Πολιτική

Ο Ιωάννης Κ. Μπουγάς για τη μάχη του Μελιγαλά

ΜΕΛΙΓΑΛΑΣ: ΜΙΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΠΙΟ ΜΑΥΡΕΣ ΣΕΛΙΔΕΣ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΜΑΣ

Αγαπητέ κύριε Διευθυντά,

Στις 9 Απριλίου δημοσιεύσατε ένα κείμενο με τον ως άνω τίτλο. Το κείμενο περιέχει βαρειές ιστορικές ανακρίβειες στις οποίες θέλω να απαντήσω πολύ επιγραμματικά, χωρίς να εκμεταλλευτώ τον πολύτιμο χώρο σας.

Aναφέρεται στο κείμενο, ότι η μάχη του Μελιγαλά έγινε «ανάμεσα στον ΕΛΑΣ, αντιστασιακό στρατό του ΕΑΜ και τα δωσιλογικά Τάγματα Ασφαλείας (ΤΑ)». Ο ΕΛΑΣ και το ΕΑΜ δεν ήσαν αντιστασιακές οργανώσεις, αλλά ταξικές, κομματικές οργανώσεις, εξαρτώμενες από το ΚΚΕ. Τα ονόματά τους περιείχαν καταλλήλως επιλεγμένες λέξεις –Εθνικός, Απελευθερωτικός, Μέτωπο- και έτσι εξαπάτησαν στην αρχή και πολλούς πατριώτες που τις πλαισίωσαν, ενώ δεν είχαν καμία σχέση με την κομμουνιστική ιδεολογία. Στόχος του ΕΑΜ/ΕΛΑΣ, και του ΚΚΕ που είχε τον έλεγχο, δεν ήταν η αντίσταση στους Γερμανούς αλλά η κατάληψη της εξουσίας μετά την αποχώρησή τους. Γι αυτό το Εαμ/ΕΛΑΣ ήταν εναντίον της ύπαρξης των πατριωτικών οργανώσεων που είχαν συγκροτήσει αξιωματικοί του στρατού. Το 1943-44, εστράφησαν με φανατισμό και πάθος εναντίον τους, φονεύοντας πολλούς αξιωματικούς και τους αντάρτες τους. Περισσότερον γνωστή είναι η περίπτωση του Συνταγματάρχη Δημητρίου Ψαρρού, αρχηγού του 5/42 Συντάγματος Ευζώνων, τον οποίον δολοφόνησαν μαζί με πλέον των 100 ανταρτών του στις 16 Απριλίου 1944. Στην Πελοπόννησο, την ίδια τύχη είχε νωρίτερα, το φθινόπωρο του 1943, η οργάνωση Ελληνικός Στρατός (ΕΣ) και οι επικεφαλής της, ο Ταγματάρχης Χρήστος Καραχάλιος και ο Ίλαρχος Τηλέμαχος Βρεττάκος.

Τα Τάγματα Ασφαλείας δεν δημιουργήθηκαν από τους Γερμανούς, αλλά από την κατοχική κυβέρνηση της Ελλάδος και Έλληνες αξιωματικούς που επέζησαν των επιθέσεων του ΕΑΜ/ΕΛΑΣ. Μοναδικός τους σκοπός ήταν να προστατεύσουν τους πατριώτες της Πελοποννήσου και άλλων περιοχών της Νοτίου Ελλάδος από τη βία και την τρομοκρατία του ΕΑΜ/ΕΛΑΣ.Ήσαν αντικομμουνιστικές στρατιωτικές μονάδες, προστάτες όσων είχαν χαρακτηρισθεί «αντιδραστικοί» από το ΕΑΜ/ΕΛΑΣ και κινδύνευαν με σφαγή. Η ειρωνία είναι ότι την κατηγορία του «δωσιλογισμού» την κυκλοφορούν οι υποστηρικτές του ΚΚΕ, οι ηγέτες και οι οπαδοί του οποίου ήσαν εκείνοι που έδρασαν τότε δωσιλογικά. Είναι γνωστόν ότι το 1940 – 41, ήσαν εναντίον του ΟΧΙ σε Ιταλούς και Γερμανούς και υπεστήριζαν την παράδοση της Ελλάδος σε Ιταλούς και Γερμανούς, γιατί αυτοί ήσαν τότε σύμμαχοι της Σοβιετικής Ένωσης. Μάλιστα, αυτές ακριβώς τις ημέρες του Απριλίου του 1941, οι ηγέτες και οι οπαδοί του ΚΚΕ καλοδέχονταν τους Γερμανούς και τους Βουλγάρους, ενώ σε κάποιες πόλεις τους έστησαν γιορτινό τραπέζι (π.χ. στην Καβάλα), και σε άλλες βγήκαν στους δρόμους και τους χειροκροτούσαν!

