Πολιτική

Η ομιλία του Γιάννη Λαμπρόπουλου στη Βουλή για το νέο δικαστικό χάρτη

«Καταργούνται τα ειρηνοδικεία και οι εννιακόσιοι δεκαέξι ειρηνοδίκες αναβαθμίζονται σε πρωτοδίκες, οι οποίοι με κατάλληλη κατάρτιση θα μπορούν να κάνουν πλέον το σύνολο της δουλειάς των πρωτοδικών και να δικάζουν ταυτόχρονα ποινικές και πολιτικές υποθέσεις. Έτσι, με την ενοποίηση θα υπάρχουν συνολικά δύο χιλιάδες εκατό πρωτοδίκες και αυτό θα βοηθήσει καθοριστικά στη γρήγορη έκδοση των πρωτοβάθμιων αποφάσεων.»

Αυτό τόνισε ο βουλευτής Γιάννης Λαμπρόπουλος μιλώντας στην Βουλή. Στη συνέχεια ο κ. Λαμπρόπουλος είπε « Μέχρι τώρα οι εννιακόσιοι δεκαέξι ειρηνοδίκες εκδίκαζαν το 20% των αστικών υποθέσεων και το υπόλοιπο 80% μαζί με τις ποινικές υποθέσεις σε πρώτο βαθμό, οι χίλιοι διακόσιοι πρωτοδίκες. Υπήρχαν ειρηνοδικεία που έβγαζαν μόνον μερικές δεκάδες αποφάσεις το χρόνο.

Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, λίγο πριν φύγει από την εξουσία μείωσε ποινές, μετέτρεψε κακουργήματα σε πλημμελήματα, άφησε ελεύθερους και ατιμώρητους που είχαν διαπράξει βαριά αδικήματα.

Το υπουργείο Δικαιοσύνης από το 2019 συστηματικά προσπάθησε. Αυστηροποίησε τις ποινές, έκανε μεταρρυθμίσεις στο δικαστικό τοπίο για βελτίωση της ποιότητας και του χρόνου έκδοσης των αποφάσεων. Αυτή τη μεταρρυθμιστική προσπάθεια αποτυπώνει και το υπό ψήφιση νομοσχέδιο.

Αρχικά υπήρξαν δημοσιεύματα για τις προθέσεις του νομοσχεδίου που δημιούργησαν κάποια ανησυχία και στο νομό Μεσσηνίας. Η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου άκουσε, συζήτησε, μελέτησε και αποφάσισε με γνώμονα την καλύτερη απονομή της δικαιοσύνης και το συμφέρον των πολιτών.

Κύριε υπουργέ κατά την επίσκεψή μου στο Υπουργείο στις 18 Δεκεμβρίου 2023, παρουσία και του Υφυπουργού, με διαβεβαιώσατε ότι με το νομοσχέδιο δεν επρόκειτο να καταργηθεί το εφετείο της Καλαμάτας, αντίθετα θα αναβαθμίζεται αλλά ούτε και το πρωτοδικείο Κυπαρισσίας, σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι θα γίνει «καλύτερη» αξιοποίηση του δικαστικού δυναμικού κάθε περιοχής με σκοπό την καλύτερη λειτουργία των υπαρχόντων δικαστικών σχηματισμών χωρίς την προαπαιτούμενη κατάργηση τους.

Παρά το ότι από τις 18 Δεκεμβρίου 2023 υπήρξε αυτή η διαβεβαίωση, η οποία επιβεβαιώθηκε στις 10 Ιανουαρίου κατά τη συνάντηση του Υφυπουργού κ. Ιωάννη Μπούγα με τους Βουλευτές και τους προέδρους των δικηγορικών συλλόγων της Περιφέρειας Πελοποννήσου, ακολούθησαν διάφορα, χωρίς αντικείμενο -στον νομό μας φυσικά- απλά για πολιτικούς και μικροπροσωπικούς λόγους κάποιων.

Όμως, όπως μας βεβαιώσατε ξανά στις 18 Απριλίου, σε επικοινωνία που είχα μαζί σας, η Κυπαρισσία ορίζεται ως παράλληλη έδρα του Πρωτοδικείου Μεσσηνίας και ό,τι δίκαζε μέχρι τώρα παραμένει ως έχει. Οι οργανικές θέσεις των υπαλλήλων παραμένουν εκεί. Οι πολίτες -το σημαντικότερο- και οι δικηγόροι δεν θα έχουν καμία επιβάρυνση μετακίνησης στην Καλαμάτα για καμία υπόθεση. Παραμένει το Εφετείο της Καλαμάτας αναβαθμισμένο και αναβαθμίζεται σε περιφερειακή έδρα το Ειρηνοδικείο της Πύλου. Αυτά προβλέπει το νομοσχέδιο που καταθέσατε στη Βουλή την επομένη μέρα από την επικοινωνία μας και το οποίο συζητάμε σήμερα.

Σας ευχαριστούμε πολύ για αυτό.

Κύριε Υπουργέ, πιστεύουμε στο θετικό αποτέλεσμα των μεταρρυθμίσεων που προωθούνται στη Δικαιοσύνη για τη χώρα, τους πολίτες, την οικονομία μας, τις επενδύσεις. Δεν εξηγείται, όμως, ενώ είμαστε δεύτεροι σε αριθμό δικαστών στην Ευρωπαϊκή Ένωση, να είμαστε τελευταίοι στους χρόνους απονομής της δικαιοσύνης. Πρέπει άμεσα να αναζητηθούν οι αιτίες και να διορθωθούν οι δυσλειτουργίες. Να προχωρήσει η ολοκλήρωση της ψηφιακής δικαιοσύνης, η ενίσχυση των κτηριακών και υλικοτεχνικών υποδομών και η ενίσχυση του προσωπικού των δικαστικών υπαλλήλων, οι οποίοι εργάζονται σκληρά -πρέπει να τους το αναγνωρίσουμε αυτό, όσοι είμαστε δικηγόροι το γνωρίζουμε πολύ καλά- και υπεύθυνα, με πολλές ελλείψεις και πολλά κενά, τα οποία πρέπει άμεσα να καλυφθούν με προσλήψεις μέσω και του διαγωνισμού του ΑΣΕΠ, στον οποίο είναι επιτυχόντες αρκετές εκατοντάδες δικηγόροι.

Έχετε τη στήριξή μας σε όλες τις προσπάθειές σας, κύριε υπουργέ, σε όλες τις προσπάθειες που κάνετε. Στηρίζω και ψηφίζω το υπό συζήτηση νομοσχέδιο.»

Σχετικά Άρθρα

Ενα Σχόλιο

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Back to top button