Αγροτικά

Νέες ελάχιστες απαιτήσεις για την επαναχρησιμοποίηση νερού από αστικά λύματα στη γεωργία

Προσωρινή συμφωνία στους νέους κανόνες που προτάθηκαν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή τον Μάιο του 2018, για εναρμονισμένες ελάχιστες απαιτήσεις για την ποιότητα του νερού, με σκοπό την ασφαλή επαναχρησιμοποίηση των επεξεργασμένων αστικών λυμάτων στη γεωργική άρδευση, ανακοινώθηκε στις 3 Δεκεμβρίου.

Επί του θέματος, ο επίτροπος Περιβάλλοντος, Ωκεανών και Αλιείας, Βιργκίνιους Σινκεβίτσιους, είπε: «Με αυτή την προσωρινή συμφωνία δίνουμε στην ΕΕ ένα ισχυρό εργαλείο για την αντιμετώπιση κάποιων από τις προκλήσεις που θέτει η κλιματική αλλαγή. Σε συνδυασμό με την εξοικονόμηση νερού και τα μέτρα για την αποδοτικότητα του νερού, η χρήση ανακτηθέντος νερού στον γεωργικό τομέα μπορεί να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην αντιμετώπιση της λειψυδρίας και της ξηρασίας, και ταυτόχρονα να εγγυηθεί την ασφάλεια των πολιτών μας.».

Αυτή τη στιγμή, η πρακτική επαναχρησιμοποίησης του νερού έχει θεσπιστεί μόνο σε μερικά κράτη μέλη και η εφαρμογή της είναι πολύ κατώτερη των δυνατοτήτων της. Οι νέοι κανόνες που συμφωνήθηκαν θα διευκολύνουν και θα τονώσουν την υιοθέτηση της εν λόγω επωφελούς πρακτικής, η οποία μπορεί να εξασφαλίσει μια πιο προβλέψιμη παροχή καθαρού νερού στους γεωργούς της ΕΕ, να τους βοηθήσει να προσαρμοστούν στην κλιματική αλλαγή και να μετριάσει τις επιπτώσεις αυτής. Με τη θέσπιση ελάχιστων απαιτήσεων, οι νέοι κανόνες θα εγγυώνται την ασφάλεια της πρακτικής και την αύξηση της εμπιστοσύνης των πολιτών στη γεωργική παραγωγή στην εσωτερική αγορά της ΕΕ. Επιπλέον, η εν λόγω εναρμονισμένη προσέγγιση θα διευκολύνει την ομαλή λειτουργία της εσωτερικής αγοράς όσον αφορά τη γεωργική παραγωγή και θα δημιουργήσει νέες επιχειρηματικές ευκαιρίες για φορείς εκμετάλλευσης και παρόχους τεχνολογίας.

Σύμφωνα με τη νέα νομοθεσία, τα επεξεργασμένα αστικά λύματα, τα οποία έχουν ήδη υποστεί ορισμένες επεξεργασίες βάσει των κανόνων της οδηγίας για την επεξεργασία των αστικών λυμάτων, θα υπόκεινται σε περαιτέρω επεξεργασία ώστε να πληρούν τις νέες ελάχιστες ποιοτικές παραμέτρους και, ως εκ τούτου, να καθίστανται κατάλληλα για χρήση στη γεωργία.

Πέραν των εναρμονισμένων ελάχιστων απαιτήσεων, η νέα νομοθεσία θεσπίζει επίσης εναρμονισμένες ελάχιστες απαιτήσεις παρακολούθησης·διατάξεις για τη διαχείριση του κινδύνου που προκύπτει από την αξιολόγηση και την αντιμετώπιση πιθανών πρόσθετων κινδύνων για την υγεία και πιθανών περιβαλλοντικών κινδύνων· διαδικασία αδειοδότησης, καθώς και διατάξεις σχετικά με τη διαφάνεια, σύμφωνα με τις οποίες θα δημοσιεύονται οι βασικές πληροφορίες για κάθε έργο επαναχρησιμοποίησης του νερού.

Τα επόμενα βήματα

Η προσωρινή συμφωνία πρέπει τώρα να εγκριθεί επίσημα από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο της ΕΕ.

Μετά την έγκρισή του, ο κανονισμός θα δημοσιευθεί στην Επίσημη Εφημερίδα της ΕΕ και θα τεθεί σε ισχύ 20 ημέρες αργότερα.

Το ιστορικό

Ο κανονισμός που προτάθηκε από την Επιτροπή στοχεύει στην άμβλυνση της λειψυδρίας σε ολόκληρη την ΕΕ, στο πλαίσιο της προσαρμογής στην κλιματική αλλαγή. Εγγυάται την ασφάλεια των επεξεργασμένων λυμάτων που προορίζονται για γεωργική άρδευση και προστατεύει τους πολίτες και το περιβάλλον.

Η πρόταση υλοποιεί μια από τις δεσμεύσεις του σχεδίου δράσης για την κυκλική οικονομία, και συμπληρώνει το υφιστάμενο νομικό πλαίσιο της ΕΕ για το νερό και τα τρόφιμα. Επιπλέον, συμβάλλει στην επίτευξη των στόχων βιώσιμης ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθνών στην ΕΕ (ιδίως του στόχου 6 για καθαρό νερό και αποχέτευση), καθώς και στον μετριασμό της κλιματικής αλλαγής και στην προσαρμογή σε αυτή.

Για περισσότερες πληροφορίες

Πρόταση και παραρτήματα για την επαναχρησιμοποίηση του νερού

Σελίδα για την πολιτική επαναχρησιμοποίησης του νερού

Οδηγία για την επεξεργασία των αστικών λυμάτων

Σελίδα για την πολιτική υλοποίησης του σχεδίου δράσης για την κυκλική οικονομία

Σχετικά Άρθρα

Ενα Σχόλιο

  1. Πράγμα που εκπλησοντας όλους μας ευχάριστα ζήτησε ο πρόεδρος των Γαργαλιάνων Κ.Αγγελοπουλος να γίνει στην επικαιροποίηση της μελέτης για τον πολύπαθο βιολογικό των Γαργαλιάνων έτσι ώστε με τα καθαρά νερά των επεξεργασμένων πλεον αστικών λυμάτων να μπορεί να γίνει η άρδευση του κάμπου μας με ελάχιστα έξοδα από τους αγρότες μας… μπράβο πρόεδρε συνέχισε να μας εκπλήσσεις και που ξέρεις μπορεί στις επόμενες εκλογές να με κάνεις να πάω να ψηφίσω μετά από πολύχρονη αποχή μου εξαιτίας του Καλλικράτη ….

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Back to top button