Τοπικά Νέα

Εννέα άδειες στη Μεσσηνία για καλλιέργεια βιομηχανικής κάνναβης – Μία στην περιοχή των Γαργαλιάνων

Κάθε χρόνο και μεγαλύτερο είναι το ενδιαφέρον στη Μεσσηνία για την παραγωγή βιομηχανικής κάνναβης και φέτος από τις αρμόδιες υπηρεσίες χορηγήθηκαν εννέα άδειες έναντι τριών πέρυσι. Σε ό,τι αφορά τη φαρμακευτική κάνναβη, όπου πρόκειται για πολύ μεγαλύτερες επενδύσεις με καθετοποιημένες μονάδες, επίσης φαίνεται να υπάρχει ενδιαφέρον για τη Μεσσηνία, ενώ τα στοιχεία δείχνουν δύο μεγάλες εταιρείες να κινούνται προς αυτή την κατεύθυνση.
Αν και η πλειοψηφία του κόσμου ακόμα μπερδεύει τη βιομηχανική με τη φαρμακευτική κάνναβη, πολλοί δείχνουν ενδιαφέρον και απευθύνονται στις αρμόδιες υπηρεσίες για να ενημερωθούν. Ωστόσο, αυτή τη στιγμή εμπειρία υπάρχει μόνο για την παραγωγή βιομηχανικής κάνναβης, ενώ απ’ όσα έχουν καταγραφεί το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι παραγωγοί είναι η διάθεση του προϊόντος.

Βιομηχανική κάνναβη
Σύμφωνα με το μητρώο που τηρεί το Κέντρο Πιστοποίησης Πολλαπλασιαστικού Υλικού και Έλεγχου Λιπασμάτων Καλαμάτας, πέρυσι εκδόθηκαν τρεις άδειες για καλλιέργεια βιομηχανικής κάνναβης. Οι πρώτες άδειες είχαν εκδοθεί το 2017. Φέτος το ενδιαφέρον αυξήθηκε και εκδόθηκαν συνολικά εννέα. Μία στην περιοχή των Γαργαλιάνων, δύο στην περιοχή του Μελιγαλά, μία στο Πεταλίδι, δύο στην ευρύτερη περιοχή του Δήμου Μεσσήνης και τρεις στην ευρύτερη περιοχή του Δήμου Καλαμάτας.
Οι εκτάσεις σε κάθε μία από αυτές κυμαίνονταν, με τη μεγαλύτερη να καταλαμβάνει 22 στρέμματα. Οι δε άδειες είναι βάσει του νόμου ετήσιες.
Το μεγαλύτερο, ωστόσο, πρόβλημα που έχουν αντιμετωπίσει οι καλλιεργητές είναι η διάθεση των παραγόμενων προϊόντων (ίνα, σπόροι, έλαιο κ.λπ.). Μάλιστα, η νομοθεσία φαίνεται να έχει κενά σε ό,τι αφορά τη διάθεση των προϊόντων της βιομηχανικής κάνναβης.
Στελέχη του ΚΕΠΠΥΕΛ εξήγησαν ότι το ενδιαφέρον είναι συνεχώς αυξανόμενο στη Μεσσηνία για την καλλιέργεια κάνναβης. Κάποιοι έχουν ασχοληθεί με το θέμα και θέλουν να επιχειρήσουν σοβαρά, ενώ άλλοι απλώς άκουσαν κάτι και θέλουν να ασχοληθούν.
Ωστόσο, ο κόσμος δε γνωρίζει ότι είναι τελείως διαφορετικά πράγματα η βιομηχανική με τη φαρμακευτική κάνναβη και όπως προείπαμε, η διάθεση των προϊόντων της βιομηχανικής κάνναβης είναι επίσης μεγάλο ζήτημα. Μάλιστα, συστήνουν σε όσους ενδιαφέρονται να καλλιεργήσουν βιομηχανική κάνναβη, να ξεκινήσουν από το… τέλος. Πρώτα να βρουν τι ακριβώς θέλουν να παράγουν (ίνα, σπόρο, έλαιο κ.λπ.), πού θα το διαθέσουν και μετά να επιλέξουν ποια ποικιλία θα καλλιεργήσουν. Ταυτόχρονα, η καλλιέργεια της βιομηχανικής κάνναβης δεν είναι απλή και χρειάζεται εξειδικευμένες γνώσεις και προσοχή για να μην καταστραφεί η παραγωγή από ασθένειες κ.ά.

