ΑγροτικάΤοπικά Νέα

Μεσσηνία: Βυθίστηκε η τιμή του πρώιμου καρπουζιού από την Τριφυλία

Μία ιδιαίτερα δύσκολη χρονιά πέρασαν οι παραγωγοί καρπουζιού στην Τριφυλία, καθώς, όπως μας δήλωσε ο προϊστάμενος της ΔΑΟΚ Τριφυλίας, Αντώνης Παρασκευόπουλος, «υπήρξαν πολλά προβλήματα στην προώθηση και στη διακίνηση του καρπουζιού, με αποτέλεσμα οι τιμές διάθεσης να είναι πολύ πιο κάτω και από τις τιμές κόστους παραγωγής».

Όπως εξηγεί, «οι αναγγελίες για τις εξαγωγές ήταν μειωμένες και η τελική ζήτηση ήταν μικρότερη κατά 30%. Η ζήτηση στην εσωτερική αγορά χαρακτηρίζεται πολύ μικρή έως ανύπαρκτη. Θα πρέπει, επίσης, να επισημάνουμε ότι οι αποδόσεις ήταν μειωμένες κατά τουλάχιστον 30%-40% λόγω των χαμηλών θερμοκρασιών που επικράτησαν στην περιοχή στις αρχές Απριλίου κατά την εποχή της καρπόδεσης».

Στα αρνητικά στοιχεία, όπως καταγράφεται από τους παραγωγούς, είναι η αύξηση στο κόστος συγκομιδής, αλλά και στο κόστος μεταφοράς λόγω πανδημίας. Επίσης, όπως αναφέρουν, το κόστος παραγωγής ανά στρέμμα είναι 1.000 ευρώ, όταν η γη είναι ιδιόκτητη και στα 1.150 ευρώ όταν είναι νοικιασμένη.

Σύμφωνα με τον κ. Παρασκευόπουλο, η μέση τιμή για τη διάθεση διαμορφώθηκε στα 17 λεπτά για τα πρώιμα καρπούζια. «Το μεγαλύτερο μέρος της παραγωγής πουλήθηκε σε τιμή κάτω του κόστους, ενώ ένα κομμάτι έμεινε αδιάθετο», αναφέρει.

ypaithros.gr

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Back to top button