημειώνουν στον ΑγροΤύπο, αν θέλουν οι έμποροι να καλύψουν τις ανάγκες τους, που είναι και μεγάλες λόγω των αθρόων εισαγωγών, όπως αποδεικνύεται και από τα στοιχεία της ΔΟΕΠΕΛ, τότε θα πρέπει να πληρώσουν ακριβά τον καρπό.

Μπολιάζουν Καλαμών σε λαδολιές στην Φθιώτιδα

Για απογοήτευση των ελαιοπαραγωγών κάνει λόγο μιλώντας στον ΑγροΤύπο ο κ. Γιώργος Μπουραμάς, αγρότης με Καλαμών από τις Λιβανάτες Φθιώτιδας. «Με το νέο χρόνο υπάρχουν παραγωγοί που πούλησαν ποσότητες, για να καλύψουν τις ανάγκες τους, είτε για φορολογικούς λόγους (τιμολόγια). Υπάρχει όμως μεγάλη απογοήτευση για τις τιμές, αφού με μέση τιμή λόγω μικροκαρπίας στα 60 και 70 λεπτά, δεν μένει κανένα κέρδος. Οι πιο μεγάλοι αγρότες περιμένουν να πουλήσουν αργότερα. Οι πιο μικροί σκέπτονται ότι ίσως έπρεπε να έχουν πάει για ελαιοποίηση την παραγωγή τους, ειδικά από την στιγμή που το ελαιόλαδο έπιανε και πάνω από 4,5 ευρώ το κιλό. Πάντως, όπως πάει η κατάσταση με τις τιμές και τα κόστη πολύς κόσμος έχει προγραμματίσει να μπολιάσει από Καλαμών σε λαδολιές τους επόμενους μήνες», λέει καταλήγοντας.

agrotypos.gr

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Back to top button