Τοπικά Νέα

Επέτειος Μάχης Κάτω Μηναγίων – Εγκαίνια Πάρκου Ελληνικής Επανάστασης

Εορταστικές εκδηλώσεις θα γίνουν την Παρασκευή 17 Μαρτίου για την 198η Επέτειο
της Μάχης στα Κάτω Μηνάγια (σήμερα Κάτω Αμπελόκηποι) και για τα εγκαίνια του Πάρκου Ελληνικής Επανάστασης από το Δήμο Πύλου – Νέστορος, την Κοινότητα Αμπελοκήπων και το Ινστιτούτο Πολιτισμού Μεσσηνίας. Είναι η πρώτη φορά που τιμάται η επέτειος, καθώς πρόσφατα καθιερώθηκε με Προεδρικό Διάταγμα ως “δημόσια εορτή τοπικής σημασίας”.
Συγκεκριμένα, στις 10 π.μ. αναμένεται η προσέλευση και στις 10.15 π.μ. θα τελεστεί επιμνημόσυνη δέηση. Ακολουθούν τα αποκαλυπτήρια της αναμνηστικής πλάκας και κατάθεση στεφάνων. Τον πανηγυρικό της ημέρας θα εκφωνήσει ο Δημοσθένης Κορδός υποψήφιος διδάκτορας Πολιτισμικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου και μετά τους χαιρετισμούς, μαθητές του 1ου και 2ου Δημοτικού Σχολείου Πύλου θα διαβάσουν “21 Μικρές Ιστορίες Ελευθερίας”.
Τα αποκαλυπτήρια του πίνακα εισόδου του Πάρκου Ελληνικής Επανάστασης θα κάνει ο δήμαρχος Πύλου – Νέστορος Παναγιώτης Καρβέλας και ο πρόεδρος της Κοινότητας
Αμπελοκήπων Αγγελής Στρίκος. Η ημέρα θα κλείσει με δενδροφύτευση των 21 ΄΄Δέντρων Ελευθερίας΄΄ από τις αποστολές των 21 Ιστορικών Δήμων της Πελοποννήσου με τη
συμμετοχή μαθητών από τα σχολεία της Πύλου και του Χανδρινού.

Μάχου υπέρ Πίστεως και Πατρίδος
“Η ώρα ήλθεν, ω άνδρες Έλληνες! Προ πολλού οι λαοί της Ευρώπης,
πολεμούντες υπερ των ιδίων Δικαιωμάτων και ελευθερίας αυτών,
μας επροσκάλουν εις μίμησιν, αυτοί, καίτοι οπωσούν ελεύθρεοι,
επροσπάθησαν όλαις δυνάμεσι να αυξήσωσι την ελευθερίας, και
δι’ αυτής πάσαν αυτών Ευδαιμονίαν”.
Μάχη Κάτω Μηναγίων, 3 Μαρτίου 1825
Η αρχή της επαναστατικής προκύρηξης του Αλέξανδρου Υψηλάντη.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Back to top button