Αγροτικά

Ενώνουν τις δυνάμεις τους Ισπανία και Ιταλία για την προώθηση του έξτρα παρθένου ελαιολάδου

Ισπανία και Ιταλία συγκροτούν κοινό μέτωπο για να προωθήσουν μαζί το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδό τους. Οι εκπρόσωποι των Οργανώσεων της Ισπανικής Ένωσης Δήμων Ελιάς, (AEMO), της Ισπανικής Ένωσης των Masters Διαχειριστών Ελαιοτριβείων, (AEMODA), της Ιταλικής Ένωσης Αγροτών (Confragricoltura) και της Ιταλικής Ένωσης  Ελαιοτριβείων (Assofrantoi), συναντήθηκαν στις 20 Μαΐου 2023 στην Καμπανία (Σαλέρνο). Καρπός αυτής της συνάντησης, που στέφθηκε με επιτυχία, ήταν η σύνταξη και συμφωνία μιας Διακήρυξης συμμαχίας για την ανάπτυξη δράσεων υπέρ του εξαιρετικού παρθένου ελαιόλαδου σαν της ναυαρχίδας του διεθνούς ελαιολάδου.

Όπως αναφέρει δημοσίευμα της Olimerca, το Μανιφέστο της Συμμαχίας Ισπανίας-Ιταλίας σηματοδοτεί μια σειρά στόχων και δράσεων τις οποίες οι παραπάνω οργανώσεις σκοπεύουν να αναπτύξουν υπέρ της ευημερίας του ελαιοκομικού τομέα, και ειδικότερα:

–  Την παραγωγή έξτρα παρθένων ελαιολάδων υψηλής οργανοληπτικής και αυθεντικής ποιότητας.

–  Την προώθηση μέτρων για τη βελτιστοποίηση του ισοζυγίου άνθρακα, τα οποία θα συμβάλλουν στο μετριασμό της κλιματικής αλλαγής.

–  Την εκπαίδευση των καταναλωτών ώστε να μπορούν να ξεχωρίσουν τον αυθεντικό χυμό του ελαιόκαρπου, το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο, από τις υπόλοιπες κατηγορίες.

–  Την υπεράσπιση της αυθεντικότητας του ελαιολάδου έναντι της εμπορικής διακίνησης μειγμάτων με άλλα έλαια και λίπη που θα πρέπει να απαγορευθούν στην επικράτεια της ΕΕ.

–  Την ανάπτυξη δράσεων για την αύξηση συμπληρωματικού εισοδήματος μέσω του ελαιοτουρισμού όπως επίσης και της αξιοποίησης των υποπροϊόντων.

Η Ισπανο-ιταλική ή αντίστροφα η Ιταλο-ισπανική συμμαχία στοχεύει να βάλει ένα λιθαράκι στην οικοδόμηση της ποιότητας, της αριστείας, της προώθησης και υπεράσπισης του εξαιρετικού παρθένου ελαιολάδου, που αποτελεί το πιο πολύτιμο και πιο υγιεινό από όλα τα λίπη και έλαια.

olivenews.gr

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Back to top button