Αγροτικά

Μία μεγάλη “μαύρη τρύπα” 800.000 τόνων ελαιολάδου στην Ισπανία

Από τα άμεσα, τα “φρέσκα” στοιχεία του Ισπανικού Υπουργείου Γεωργίας ξεπροβάλλει ορατό το ενδεχόμενο η προσφορά ελαιολάδου (δηλαδή αρχικά αποθέματα Οκτωβρίου 2022, συν φετινή παραγωγή, συν εισαγωγές) να περιοριστούν, μόνο, στους 1,33 εκατ. τόνους. Πρόκειται ουσιαστικά για μια μεγάλη “μαύρη τρύπα” άνω των 800 χιλιάδων τόνων αν πάρει κανείς υπόψη ότι οι αντίστοιχες διαθέσιμες ποσότητες πέρυσι ανήλθαν στους 2,12 εκατομ. τόνους, πρόπερσι στους 2,06, και γενικώς κινούνται σε επίπεδα άνω των 2,0 εκ. τόνων.

Φυσικά, το μεγάλο ερώτημα είναι πως θα καλυφθεί αυτό το κενό. Γι αυτό εδώ και καιρό γράφω Παρατηρητήριο τιμών ελαιολάδων της διεθνούς αγοράς και Η Ισπανία ακροβατεί με μειωμένη παραγωγή και χαμηλές πωλήσεις

«πλέουμε σε αχαρτογράφητα νερά με τις πυξίδες και τους χάρτες απλωμένους. Γι’ αυτό βάλτε στο πικάπ να ακούσετε τον «Σταυρό του Νότου» (Νίκου Καββαδία, Θάνου Μικρούτσικου), τον ασύρματο στη συχνότητα του olivenews.gr και μην εκπλαγείτε ό,τι κι αν συμβεί». Το ταξίδι έχει συγκινήσεις.

Τα αγωνιώδη ερωτήματα -για τα οποία ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ να χαιρόμαστε καθώς η  εμπειρία έχει δείξει πως από τις μεγάλες αναταραχές όλος ο ελαιοκομικός τομέας βγαίνει μακροπρόθεσμα χαμένος , βλ. π.χ. Βαφτίζοντας το ηλιέλαιο σε ελαιόλαδο–  προεκτείνονται και στην επόμενη εμπορική περίοδο 2023/24 αν λάβουμε υπόψη τις εκτιμήσεις πως η φετινή χρονιά θα κλείσει στην Ισπανία με αποθέματα μόλις 200 χιλ τόνων -194.500 για την ακρίβεια- ενώ τα συνήθη αποθέματα ξεπερνούν τους 400.000 τόνους.

olivenews.gr

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Back to top button