Κόσμος

Κορονοϊός και θεωρίες συνωμοσίας: Γιατί οι άνθρωποι πιστεύουν σε αναπόδεικτες υποθέσεις

Όσο γρήγορα εξαπλώνεται ο κορονοϊός, τόσο γρήγορα «φουντώνουν» και οι θεωρίες συνωμοσίας για το πώς ξέσπασε η πανδημία και ποιος είναι ο «υπεύθυνος».

Πολλές είναι οι θεωρίες συνωμοσίας που συνοδεύουν την εξάπλωση του κορονοϊού σε όλον τον κόσμο, από το ότι είναι βιολογικό όπλο ή ακόμα και «θεία δίκη». Αρκεί μια βόλτα στα social media για να γίνει κανείς «σοφότερος»: κάποιοι υποστηρίζουν ότι ο κορονοϊός είναι βιολογικό όπλο καλλιεργήθηκε σκόπιμα σε εργαστήριο της Κίνας, άλλοι κατηγορούν τη Βόρεια Κορέα ότι μας ψέκασε με τον ιό και εσχάτως η νόσος συνθέθηκε με το… δίκτυο 5G της Κίνας.

Ισλαμιστές κληρικοί από την Τυνησία και την Αίγυπτο υποστηρίζουν ότι η επιδημία είναι η θεϊκή τιμωρία της Κίνας για την αντιμετώπιση των Ουιγούρων. Στο Ιράκ, ένας πολιτικός σχολιαστής διαδίδει την άποψη ότι η επιδημία αποτελεί αμερικανο-εβραϊκή συνωμοσία. Στην Ρωσία και το Ιράν εξαπλώθηκαν φήμες ότι η επιδημία είναι μια επίθεση των ΗΠΑ με βιολογικά όπλα.

Γιατί οι θεωρίες συνωμοσίες βρίσκουν οπαδούς

Παλαιότερο άρθρο των Time σημειώνει ότι αν και οι θεωρίες συνωμοσίας δεν είναι παρά «άσχετες υποθέσεις», ακόμα και οι πιο παράδοξες και «τραβηγμένες» εξ αυτών έχουν πιστούς οπαδούς.

Οι πιο κοινές θεωρίες συνωμοσίας αφορούν στην πολιτική και βρίσκουν οπαδούς στους ηττημένους. «Οι άνθρωποι που έχασαν έναν τίτλο ή μια θέση, χρήματα ή επιρροή προσπαθούν να εξηγήσουν αυτή την απώλεια» εξηγεί ο Τζόσεφ Ουσκίνσκι στο βιβλίο του «Αμερικανικές Θεωρίες Συνωμοσίας».

Η πίστη στις θεωρίες συνωμοσίας είναι, γράφει το δημοσίευμα του Time, αντιστρόφως ανάλογη με την παιδεία και την οικονομική κατάσταση. Μια έρευνα έδειξε ότι περίπου το 42% των ανθρώπων που δεν πήγαν γυμνάσιο πιστεύουν σε τουλάχιστον μία θεωρία συνωμοσίας, σε σύγκριση με το 23% των ατόμων με μεταπτυχιακό τίτλο ενώ άλλη μελέτη του 2017 κατέληξε στο συμπέρασμα ότι άνθρωποι με χαμηλότερο εισόδημα τείνουν να πιστεύουν σε θεωρίες συνωμοσίας.

Επιπλέον μεταξύ των υποστηρικτών των θεωριών συνωμοσίας, θα βρει κανείς ανθρώπους που θέλουν να αισθάνονται μοναδικοί, ξεχωριστοί.  «Θεωρούν ότι έτσι ξεχωρίζουν από το πλήθος» εξηγούν οι ειδικοί. Αυτό εξηγεί εν μέρει γιατί τα αποδεικτικά στοιχεία που διαψεύδουν τις θεωρίες σπάνια αλλάζουν την πίστη των υποστηρικτών τους, δεδομένου ότι αυτό θα σήμαινε ότι δεν ανήκουν πια σε κάποιο σπάνιο είδος ανθρώπου!

Σε ορισμένες περιπτώσεις, το απολύτως παράλογο μια θεωρίας συνωμοσίας μπορεί στην πραγματικότητα να είναι μια προσπάθεια εκλογίκευσης ενός γεγονότος. Για παράδειγμα η δολοφονία του Αμερικανού προέδρου Κένεντι, η 11η Σεπτεμβρίου ή μία πανδημία όπως ο κορονοϊός είναι πράγματα που ο ανθρώπινος νους δεν είναι εύκολο να διαχειριστεί και έτσι καταφεύγει να πιστεύει παράλογες υποθέσεις χωρίς αποδείξεις.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Back to top button