Αγροτικά

Οδηγίες για τη φθινοπωρινή-χειμωνιάτικη φυτοπροστασία στην ελιά

Καλλιεργητικές πρακτικές και οδηγίες φυτοπροστασίας για την ελιά, προκειμένου να προστατευτεί από ασθένειες όπως το κυκλοκόνιο, η κερκόσπορα και η καρκίνωση, προτείνει το Περιφερειακό Κέντρο Προστασίας Φυτών, Ποιοτικού και Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου Ηρακλείου.

Πιο αναλυτικά, το Περιφερειακό Κέντρο προτείνει για το κυκλοκόνιο καλλιεργητικά μέτρα μείωσης της υγρασίας και δημιουργίας συνθηκών αερισμού των δέντρων (αραιή φύτευση, κατάλληλο κλάδεμα, κατεργασία εδάφους, καλύτερη στράγγιση). Επίσης, σε περιοχές όπου η ασθένεια ενδημεί ή ευνοείται από συνθήκες αυξημένης υγρασίας σε ελαιώνες ευπαθών ποικιλιών συστήνεται προληπτικός ψεκασμός με χαλκούχα και άλλα εγκεκριμένα μυκητοκτόνα.

Οι πιο ευαίσθητες ποικιλίες είναι οι Θρουμπολιά, Σσουνάτη, Καλαμών, Άμφισσας με τις μολύνσεις να γίνονται το φθινόπωρο και την άνοιξη με μεγαλύτερη ένταση το φθινόπωρο. Πτώση της θερμοκρασίας (16-20οC) και βροχερός ή πολύ υγρός καιρός ευνοούν νέες μολύνσεις με τα παλαιότερα φύλλα, ενώ στην πάνω επιφάνεια εμφανίζονται χαρακτηριστικές καστανές κυκλικές κηλίδες, γνωστές ως «μάτια παγωνιού».

Κερκόσπορα

Μεγαλύτερη ανάγκη προστασίας από την κερκόσπορα έχουν οι ελαιώνες που βρίσκονται σε υγρές περιοχές με ανεπαρκή αερισμό, σύμφωνα με το Περιφερειακό Κέντρο. Προτείνονται τα καλλιεργητικά μέτρα που αναφέρονται στο κυκλοκόνιο. Συστήνεται, επίσης, προληπτικός ψεκασμός με εγκεκριμένα μυκητοκτόνα που έχουν ταυτόχρονη δράση και κατά του κυκλοκονίου.
Καρκίνωση

Η ασθένεια της καρκίνωσης εκδηλώνεται σε όλη τη διάρκεια του έτους, σύμφωνα με το Περιφερειακό Κέντρο, εφόσον ο καιρός είναι υγρός ή βροχερός και υπάρχουν πληγές στα δένδρα που αποτελούν τα σημεία εισόδου του παθογόνου.

Νέες μολύνσεις προκαλούνται μετά από ράβδισμα, κλάδεμα, παγετό, χαλάζι ή δυνατό άνεμο. Η ποικιλία Κορωνέικη είναι πολύ ευαίσθητη στο βακτήριο με τα έντονα προσβεβλημένα κλαδιά να εξασθενούν και να ξεραίνονται. Όταν προσβάλλονται δέντρα μικρής ηλικίας, εξασθενούν γρήγορα και μπορεί να προκληθεί νέκρωση ολόκληρων των δένδρων.

Σύμφωνα με τις οδηγίες:

✱ Στη σύσταση νέου ελαιώνα, να αποφεύγετε την πυκνή φύτευση και να επιλέγετε δενδρύλλια απαλλαγμένα από την ασθένεια.

✱ Να αποφεύγετε το ράβδισμα και το κλάδεμα των δέντρων με υγρό και βροχερό καιρό.

✱ Τα προσβεβλημένα με όγκους κλαδιά θα πρέπει να αφαιρούνται, να απομακρύνονται και να καταστρέφονται. Τα εργαλεία που χρησιμοποιούνται στο κλάδεμα θα πρέπει να απολυμαίνονται συστηματικά με εμβάπτιση σε διάλυμα 5% οινοπνεύματος ή χλωρίνης.

✱ Συστήνονται προληπτικοί ψεκασμοί με εγκεκριμένα χαλκούχα σκευάσματα αμέσως μετά τη συγκομιδή, το κλάδεμα, ισχυρό παγετό ή χαλάζι.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Back to top button