Αγροτικά

Πληρώνει η Ολλανδία – όλα ανοικτά για την προκαταβολή των ενισχύσεων τον Αύγουστο στην Ελλάδα

Ανοιχτά παραμένουν ακόμη όλα τα σενάρια για το εάν και πώς θα πραγματοποιηθεί τελικά η πληρωμή της προκαταβολής των άμεσων ενισχύσεων μέσα στον Αύγουστο, καθώς σύμφωνα με το ΥΠΑΑΤ απαιτείται ολοκληρωμένη νομική λύση και συμφωνία με την τράπεζα. Η τελική απόφαση, όπως μεταφέρει στην «ΥΧ», θα ληφθεί το αργότερο την επόμενη εβδομάδα. Άλλωστε, τα χρονικά περιθώρια έχουν πλέον στενέψει και, στην περίπτωση που η ηγεσία του υπουργείου σκοπεύει να μεταφέρει νωρίτερα τη χορήγηση της προκαταβολής, η τελική της απόφαση δεν μπορεί να λάβει επιπλέον αναβολή.

Αυτήν τη στιγμή, υπάρχουν μεγαλύτερες ανάγκες για ρευστότητα στους καλλιεργητές λόγω των αυξημένων καλλιεργητικών φροντίδων και των κτηνοτρόφων για την προμήθεια ζωοτροφών σε χαμηλές τιμές. Οι 650.000 γεωργοί και κτηνοτρόφοι έχουν ήδη υποβάλει τις δηλώσεις ΟΣΔΕ 2020 και διασφαλίζεται πλήρως ο προσδιορισμός των δικαιούμενων ενισχύσεων του 2020.

H προκαταβολή των άμεσων ενισχύσεων μέσα στον Αύγουστο έναντι κοινοτικών χρημάτων και όχι κρατικών, θα αφήσει διαθέσιμους πόρους στο de minimis για επιλεκτικές παρεμβάσεις στήριξης όπως οι κτηνοτρόφοι. Το μεγάλο αγκάθι παραμένει η νομική λύση που πρέπει να διέπεται από το κανονιστικό πλαίσιο της ΕΕ και να καλύπτει: συμφωνία σύννομη με την τράπεζα, τον προσδιορισμό του κόστους που θα επωμιστεί το ελληνικό Δημόσιο, το ακατάσχετο, αλλά και τη διαδικασία εκχώρησης των χρημάτων που θα λάβει ο δικαιούχος παραγωγός.

 

Ειδικότερα, στο ερώτημα εάν θα ισχύσει ή όχι το ακατάσχετο των άμεσων πληρωμών (7.500 ευρώ ετησίως), την απάντηση θα δώσει ο τρόπος με τον οποίο θα πραγματοποιηθεί τελικά η πληρωμή, με δάνειο απευθείας στον αγρότη ή μέσω του ΥΠΑΑΤ. Όπερ και σημαίνει ότι κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει μια ενδεχόμενη τροποποιητική επί της αποφάσεως του 2018, προκειμένου να διατηρηθεί το ακατάσχετο, εάν είναι δυνατόν. Κρίσιμο, όμως, είναι το σημείο που αφορά ουσιαστικά τον συμψηφισμό των χρημάτων, καθώς ο παραγωγός θα κληθεί να δεσμευτεί πως το ποσό από την προκαταβολή που θα λάβει τον Αύγουστο θα συμψηφιστεί με το 70% που δικαιούται τον Οκτώβριο. Άρα, θα πρέπει να λάβει τη διαφορά.

Ποσοστό της προκαταβολής

Κι ενώ πολλή συζήτηση έχει γίνει για την πληρωμή του 70% της προκαταβολής νωρίτερα –κάποιοι επιμένουν να λένε μέσα στον Ιούλιο, η πραγματικότητα αρχίζει να το διαψεύδει–, το σενάριο να πληρωθεί ένα ποσοστό της προκαταβολής είναι και το πιο ρεαλιστικό, με την προϋπόθεση βέβαια να υπάρξει λύση. Σε αντίθετη περίπτωση, εάν δηλαδή δεν επιτευχθεί ο σκοπός της πληρωμής τον Αύγουστο, ολόκληρη η προκαταβολή (70%) θα χορηγηθεί κανονικά από τα μέσα Οκτωβρίου και μετά, όπως άλλωστε προβλέπει η ευρωπαϊκή νομοθεσία.

Εξάλλου, να θυμίσουμε ότι τεχνοκράτες, μιλώντας στην «ΥΧ», είχαν εκφράσει τις αμφιβολίες τους για τη δυνατότητα πληρωμής μέσα στον Αύγουστο, εάν αξιοποιηθεί το ΟΣΔΕ 2020, τοποθετώντας χρονικά αυτό το ενδεχόμενο προς τις αρχές Σεπτεμβρίου.

Πληρώνει η Ολλανδία

Όπως είχε γράψει η «ΥΧ» στις 10 Απριλίου 2020 (τεύχος 232), με βάση το γαλλικό μοντέλο η Ολλανδία ήταν η πρώτη χώρα-μέλος της ΕΕ που προετοιμάστηκε να πληρώσει προκαταβολή άμεσων ενισχύσεων πριν από το φθινόπωρο. Σε επικοινωνία της «ΥΧ» με το υπουργείο Γεωργίας της χώρας, μέσω της πρεσβείας, η Ολλανδία είναι ήδη έτοιμη να πληρώσει προκαταβολή που ανέρχεται στο 80% των άμεσων ενισχύσεων, συμπεριλαμβανομένου και του Πρασινίσματος, μέσα στον Ιούλιο, καθώς έχει επιλέξει να πληρώσει με εθνικούς πόρους, όπως προβλέπεται στον κανονισμό de minimis (ΕΕ) 1408/2013.

Υπενθυμίζεται ότι στο προηγούμενο φύλλο της «ΥΧ» (τεύχος 244, της 3ης Ιουλίου 2020), είχε επισημανθεί ότι οι πληρωμές δύνανται να πραγματοποιηθούν μέσω της διαδικασίας των de minimis. Η χρήση του εν λόγω κανονισμού κινείται στους άξονες που προσδιορίζονται στο άρθρο άρθρου 75 του κανονισμού (EΕ) 1306/2013.

Σε ερώτηση της «ΥΧ» για τις προϋποθέσεις επιλεξιμότητας των δικαιούχων,
το υπουργείο της Ολλανδίας τις προσδιόρισε ως εξής:

✱ Ο δικαιούχος δεν πρέπει να έχει λάβει ποσό άνω των 20.000 ευρώ από ενισχύσεις de minimis (τόκο ή άλλη ενίσχυση) το έτος 2020, καθώς και τα προηγούμενα δύο φορολογικά έτη.

✱ Το ποσό δεν υπερβαίνει το όριο των 20.000 ευρώ με τους τόκους που θα λάβει ως προκαταβολή ενίσχυσης.

✱ Ο δικαιούχος παραγωγός πρέπει να δηλώσει με υπεύθυνη δήλωση τα παραπάνω στον Οργανισμό Πληρωμών.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Back to top button