Αγροτικά

Παίρνουν τα πάνω τους οι τιμές παραγωγού σε αρνί και χοιρινό

O συνδυασμός μειωμένης εγχώριας παραγωγής και αυξημένης ζήτησης από Ισπανία και Ιταλία, μαζί με τη γενικευμένη πλέον εφαρμογή εκ μέρους μεγάλων εξαγωγικών επιχειρήσεων σύγχρονων πρακτικών σε θέματα τεμαχισμού, συσκευασίας και ιχνηλασιμότητας που προσδίδουν υπεραξία στο τελικό προϊόν έχουν συμβάλει ώστε να ανέβουν το τελευταίο διάστημα οι τιμές παραγωγού στο αρνί στα επίπεδα των 5,40 ευρώ/κιλό.

Την ίδια στιγμή, μια από τις καλύτερες σεζόν των τελευταίων χρόνων διέρχεται και το χοιρινό λόγω της έντονης ζήτησης, αλλά και των τιμών οι οποίες φτάνουν στο 1,65 ευρώ/κιλό ζώντος βάρους, με φόντο τον προβληματισμό για ενδεχόμενο εξάπλωσης της αφρικανικής πανώλης στην Ευρώπη και τα αυξημένα προληπτικά μέτρα που λαμβάνονται σε εθνικό επίπεδο.

Όπως αναφέρει στην «ΥΧ» ο πρόεδρος της Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Κρέατος (ΕΔΟΚ), Λευτέρης Γίτσας, «η ζήτηση για το αρνί εμφανίζει μια ιδιαίτερη δυναμική, η οποία αναμένεται να διατηρηθεί μέχρι και τις γιορτές Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς, με τις τιμές να κυμαίνονται αυτή την περίοδο μεταξύ 5,2 και 5,4 ευρώ/κιλό για τους παραγωγούς».

Κάτι αλλάζει…

Ο ίδιος επισημαίνει ότι η εγχώρια παραγωγή είναι μειωμένη, εξαιτίας στρεβλών συμπεριφορών σε όλο το εύρος της αγοράς, ωστόσο, «και με τη συμβολή της διεπαγγελματικής, φαίνεται κάτι να αλλάζει και αρχίζουμε να δρέπουμε τους καρπούς αυτών των προσπαθειών».

Όπως είπε χαρακτηριστικά, μεταξύ των πρακτικών στις οποίες έδωσε έμφαση η διεπαγγελματική είναι ο τεμαχισμός, η συσκευασία και η ιχνηλασιμότητα, οι οποίες ακολουθήθηκαν από την πλευρά μεγάλων ελληνικών εξαγωγικών επιχειρήσεων σε Ισπανία και Ιταλία, προσδίδοντας προστιθέμενη αξία στο τελικό προϊόν και δημιουργώντας ζήτηση.

Όσον αφορά το χοιρινό κρέας, διατηρεί την ανοδική τροχιά όλων των τελευταίων μηνών και το τελευταίο διάστημα η τιμή του διαμορφώνεται στο 1,6-1,65 ευρώ το κιλό ζώντος βάρους. Ο κ. Γίτσας σχολιάζει σχετικά πως «εάν εξαιρέσουμε την ανησυχία για την εξάπλωση της νόσου της αφρικανικής πανώλης, η οποία είναι ένα υπαρκτό και σοβαρό πρόβλημα, καθώς κυριολεκτικά ξεκληρίζει ολόκληρες μονάδες, η ελληνική χοιροτροφία διέρχεται μια πολύ καλή περίοδο, καθώς οι τιμές διαμορφώνονται σε πολύ ικανοποιητικά επίπεδα».

ypaithros.gr

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Back to top button