Δήμος Μεσσήνης

Πρόταση αξιοποίησης του αλιευτικού τουρισμού στο Δήμο Μεσσήνης

Ο αλιευτικός τουρισμός, είναι κάτι που εξεταζεται ως μελλοντική πρακτική, σύμφωνα με τον επικεφαλής του συνδυασμού «Επανεκκίνηση για τον Δήμο Μεσσήνης» και γραμματέα του Δημοτικού Συμβουλίου Μεσσήνης, Γιάννη Λάσκαρη.

Ειδικότερα, με αφορμή τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν, όσοι ασχολούνται με την αλιεία στην χώρα μας και στην Μεσόγειο η ιταλίδα ευρωβουλευτής Ρενάτα Μπριάνο, εισηγήτρια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τον αλιευτικό τουρισμό ανέφερε πως: «oι μικροί αλιείς, ιδιαίτερα στη Μεσόγειο, αντιμετωπίζουν όλο και περισσότερες πιέσεις. Πολλοί είναι οι λόγοι: η οικονομική συγκυρία, η κλιματική αλλαγή, η μόλυνση του περιβάλλοντος, αλλά και η μειωμένη γοητεία που ασκεί το επάγγελμα του αλιέα. Πειραματιζόμαστε λοιπόν για να βρούμε νέες λύσεις. Μία από αυτές είναι ο αλιευτικός τουρισμός. Μπορεί να προσφέρει νέες θέσεις εργασίας και να βοηθήσει τις παραδοσιακές κοινότητες που ουσιαστικά εξαρτώνται από την αλιεία».

Προς αυτόν τον προσανατολισμός κινείται και ο κ. Λάσκαρης, που θεωρεί τον αλιευτικό τουρισμό, ως μια λύση που θα ευνοήσει και την Μεσσηνία και τους πολίτες που ασχολούνται με την αλιεία ενώ παράλληλα, προβλέπει πως θα δοθούν νέες ευκαιρίες στους κατοίκους και ιδιαίτερα στους νέους ανθρώπους που επιθυμούν να ζήσουν στη Μεσσήνη την Ανάληψη τη Βελίκα το Πεταλίδι τους Χράνους, τον Άγιο Ανδρέα, τη Λογγά και τη Νέα Κορώνη.

“Αναφέρω όλες αυτές τις περιοχές για να αποδείξω πως ο αλιευτικός τουρισμός αφορά δεκάδες αν όχι εκατοντάδες (μαζί με τις οικογένειες τους) συμπολίτες μας.” και συνεχίζει αναφέροντας πως “Ο αλιευτικός τουρισμός είναι μια βιώσιμη τεχνική αλιείας και έχει αναδειχθεί σε μια εναλλακτική μορφή τουρισμού με την οποία μπορούν να ασχοληθούν οι ιδιοκτήτες παράκτιων σκαφών.”

Επίσης, δηλώνει πως σε τουριστικές περιοχές, μπορεί να τις κάνει περισσότερο ελκυστικές “ενώ σίγουρα μπορεί να συμβάλλει στην επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου”. Ο αλιευτικός τουρισμός μπορεί να ωφελήσει και τις κρουαζιέρες θα έχουν την μορφή περιήγησης και μαθημάτων αλίευσης προσαρμοσμένης σε κανόνες και νόμους που καταπολεμούν την υπεραλιεύση.

Τέλος επιβεβαιώνει πως “Στον Δήμο Μεσσήνης υπάρχουν υποδομές όπως μικρά λιμάνια και φυσικά δεκάδες καταστήματα εστίασης και ξενοδοχεία ή ενοικιαζόμενα δωμάτια για να υποδεχθούν μεγάλο πλήθος επισκεπτών και φίλων αυτής τη δραστηριότητας. Επίσης είναι σημαντικό πως υπάρχουν χρηματοδοτικά εργαλεία αυτήν την εποχή και ευρωπαϊκά προγράμματα στήριξης και μέριμνα από την Περιφέρεια για την ανάπτυξη της εναλλακτικής αυτής μορφής τουρισμού”.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Back to top button