Δήμος Πύλου - Νέστορος

Ρωμαϊκά λουτρά κοντά στη Φοινικούντα – Ένα μνημείο που χρειάζεται ανάδειξη

‘Ενα πολύ ενδιαφέρον σημείο που θα ήταν χρήσιμο να αναδειχθεί και να καθαριστεί και θα κέντριζε το ενδιαφέρον από ντόπιους και επισκέπτες, είναι τα Ρωμαϊκά Λουτρά κοντά στη Φοινικούντα.

Για αυτό το σημείο η Γαλλική Επιστημονική Αποστολή του Μοριά (Άνοιξη 1829) έχει την εξής αναφορά:
“Αφήνοντας την πόλη (Μεθώνη) από την ήδη αναφερθείσα γέφυρα και προς τα δεξιά, ο δρόμος περνάει κοντά σε μια δεξαμενή και μετά φτάνει στην ακτή της θάλασσας, μετά από είκοσι λεπτά περπάτημα, στον τόπο που ορίστηκε εσφαλμένα να είναι η περιοχή της αρχαίας Μεθώνης, αφήνουμε την ακτή για να εισέλθουμε στα βουνά. Ο δρόμος ανατολικά, περνά σε ένα μικρό χωριό που ονομάζεται Καλαφάτη. Διασχίζουμε ένα ποτάμι που ονομάζεται Λαχανάδα (πρόκειται για το σημερινό Μηναγιώτικο ρέμα), το όνομα του οποίου παίρνει από ένα χωριό που διασχίζει και το οποίο βρίσκεται στα αριστερά. Αφού πήραμε το πρώτο μας γεύμα στη σκιά μυρτιάς και πικροδάφνης που συνορεύουν με το μικρό ποτάμι, προχωρήσαμε μέχρι ένα ρεύμα που ονομάζεται Grivi, σε μικρή απόσταση προς τα δεξιά, βρήκαμε μια ρωμαϊκή κατασκευή από τούβλα, τα υπόλοιπα του θόλου είναι διακοσμημένα με σκαλισμένα διαμερίσματα από γυψομάρμαρο, καθώς και η αψίδα εισόδου. Οι σωληνώσεις και η υποχώρηση της λεκάνης θεωρούν ότι αυτό το ερείπιο ήταν λουτρό. Κοντά στο οροπέδιο είναι τα ερείπια εκκλησίας μάλλον μεγάλου μεγέθους. Συνεχίζοντας προς την Κορώνη, διασχίζουμε ένα κατεστραμμένο χωριό όπου, δίπλα σε μια δεξαμενή, στέκεται ένα ελληνικό παρεκκλήσι διακοσμημένο με έργα ζωγραφικής, και κοντά υπάρχει ένα άλλο παρεκκλήσι σχεδόν παρόμοιο. Περαιτέρω, από το Παλαιοχώρι, ένα άλλο ερειπωμένο χωριό, ανακαλύπτουμε από την κορυφή του βουνού τον Κόλπο της Κορώνης και την χιονισμένη κορυφογραμμή του Ταϋγέτου”.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Back to top button