Αγροτικά

Ελαιόλαδο: Αύξηση εισαγωγών ΕΕ από Τουρκία και Τυνησία

Η ΕΕ θα αυξήσει τις εισαγωγές ελαιολάδου από Τυνησία και Τουρκία για να καταφέρει να καλύψει τις ανάγκες της κατά το επόμενο χρονικό διάστημα.

Αυτό προβλέπει έκθεση της Κομισιόν που αναφέρεται στην μεγάλη μείωση της ευρωπαϊκής παραγωγής που είχαμε την περίοδο 2022/2023.

Η μειωμένη παραγωγή έφερε μια άνοδο της τιμής λιανικής (στο ράφι) – που σύμφωνα με τις προβλέψεις της Κομισιόν – αναμένεται να φέρει μια μείωση της κατανάλωσης κατά 10 – 11% στην ΕΕ. Μεγαλύτερη θα είναι η μείωση στις χώρες παραγωγής ελαιολάδου (Ισπανία, Ιταλία, Ελλάδα κ.α.). Μείωση – αν θα είναι μικρή – θα έχει και η χρήση ελαιολάδου στην βιομηχανία επεξεργασίας των τροφίμων γιατί ακόμη η τιμή στο ηλιέλαιο είναι σε υψηλά επίπεδα.

Οι εξαγωγές ελαιολάδου της ΕΕ αναμένεται να είναι μειωμένες την φετινή εμπορική περίοδο και εκτιμά η Κομισιόν ότι θα φτάσουν στους 600.000 τόνους (μείωση κατά -27% σε σχέση με πέρυσι). Από την άλλη οι εισαγωγές ελαιολάδου από τρίτες χώρες αναμένεται να ξεπεράσουν τους 200.000 τόνους (κυρίως θα είναι από Τουρκία και Τυνησία).

agrotypos.gr

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Back to top button