Αγροτικά

Πήρε θέση και το IOC για το Nutri-Score που υποβαθμίζει το ελαιόλαδο

Τη στήριξή του γνωστοποίησε το Διεθνές Συμβούλιο Ελαιοκομίας (IOC) στα αιτήματα ισπανικών οργανώσεων, όπως η Ισπανική Οργάνωση Ελαιολάδων ΠΟΠ, σχετικά με τη λανθασμένη κατάταξη του εξαιρετικού παρθένου και παρθένου ελαιολάδου στις διατροφικές ετικέτες του συστήματος Nutri-Score.

Η θέση του IOC ανακοινώθηκε από τον Jaime Lillo, Αναπληρωτή Διευθυντή του Οργανισμού κατόπιν συνεδρίασης που πραγματοποιήθηκε στη Μαδρίτη με παρόντες τους Enric Dalmau και José Manuel Bajo, Πρόεδρο και Εκτελεστικό Γραμματέα αντίστοιχα της Εθνικής Οργάνωσης για τα ΠΟΠ.

Το Διεθνές Συμβούλιο Ελαιοκομίας ανακοίνωσε πως ενστερνίζεται την άποψη ότι τόσο το εξαιρετικό παρθένο όσο και το παρθένο ελαιόλαδο πρέπει να καταταχθούν στην υψηλότερη δυνατή ποιοτική κατηγορία (κατηγορία Α με σκούρο πράσινο χρώμα).  Επίσης, τα έλαια που περιέχουν ελαιόλαδο θα πρέπει τουλάχιστον να βρίσκονται στην κατηγορία Β (ανοιχτό πράσινο).

Στη συνάντηση τονίστηκε η ανάγκη ύπαρξης σχεδίου δράσης προκειμένου να βρεθούν νέοι σύμμαχοι, όπως διάφοροι εθνικοί και διεθνείς φορείς, ώστε η διατροφική κατάταξη του Nutri-Score για το ελαιόλαδο, η οποία πιθανώς να εφαρμοστεί στην Ισπανία κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2021 να συνάδει με τις ευεργετικές ιδιότητες του ελαιολάδου.

Σύμφωνα με την Εθνική Οργάνωση για τα ΠΟΠ, αυτή η «άδικη» ταξινόμηση δημιουργεί σύγχυση και παραπληροφορεί τους καταναλωτές, καθώς εξισώνει άλλα έλαια όπως το κραμβέλαιο με το ελαιόλαδο, ενώ παράλληλα πλήττει σημαντικά τη φήμη του προϊόντος στην αγορά.

Το Nutri-Score ήδη εφαρμόζεται στη Γαλλία, στο Βέλγιο και στην Ελβετία ενώ χώρες όπως η Γερμανία και η Ολλανδία φαίνεται να δείχνουν ενδιαφέρον για την υιοθέτησή του.

Τεκμηριωμένη θέση για το ζήτημα του Nutri-Score έχει εκφράσει στη χώρα μας η 4Ε (Επιστημονική Εταιρεία Εγκυκλοπαιδιστών Ελαιοκομίας).

olivenews.gr

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Back to top button