Αναφέρεται στο κείμενο, ότι στον Μελιγαλά «πραγματοποιήθηκαν εκτελέσεις αιχμαλώτων ταγματασφαλιτών και κάποιων αμάχων σε μια κοντινή «πηγάδα».Το πλήθος των εκτελεσθέντων υπολογίζεται σε περίπου 800 με 1100». Τα θύματα της σφαγής μετά τη μάχη ήταν πολύ περισσότερα, πλησιέστερα στα 1700, εκ των οποίων μόνον 754 ήσαν οπλίτες των Ταγμάτων Ασφαλείας. Οι υπόλοιποι ήσαν άμαχοι, περιλαμβανομένων γυναικών, μαθητών, μαθητριών και ολοκλήρων οικογενειών, θύματα οργανωμένης σφαγής η οποία διήρκεσε από τις 15 Σεπτεμβρίου, που τελείωσε η μάχη, μέχρι τις 20 Σεπτεμβρίου!

Η δε εγκληματική τακτική του ΕΑΜ/ΕΛΑΣ δεν σταμάτησε μετά τον Μελιγαλά, Οι επόμενες σφαγές στην Πελοπόννησο έλαβαν χώρα στους Γαργαλιάνους, την Πύλο και τον Μυστρά, αλλά και στο Κιλκίς και σε άλλά μέρη της Μακεδονίας. Στο αποκορύφωμά τους έφθασαν στην Αθήνα, τον Δεκέμβριο του 1944, όταν το ΕΑΜ/ΕΛΑΣ με το ΚΚΕ δοκίμασαν να καταλάβουν με τη βία την εξουσία, όπως ήταν από την αρχή ο σκοπός τους.

Ευχαριστώ για τη φιλοξενία.
Με εκτίμηση,

Ιωάννης Κ. Μπουγάς, Στατιστικολόγος, Συγγραφέας

Σχετικά Άρθρα

7 Σχόλια

  1. ΑΞΙΟΤΙΜΕ ΚΥΡΙΕ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑ ,

    Η ΘΕΣΗ ΤΗΝ ΟΠΟΙΑΝ ΕΚΦΡΑΖΕΤΑΙ ΕΙΝΑΙ ΠΡΟ’Ι’ΟΝ ΑΝΤΙΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗΣ ΥΣΤΕΡΙΑΣ , ΚΑΤΙ ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΔΕΝ ΣΥΝΑΔΕΙ ΜΕ ΤΗΝ ΕΠΟΧΗ ΠΟΥ ΔΙΑΝΥΟΥΜΕ ΑΛΛΑ Η ΔΕΞΙΑ ΠΟΤΕ ΔΕΝ ΕΙΧΕ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΑ.

    ΟΝΤΩΣ ΤΑ ΤΑΓΜΑΤΑ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΕΔΗΜΙΟΥΡΓΗΘΗΣΑΝ ΥΠΟ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΝ ΤΟΥ ΙΩΑΝΝΗ ΡΑΛΛΗ & ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΗΚΑΝ ΑΠΟ ΒΕΝΙΖΕΛΙΚΟΥΣ ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΟΥΣ ΟΠΩΣ Ο ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΠΑΓΚΑΛΟΣ , Ο ΣΤΥΛΙΑΝΟΣ ΓΟΝΑΤΑΣ .

