Αγροτικά

Πάγο έβαλε η Κομισιόν στην ισπανική πρόταση αναβάλλοντας επ’ αόριστον την απόσυρση των 300.000 τόνων

Στις «ελληνικές καλένδες» έστειλε η Κομισιόν την ισπανική πρόταση, αναβάλλοντας επ’ αόριστον την απόσυρση των 300.000 τόνων.

Υπό απόλυτη αποτυχία εστέφθησαν οι προσπάθειες της Ισπανίας να κάνει αποδεκτή η Ε.Ε. το σχέδιο για «αυτορρύθμιση». Η λεξούλα «αυτορρύθμιση» έχει αποτελέσει τον Δούρειο Ίππο για το σχέδιο απόσυρσης από την αγορά και προσωρινής αποθεματοποίησης 300.000 τόνων λαμπάντε από τις ισπανικές κοοπερατίβες (συνεταιρισμούς).

Το Olivenews.gr ήταν το πρώτο μέσο επικοινωνίας στην Ελλάδα που την εντόπισε, όπως επίσης ήταν και το πρώτο μέσο στην Ελλάδα που αναφέρθηκε στην απόσυρση των 300.000 τόνων. Επειδή το θέμα ενδιαφέρει και επηρεάζει τις εξελίξεις και στην Ελλάδα, όλο αυτό τον καιρό το παρακολουθούσαμε από κοντά με συνεχή δημοσιεύματα. Ήδη από την προηγούμενη εβδομάδα ήταν φανερό ότι η Ισπανία δεν έβρισκε στις Βρυξέλλες «ευήκοα ώτα»

Απολύτως έγκυρες πηγές, που επιθυμούν να διατηρήσουν την ανωνυμία τους, εξηγούν ότι η Κομισιόν απέρριψε τελείως ως μη συμβατά με το κοινοτικό δίκαιο, τα τρία εναλλακτικά ισπανικά σενάρια με τα οποία η αποθεματοποίηση των 300.000 τόνων από την αγορά θα ήταν πράξη υποχρεωτική. Το ένα μάλιστα εξ’ αυτών προέβλεπε την παρέμβαση της ισπανικής διεπαγγελματικής οργάνωσης ελαιόλαδου.

Για το 4ο σενάριο, που επικαλείται το άρθρο 210 του βασικού κανονισμού 1308/2013,το Olivenews.gr είχε αναφερθεί εγκαίρως, η απάντηση της Κομισιόν ήταν πιο διπλωματική, αν και εξίσου επί τους ουσίας απορριπτική μιας και το παρέπεμψε στην Επιτροπή Ανταγωνισμού και στην αναθεώρηση της ΚΑΠ, η οποία, στην καλύτερη περίπτωση, θέλει 3 – 4 χρόνια ακόμη.

Προφανώς, όλο αυτό το «πήγαιν-έλα» επηρεάζει τις αγορές και τις τιμές, με άγνωστη όμως διάρκεια και κατάληξη. Οι μεγάλες κοοπερατίβες, αυτές που θα σήκωναν το βάρος της απόσυρσης των 300.000 τόνων, εφαρμόζουν μια πολιτική αυτοσυγκράτησης των πωλήσεων με σκοπό την άνοδο των τιμών, οι οποίες πράγματι τον τελευταίο καιρό έχουν ανέβει αισθητά, παράλληλα με την υποχώρηση του όγκου των συναλλαγών(1ο , 2ο , 3ο άρθρο)

Ήδη, βρισκόμαστε λίγες ημέρες πριν από τις καλοκαιρινές άδειες, οπότε όσες βιομηχανίες τυποποίησης έχουν ελλείψεις πραγματοποιούν περιορισμένες επιλεκτικές αγορές.

Τα βλέμματα όλων είναι στραμμένα στον Σεπτέμβρη, και όπως έχουμε γράψει εδώ και πολύ καιρό, η 2019/2020 -πλην καταστροφικού απροόπτου- θα ξεκινήσει με ισπανικά αποθέματα περί τους 700.000 τόνους, αναμενόμενη φυσιολογική παραγωγή περί το 1,35 εκατομμύρια τόνους και μεγάλες παραγωγές στις υπόλοιπες χώρες της Μεσογείου (Τυνησία, Ιταλία, Ελλάδα, Τουρκία) ( 1ο , 2ο , 3ο άρθρο). Άλλωστε αυτό είναι και το ενδεχόμενο που τρομάζει πιο πολύ τις κοοπερατίβες, όπως και το Ισπανικό Υπουργείο, που αναζητούν μέτρα να το «ξορκίσουν».

olivenews.gr

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Back to top button