Φαρμακευτική κάνναβη
Η παραγωγή φαρμακευτικής κάνναβης είναι τελείως διαφορετική, αφού ο νόμος υποχρεώνει να υπάρχουν καθετοποιημένες μονάδες. Δηλαδή, η δραστηριότητα της επιχείρησης θα περιλαμβάνει όλα τα στάδια παραγωγής του προϊόντος (από την πρώτη ύλη ως το τελικό προϊόν). Από την ίδια επιχείρηση και στον ίδιο χώρο θα γίνει η καλλιέργεια, η επεξεργασία και η παραγωγή του τελικού φαρμακευτικού προϊόντος.
Τα στάδια και οι εγκρίσεις για την κατασκευή μιας τέτοιας μονάδας είναι πάρα πολλά, με πολύ αυστηρούς όρους και μέτρα ασφαλείας. Γι’ αυτό και πρόκειται για επενδύσεις με μεγάλο κόστος, που φτάνουν ή και ξεπερνούν τα 50 εκατομμύρια ευρώ.
Σε επίπεδο φαρμακευτικής κάνναβης φαίνεται να υπάρχει ενδιαφέρον από δύο εταιρείες για την Άνω Μεσσηνία, προς την περιοχή της Οιχαλίας.
Μέχρι στιγμής η μία έχει καταθέσει αίτηση για χρήσεις γης, ενώ η δεύτερη φαίνεται να έχει προχωρήσει λίγο περισσότερο τις διαδικασίες, να έχει καταθέσει αίτηση χωροθέτησης και αποστάσεων από άλλες εγκαταστάσεις.
Στο μεταξύ, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που δημοσιοποίησε η Γενική Γραμματεία Βιομηχανίας του Τμήματος Αδειοδότησης Επιχειρήσεων και Κωδικοποίησης Διαδικασιών, αυτή τη στιγμή έχουν εγκριθεί 25 άδειες εγκατάστασης μονάδων καλλιέργειας και παραγωγής τελικών προϊόντων φαρμακευτικής κάνναβης, με επενδύσεις συνολικού ύψους 360 εκατομμυρίων ευρώ.
Θα δημιουργηθούν 2.250 νέες θέσεις εργασίας, ενώ θα κατασκευαστούν 430.000 τ.μ. θερμοκηπίων για την καλλιέργεια και 100.000 τ.μ. για βιομηχανικά κτήρια, για την παραγωγή των προϊόντων φαρμακευτικής κάνναβης.
Επτά από τις αδειοδοτημένες μονάδες βρίσκονται στην Κεντρική Μακεδονία, επτά στη Στερεά Ελλάδα (Βοιωτία, Εύβοια, Φωκίδα, Ανατ. Αττική), πέντε στην Πελοπόννησο, ενώ οι υπόλοιπες έξι είναι διάσπαρτες σε νομούς της ηπειρωτικής Ελλάδας. Εκτιμάται πως αν αυτές οι μονάδες λειτουργήσουν πλήρως και προστεθούν άλλες που έχουν αιτηθεί (συνολικά 80), οι άμεσες επενδύσεις θα ξεπεράσουν το ένα δισ. ευρώ, οι θέσεις εργασίας θα είναι πάνω από 5.000 (εξειδικευμένο προσωπικό), οι εξαγωγές θα αυξηθούν, όπως και τα κρατικά έσοδα.

Της Βίκυς Βετουλάκη στο Θάρρος

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Back to top button