    ΑΛΛΑ ΔΙΕΡΩΤΑΜΑΙ ΠΩΣ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΠΟΥ ΟΡΚΙΖΟΝΤΑΝ ΕΙΣ ΤΟ ΟΝΟΜΑ ΤΟΥ ΑΔΟΛΦΟΥ ΧΙΤΛΕΡ – ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΑΝ ΤΟΥΣ ΠΑΤΡΙΩΤΕΣ & ΤΑΥΤΟΧΡΟΝΑ ΕΚΤΕΛΟΥΣΑΝ ΟΛΟΥΣ ΟΣΟΥΣ ΑΝΤΙΣΤΕΚΟΝΤΑΝ ΣΤΟΝ ΚΑΤΑΚΤΗΤΗ . ΕΙΣΘΕ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ ΔΙΑΘΕΤΕΤΕ ΙΣΤΟΡΙΚΕΣ ΠΗΓΕΣ ΕΞΗΓΗΣΤΕ ΤΟ ΕΙΝΑΙ ΗΘΙΚΟ ΧΡΕΟΣ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ .

    ΑΠΑΝΤΗΣΤΕ ΣΕ ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ : ΤΑ ΣΤΕΛΕΧΗ ΤΩΝ ΤΑΓΜΑΤΩΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΕΚΑΝΑΝ ΜΑΥΡΑΓΟΡΙΤΙΣΜΟ , ΕΠΑΙΡΝΑΝ ΠΕΡΙΟΥΣΙΕΣ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΚΑΤΑΔΩΣΟΥΝ ΟΣΟΥΣ ΑΝΤΙΛΑΜΒΑΝΟΝΤΑΝ ΟΤΙ ΑΝΤΙΣΤΕΚΟΝΤΑΝ , ΒΙΑΖΑΝ ΤΙΣ ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΤΟΥΣ , ΗΤΑΝ ΜΕΘΥΣΟΙ ΚΑΙ ΑΚΡΩΣ ΠΕΡΙΘΩΡΙΑΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ.

    ΑΥΤΟΙ ΗΤΟ ΚΑΤ’ΕΣΑΣ ΟΙ ΠΡΟΣΤΑΤΕΣ ΤΩΝ ΠΑΤΡΙΩΤΩΝ . ΛΥΠΑΜΑΙ ΠΟΛΥ ΠΟΥ ΕΚΦΡΑΖΕΤΕ ΑΥΤΕΣ ΤΙΣ ΘΕΣΕΙΣ .

    ΟΙ ΕΥΘΥΝΕΣ ΠΟΥ ΕΧΕΙ Η ΔΕΞΙΑ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΗΝ ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΚΑΙ ΤΟΝ ΞΕΡΙΖΩΜΟ ΠΟΥ ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΕ ΓΙΑ ΑΥΤΟ ΕΧΕΤΕ ΚΑΤΙ ΝΑ ΔΗΛΩΣΕΤΕ ;

    ΓΙΑ ΤΟ ΤΜΗΜΑ ΤΗΣ ΔΕΞΙΑΣ ΠΟΥ ΣΥΝΕΡΓΑΣΘΗΚΕ ΑΝΟΙΧΤΑ ΚΑΙ ΑΠΡΟΚΑΥΠΤΑ ΜΕ ΤΟΥΣ ΓΕΡΜΑΝΟΥΣ ΕΧΕΤΕ ΚΑΤΙ ΝΑ ΔΗΛΩΣΕΤΕ ;

    ΓΙΑ ΤΟ ΤΜΗΜΑ ΤΗΣ ΔΕΞΙΑΣ , ΠΟΥ ΕΥΘΥΝΕΤΕ ΓΙΑ ΤΟ ΑΝΩΜΑΛΟ ΜΕΤΑΠΟΛΕΜΙΚΟ ΚΛΙΜΑ , ΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΒΙΑΣ & ΝΟΘΕΙΑΣ ΤΟΥ 1961 , ΤΗΝ ΑΝΑΝΤΡΟΠΗ ΤΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΤΟΝ ΙΟΥΛΙΟ ΤΟΥ 1965 , ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΔΟ ΑΝΩΜΑΛΙΑΣ 1965-1967 , ΤΗΝ ΧΟΥΝΤΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΤΡΑΓΩΔΙΑ ΓΙΑ ΑΥΤΑ ΕΧΕΤΕ ΚΑΤΙ ΝΑ ΔΗΛΩΣΕΤΕ ;

    ΦΩΝΑΖΑΤΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΜΦΩΝΙΑ ΤΩΝ ΠΡΕΣΠΩΝ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΤΙΣ ΕΚΟΓΕΣ ΤΟΥ 2019 ΚΛΕΙΣΑΤΕ ΤΟΥΣ ΑΣΥΡΜΑΤΟΥΣ .

