Μαθηματικές εξισώσεις για την πρόβλεψη της ποιότητας του EVOO
Συγκεκριμένα, η ομάδα εμπειρογνωμόνων της UJA έχει αποκτήσει διάφορα μαθηματικά μοντέλα που επιτρέπουν την πρόβλεψη της τελικής ποιότητας της EVOO από την ποικιλία διαφόρων τεχνολογικών και γεωπονικών παραγόντων που εμπλέκονται στην ανάπτυξή της.
Όπως αναφέρθηκε από το διδακτικό κέντρο, αυτά είναι μοντέλα βασισμένα σε στατιστικές επεξεργασίες που επιτρέπουν, με τροποποίηση ορισμένων τεχνικών πτυχών της παραγωγής πετρελαίου, να προβλεφθεί η επίδραση στο προκύπτον έλαιο, είτε με εμπλουτισμό ή μείωση της παρουσίας ορισμένων φαινολικών ενώσεων με αντιοξειδωτικά ή φλεγμονώδη (olecanthal) αλλάζοντας τις γευστικές ιδιότητες και τις υγιείς ιδιότητές του.
Οι τεχνολογικοί παράγοντες που περιλαμβάνονται σε αυτό το σύνολο μαθηματικών εξισώσεων είναι τέσσερις: το μέγεθος του κόσκινου του μύλου σφυριών που αλέθει τις ελιές, τον χρόνο και τη θερμοκρασία στην οποία αναδεύεται η πάστα ελιάς και τις δόσεις του τεχνολογικού βοηθητικού που χρησιμοποιούνται για τη βελτίωση την απόδοση της ελιάς. Ο καθένας από αυτούς τους παράγοντες επηρεάζει την τελική ποιότητα του λαδιού, μεταβάλλοντας την ποσότητα των φαινολικών ενώσεων, αλλάζοντας τη γεύση του και τις ευεργετικές του ιδιότητες, επιτρέποντας έτσι την παραγωγή ελαίων με συγκεκριμένες ιδιότητες και χαρακτηριστικά.
Το κέντρο τόνισε επίσης ότι αυτά τα νέα μοντέλα δεν αποτελούν μόνο ένα εργαλείο πρόβλεψης της ποιότητας του ελαιολάδου αλλά και ένα εργαλείο για τη διευκόλυνση της αυτοματοποίησης της παραγωγής EVOO στα ελαιοτριβεία, έτσι ώστε οι μονάδες παραγωγής να διαθέτουν τεχνολογία που τους επιτρέπει – να ρυθμίζει αυτούς τους παράγοντες με συστηματικό και αυτοματοποιημένο τρόπο ώστε να επιτυγχάνεται το αναμενόμενο τελικό προϊόν.