Δήμος Πύλου - Νέστορος

Δημόσια συζήτηση για τα προβλήματα της Μεθώνης

Δημόσια συζήτηση για τα προβλήματα της Μεθώνης με θέμα “Ο καθένας για τον εαυτό του και όλοι μαζί για τον τόπο μας”, οργανώνει ο Σύλλογος Φίλων Κάστρου Μεθώνης το Σάββατο 12 Αυγούστου, στις 9 το βράδυ, στο Πολιτιστικό Κέντρο της ιστορικής κωμόπολης.

Σε ανακοίνωση – πρόσκλησή του ο σύλλογος αναφέρει ότι “στόχος αυτής της πρωτοβουλίας μας είναι να καταγραφούν τα οξυμένα μεγάλα και τα μικρότερα προβλήματα της Μεθώνης, να συζητηθούν εναλλακτικές λύσεις και να εντοπιστούν τα θεσμικά εμπόδια τα οποία δεν επιτρέπουν την υλοποίηση των αναγκαίων παρεμβάσεων και την αξιοποίηση των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της περιοχής” και παρατηρεί: “Πιστεύουμε ότι θα ήταν αντιπαραγωγικό να αναλωθεί ο διάλογος σε άγονες προσωπικές ή παραταξιακές αντιπαραθέσεις αντί της τεκμηριωμένης παράθεσης προτάσεων. Τα προβλήματα δεν λύνονται με λόγια, μ’ αυτά φτιάχνονται μόνο φανταστικά «ανώγια και κατώγια». Ο ΣΦΚΜ πήρε αυτή την πρωτοβουλία όχι για να διχάσει, αλλά για να συμβάλει στη δημιουργία συνεργειών, ώστε να διευκολυνθεί η αντιμετώπιση των προβλημάτων.

Οι δημότες της Μεθώνης είναι αυτοί που θα αποφασίσουν τη δημοτική παράταξη και τα πρόσωπα στα οποία θα αναθέσουν την ευθύνη της διακυβέρνησης του δήμου και της κοινότητας της Μεθώνης.

Θεωρούμε ότι η Τοπική Επιτροπή – παρά τις περιορισμένες αρμοδιότητές της – είναι πολύ σημαντική, διότι μπορεί να διασφαλίσει, μέσω της τακτικής ενημέρωσης των δημοτών, τη λογοδοσία όλων των επιπέδων διοίκησης του δήμου μας. Στο δημόσιο διάλογο, ο οποίος διεξήχθη μέσω της ιστοσελίδας μας με 10 αναρτήσεις στο λογαριασμό μας στο Facebook από τέλος του 2022 έως το τέλος Ιουλίου 2023, συμμετείχαν πολλά μέλη, φίλες και φίλοι τους οποίους ευχαριστούμε για την συμβολή τους. Τα θέματα και οι προτάσεις κωδικοποιήθηκαν στο επισυναπτόμενο κείμενο το οποίο μπορεί να αποτελέσει μη περιοριστική βάση του διαλόγου”.

Η ΔΙΑΒΡΩΣΗ ΤΩΝ ΑΚΤΩΝ

Για το σοβαρό πρόβλημα της διάβρωσης της παραλιακής ζώνης ο σύλλογος αναφέρει:

“Η φωτογραφία με τους βράχους που έχουν ριχτεί στο δρόμο της παραλίας της Μεθώνης προς την πλευρά της θάλασσας απεικονίζει μια «παρέμβαση» η οποία, σύμφωνα με τις πληροφορίες – καταγγελίες πάρα πολλών μελών και φίλων μας, έγινε την πρώτη εβδομάδα του Ιανουαρίου του 2023 από τις υπηρεσίες του δήμου. Το πρόβλημα της αποκατάστασης του παραλιακού μετώπου είναι το σοβαρότερο, το δυσκολότερο και το πλέον επείγον ως προς το χρόνο παρέμβασης. Επιπλέον η διάβρωση των ακτών είναι ένα παγκόσμιο πρόβλημα, για το οποίο δεν υπάρχουν εύκολες λύσεις. Συνεπώς, κάθε επέμβαση πρέπει να γίνεται μετά από τεχνική μελέτη και άδεια των αρμόδιων αρχών. Για το λόγο αυτό υπάρχουν ερωτήματα σε ότι αφορά την «παρέμβαση» που προαναφέρθηκε στα οποία πρέπει να δοθούν απαντήσεις.

Πρόκειται για την πρώτη φάση υλοποίησης κάποιας εγκεκριμένης μελέτης ή απλά η ενέργεια αποτελεί «θεσμικό ακτιβισμό»; Δεν έχει, ύστερα από τόσα χρόνια, εμπεδωθεί η γνώση ότι η αντιμετώπιση της διάβρωσης των ακτών απαιτεί ολοκληρωμένο επιστημονικό σχεδιασμό και ότι, χωρίς αυτόν, κάθε αποσπασματική «παρέμβαση» οδηγεί σε επιδείνωση της κατάστασης; Ποιος είναι ο λόγος που εδώ και μια σχεδόν δεκαετία δεν ολοκληρώνεται, παρά το ότι βρίσκεται στην τελική ευθεία, το ΣΧΟΟΑΠ που, όπως ο σύλλογος μας έγκαιρα έχει επισημάνει, θα έδινε το απαραίτητο ορθολογικό πλαίσιο και την επιστημονική τεκμηρίωση για ανάληψη όλων των συναφών και αλληλένδετων τεχνικών πρωτοβουλιών; Ποια θα είναι τα επόμενα βήματα και πώς θα αποκατασταθεί η πολύτιμη παραλία μας στους λίγους μήνες που απομένουν μέχρι το καλοκαίρι, ώστε να μην υπάρχουν βράχια στη θάλασσα;

Θεωρούμε ότι οι φορείς της Μεθώνης, οι κάτοικοι αλλά και εκείνοι που επιλέγουν να την επισκέπτονται συχνά, δικαιούνται να έχουν ικανοποιητικές απαντήσεις στα ερωτήματα αυτά, τα οποία δεν προέρχονται από κανενός είδους αντιπολιτευτική διάθεση ή πρόθεση εμπλοκής μας στις επικείμενες εκλογικές διαδικασίες. Απλά εκφράζουν τον ειλικρινή προβληματισμό όσων πιστεύουν ότι αυτές οι πρακτικές, αν συνεχιστούν, θα βάλουν σε κίνδυνο το φυσικό κάλλος της πόλης μας και θα κάνουν μεγάλη ζημιά στην οικονομία της. Το 2014 με πρωτοβουλία του συλλόγου μας έγινε στη Μεθώνη δημόσια συζήτηση για το θέμα της διάβρωσης της ακτής και αποσοβήθηκε η κατασκευή τεραστίων φραγμάτων, ενός έργου το οποίο θα κατέστρεφε δια παντός την παραλία της Μεθώνης.

Επισυνάπτονται – 9 χρόνια μετά – τα συμπεράσματα αυτής της συζήτησης για να τα θυμηθούμε και να προβληματιστούμε, συνεκτιμώντας και το ότι η νέα με σωστές προδιαγραφές και απαιτήσεις μελέτη για την προστασία της ακτογραμμής δεν έχει ακόμα ανατεθεί παρά το γεγονός ότι έχει εξασφαλισμένη χρηματοδότηση. Είναι ανεξήγητο το γεγονός ότι δημιουργούνται νέα προβλήματα αντί να εργαζόμαστε όλοι μας για την αντιμετώπιση των πολλών προβλημάτων τα οποία χρονίζουν”.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Back to top button