    ΕΞΑΚΟΛΟΥΘΕΙΤΕ ΚΑΙ ΔΕΙΧΝΕΤΕ ΩΣ ΜΙΑΣΜΑΤΑ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΤΟΝ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟ ΑΠΟ ΤΟ ΠΑΣΟΚ ΕΩΣ ΤΗΝ ΕΞΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ , ΞΕΧΝΩΝΤΑΣ ΤΙΣ ΔΙΚΕΣ ΣΑΣ ΑΜΑΡΤΙΕΣ ΓΙΑΤΙ ΠΟΛΥ ΑΠΛΑ ΔΕΝ ΕΧΕΤΕ ΚΑΤΙ ΝΑ ΕΠΙΔΕΙΞΕΤΕ .

    ΚΑΙ ΝΑ ΞΕΡΕΙΣ ΚΥΡΙΕ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑ , Ο ΕΑΜ – ΕΛΑΣ , ΕΔΙΩΞΕ ΤΟΥΣ ΓΕΡΜΑΝΟΥΣ ΚΑΙ ΕΛΕΥΘΕΡΩΣΕ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ .

    Ο ΑΡΗΣ ΒΕΛΟΥΧΙΩΤΗΣ ΚΑΙ ΟΙ ΓΕΝΝΑΙΟΙ ΤΟΥ.

  2. ‘Οσον αφορά τον Βελουχιώτη και τους γενναίους του και το προδοτικό ΕΑΜ/ΕΛΑΣ δηλαδή το ΚΚΕ θα σας πρότεινα να διαβάσετε λίγο παραπάνω.

    Κανείς δεν προσπαθεί να βγάλει “λάδι” τα τάγματα ασφαλείας, αλλά έλα που διαβάζοντας και ξαναδιαβάζοντας από χίλιες πηγές τα ίδια ιστορικά γεγονότα αδυνατεί κανείς να κατανοήσει την παραχάραξη της ιστορίας και το πως οι θύτες παρουσιάζονται ως θύματα.
    Μάλλον το κόμμα το οποίο έχει βγει “λάδι” όλα αυτά τα χρόνια και υπεύθυνο για πολλές τραγωδίες αυτής της χώρας ακόμα είναι το ΚΚΕ.

    ‘Οσον αφορά την τελευταία πρόταση της απάντησης σας για το οτι το ΕΑΜ και ο ΕΛΑΣ απελευθέρωσε την χώρα.. την βρίσκω, τουλάχιστον για όσα έχω διαβάσει εως τώρα, κομική..

    Και κάτι τελευταίο, Κε ΑΡΙΣΤΕΡΟΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΗΣ, καλό θα είναι όταν εκφέρετε δημόσια μια άποψη να γράφετε το ονοματεπώνυμο σας, έτσι είναι το σωστό.
    Ως μορφωμένος της αριστεράς θα έπρεπε να το γνωρίζετε.

    1. Μην απαντάτε σε κάποιους που ντρέπονται τόσο πολύ για αυτά που γράφουν ώστε χρησιμοποιούν ψευδώνυμα.

      Το ίδιο ακριβώς έκαναν και όλοι οι σφαγείς του ΕΛΑΣ και της ΟΠΛΑ στην Κατοχή για να διαφύγουν την τιμωρία των εγκλημάτων τους.

      Η Πελοπόννησος ήταν γεμάτη “Καπετάν Ατρόμητους”, οι οποίοι αντί να πολεμούν Γερμανούς, έσφαζαν γυναικόπαιδα από το φθινόπωρο του 1943, στον Φενεό, στηη Ορθοκωστά, στο Βαλτέτσι, κλπ., πριν κατέβουν στη Μεσσηνία, αφού πρώτα κο΄θνησαν μαντήλια στους αποχωρούντες Γερμανούς!

      (Η απάντηση αυτή ισχύει και για τον επόμενο “καπετάν ανώνυμο” που έχει “γνώμη”!

      1. ΑΞΙΟΤΙΜΕ ΚΥΡΙΕ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑ ,

        Η ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΣΑΣ ΕΠΙ ΤΟΥ ΣΧΟΛΙΟΥ ΜΟΥ ΕΙΝΑΙ ΑΚΑΙΡΗ , ΑΝΕΔΑΦΙΚΗ , ΟΥΤΟΠΙΚΗ ΚΑΙ ΑΚΡΩΣ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΗ ΓΙΑ ΤΟ ΕΘΝΟΣ .

