Τεχνολογία

Η τεχνητή νοημοσύνη θα εξαφανίσει την ανθρωπότητα και δεν θα ξέρουμε πώς και πότε θα συμβεί

Εάν δεν φοβάστε ακόμα την τεχνητή νοημοσύνη, ένας ειδικός που πιστεύει ότι υπάρχει 50% πιθανότητα να εξαφανίσει την ανθρωπότητα, μπορεί να σας πείσει

Ο καθηγητής Max Tegmark, που είναι φυσικός και ειδικός στη τεχνητή νοημοσύνη στο Τεχνολογικό Ινστιτούτο της Μασαχουσέτης προχώρησε σε μια πολύ ανησυχητική πρόβλεψη για το μέλλον μας σε αυτόν τον πλανήτη, κάνοντας παραλληλισμούς με περιπτώσεις εξαφανισμένων ειδών.

Είναι ένας από τους υπογράφοντες της δήλωσης κατά της τεχνητής νοημοσύνης που δημοσιεύθηκε την περασμένη εβδομάδα.

Ήταν μια ανοιχτή επιστολή προς το Κονγκρέσο, μέσω της οποίας 350 ειδικοί του πεδίου ζητούν επείγουσα ρύθμιση για τον μετριασμό «του κινδύνου εξαφάνισης από την τεχνητή νοημοσύνη», η οποία δημοσιεύθηκε στην ιστοσελίδα του Κέντρου για την Ασφάλεια της Τεχνητής Νοημοσύνης.

Η δήλωση των μόλις 22 λέξεων προς το Κογκρέσο αναφέρει συγκεκριμένα ότι:

«Ο μετριασμός του κινδύνου εξαφάνισης από την τεχνητή νοημοσύνη θα πρέπει να αποτελεί παγκόσμια προτεραιότητα μαζί με άλλους κινδύνους κοινωνικής κλίμακας, όπως οι πανδημίες και ο πυρηνικός πόλεμος».

Η δήλωση υπογράφηκε μάλιστα και από τον CEO της OpenAI, Sam Altman που δημιούργησε το ChatGPT Σύμφωνα με τον καθηγητή Max Tegmark, η ιστορία έχει δείξει ότι τα πιο έξυπνα είδη της Γης – οι άνθρωποι – ευθύνονται για τον θάνατο «κατώτερων» ειδών, όπως το Dodo.

Επομένως, εάν και όταν η τεχνητή νοημοσύνη γίνει πιο έξυπνη από τους ανθρώπους, η ίδια μοίρα θα μπορούσε να τους περιμένει, προειδοποιεί. Και εμείς δεν θα το ξέρουμε πότε θα συμβεί αυτό γιατί ένα λιγότερο έξυπνο είδος δεν έχει τρόπο να το γνωρίζει.

Ο καθηγητής Tegmark έκανε τα ζοφερά αυτά σχόλια κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης στη μητρική του γλώσσα, τη Σουηδική, μέσα από τον εθνικό ραδιοτηλεοπτικό φορέα SVT. «Περίπου τα μισά από όλα τα άλλα είδη στη γη έχουν ήδη εξοντωθεί από εμάς τους ανθρώπους», είπε «επειδή ήμασταν πιο έξυπνοι και αυτά δεν είχαν κανέναν έλεγχο».

«Αυτό για το οποίο προειδοποιούμε τώρα είναι ότι εάν εμείς οι άνθρωποι χάσουμε τον έλεγχο της κοινωνίας μας από τις μηχανές που είναι πολύ πιο έξυπνες από εμάς, τότε τα πράγματα μπορεί να πάνε εξίσου άσχημα και για εμάς».

Μερικοί από τους κορυφαίους επιστήμονες του κόσμου πιστεύουν ότι στο εγγύς μέλλον, η τεχνητή νοημοσύνη θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για τη δημιουργία αυτόνομων όπλων ή ρομπότ που θα μπορούσαν να σκοτώσουν με ή χωρίς ανθρώπινη παρέμβαση.

Αλλά ακόμη και το φαινομενικά καλοπροαίρετο λογισμικό τεχνητής νοημοσύνης θα μπορούσε να λάβει αποφάσεις που θα μπορούσαν να αποβούν μοιραίες για τους ανθρώπους, εάν η τεχνολογία δεν προγραμματιστεί με αρκετή προσοχή.

Το 2018, ο καθηγητής Tegmark είχε προειδοποιήσει ότι οι άνθρωποι θα μπορούσαν μια μέρα να γίνουν σκλάβοι των «έξυπνων» μηχανών που δημιουργούν. Υποστήριξε μάλιστα τότε ότι ορισμένοι από τους συναδέλφους του μπορεί να χαιρετίσουν την εξαφάνιση του είδους από την τεχνητή νοημοσύνη, θεωρώντας τα δημιουργήματά της ως φυσικούς μας απογόνους.

Μια άλλη άποψη είναι η διατήρηση της μορφής της «σούπερ νοημοσύνης» υπό τον ανθρώπινο έλεγχο «όπως ενός σκλαβωμένου σκύλου».

«Μπορείτε να αρχίσετε να ανησυχήσετε για το ότι ίσως εμείς οι άνθρωποι απλώς δεν είμαστε αρκετά έξυπνοι για να χειριστούμε τόση δύναμη», είπε κατά τη διάρκεια μιας ομιλίας στο TED.

«Επίσης, εκτός από τυχόν ηθικούς ενδοιασμούς που μπορεί να έχετε σχετικά με την υποδούλωση ανώτερων μυαλών, θα πρέπει να ανησυχείτε περισσότερο μήπως η υπερευφυΐα θα μπορούσε να μας ξεγελάσει. Θα μπορούσαν να ξεσπάσει και να αναλάβει τον έλεγχο».

Πηγή:Daily mail

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Back to top button