        ΣΑΣ ΕΘΕΣΑ ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΑ ΟΠΟΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΔΕΝ ΕΛΑΒΑ .

        ΕΞΑΚΟΛΟΥΘΕΙΤΕ ΚΑΙ ”ΡΙΧΝΕΤΕ” ΑΝΑΘΕΜΑ ΤΟΝ ΑΡΗ ΒΕΛΟΥΧΙΩΤΗ ΟΤΑΝ Η ΠΑΡΑΤΑΞΗ ΣΑΣ ΕΙΝΑΙ ΣΥΝΩΝΥΜΟ ΤΩΝ ΕΘΝΙΚΩΝ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΩΝ .

        Η ΑΝΑΜΟΧΛΕΥΣΗ ΠΑΘΩΝ ΣΕ ΠΕΡΙΟΔΟΥΣ ΜΕΓΙΣΤΩΝ ΕΘΝΙΚΩΝ ΚΡΙΣΕΩΝ & ΑΠΟΤΥΧΙΑΣ ΣΤΗΝ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΗΣ ΕΞΟΥΣΙΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΔΕΞΙΑ ΕΙΝΑΙ ΠΑΓΙΑ ΑΓΑΠΗΜΕΝΗ ΣΑΣ ΤΑΚΤΙΚΗ ΔΙΟΤΙ ΠΟΛΥ ΑΠΛΑ ΔΕΝ ΕΧΕΤΕ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΑ ΚΑΙ Η ΑΠΟΤΥΧΙΑ ΕΙΝΑΙ ΣΥΝΩΝΥΜΟ ΤΗΣ ΔΕΞΙΑΣ ΠΑΡΑΤΑΞΗΣ ΠΟΥ ΤΟΣΟ ΕΒΛΑΨΕ ΑΥΤΟΝ ΤΟΝ ΤΟΠΟ .

        ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΑ ΨΗΦΙΣΤΕ ΔΕΞΙΑ ΓΙΑΤΙ ΘΑ ΕΡΘΟΥΝ ΟΙ ΚΟΜΜΟΥΙΣΤΕΣ ΚΑΙ ΘΑ ΣΑΣ ΠΑΡΟΥΝ ΤΑ ΣΠΙΤΙΑ ΕΙΝΑΙ ΣΤΟ ΛΕΞΙΛΟΓΙΟ ΣΑΣ ΑΛΛΑ ΕΙΔΑΜΕ ΤΗΝ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΟΥ ΔΗΘΕΝ ΕΘΝΑΡΧΟΥ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ ΣΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ ΣΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ , ΤΗΝ ΤΡΙΕΤΙΑ 1990-1993 ΤΟΥ ΑΡΧΙΑΠΟΣΤΑΤΗ , ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΔΟ 2004-2009 ΤΟΥ ΑΝΙΨΙΟΥ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ ΠΟΥ ”ΤΙΝΑΞΕ” ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΣΤΟΝ ΑΕΡΑ /

        ΓΙΑ ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΚΥΡΙΕ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑ ΤΙ ΕΧΕΤΕ ΝΑ ΔΗΛΩΣΕΤΕ ΩΣ ΕΛΛΗΝ ΠΟΥ ΑΓΑΠΑ ΤΗΝ ΠΑΤΡΙΔΑ ΤΟΥ ΚΑΙ ΑΝΑΜΟΧΛΕΥΕΙ ΠΑΘΗ ;

        ΑΛΛΑ ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΣΑΣ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΕΑΜ -ΕΛΑΣ & Ο ΑΡΗΣ ΒΕΛΟΥΧΙΩΤΗΣ.

  3. Κουμουνιστες δολοφόνοι, ελεγχόμενοι και πληρωμένοι από την Μόσχα, σφαγείς Ελλήνων που ακόμη να ζητήσουν συγνώμη για τα εγκλήματα τους.

    Η οικογένεια μας κατά τύχη γλίτωσε από τα μαχαίρια των ρουφιάνων τους. Πλιάτσικο στο σπίτι μας βέβαια εννοείται πως μας έκαναν, και έκλεψαν όλα μας τα ρούχα.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Back to top button