Αγροτικά

Σε χαμηλότερη τιμή κι από τα τουρκικά πωλούνται τα ελληνικά κεράσια στη Γερμανία

Σοκαριστική είναι η εικόνα από το απολογιστικό δελτίο τιμών χονδρικής πώλησης των οπωροκηπευτικών στις γερμανικές αγορές της 31ης εβδομάδας του 2022 (1-7 Αυγούστου). Σύμφωνα με το δελτίο που εκδίδει το Ομοσπονδιακό Ινστιτούτο Γεωργίας και Τροφίμων της Γερμανίας, καθ’ όλη την εξαγωγική περίοδο των κερασιών (Μάιος-Ιούλιος), τα ελληνικά κεράσια πωλούνταν σε τιμές κάτω από τις τιμές των ισπανικών, των γερμανικών και των τουρκικών, ενώ για άλλες χώρες δεν υπάρχουν στοιχεία.

Βλέπουμε στον πίνακα τις τεράστιες διαφορές στις τιμές χονδρικής: 5,39 ευρώ/κιλό τα ελληνικά την 22η εβδομάδα του 2022, ενώ τα τουρκικά πωλούνταν 6 ευρώ/κιλό, τα ισπανικά 6,77 και τα γερμανικά 7,53! Η ίδια εικόνα επικράτησε και τις επόμενες εβδομάδες, εκτός από την 29η εβδομάδα όπου τα ελληνικά πωλούνταν 4,33, τα τουρκικά 4,31, τα γερμανικά 4,44 και τα ισπανικά 4,41.

Οι Γερμανοί αναλυτές γράφουν στο δελτίο:

Η σεζόν έχει προφανώς ολοκληρωθεί και βρίσκεται στο τελείωμά της, καθώς η διαθεσιμότητα των κερασιών μειώθηκε αισθητά. Οι τοπικές προσφορές κυριάρχησαν, αλλά σε μικρές ποσότητες. Οι εισαγωγές από την Τουρκία, επίσης, εξασθένησαν. Εν τω μεταξύ, η εισαγωγή από την Πολωνία εντάθηκε σημαντικά. Τα προϊόντα από τις Κάτω Χώρες και το Βέλγιο δεν ξεπέρασαν τον συμπληρωματικό τους χαρακτήρα, ενώ τα ισπανικά και τα ελληνικά κεράσια έφτασαν μόνο σποραδικά. Η ποιότητα δεν είναι πλέον σταθερή, οι παρτίδες με κατώτερης ποιότητας προϊόν οδηγούσαν αναπόφευκτα σε εκπτώσεις. Αλλά υπήρχαν επίσης και αυξανόμενες τιμές: Οι βελγικές παρτίδες σε μεγάλα μεγέθη στη Φρανκφούρτη και οι πολωνικές παρτίδες στο Βερολίνο κοστίζουν έως και 8 ευρώ ανά κιλό. Σε γενικές γραμμές, το ενδιαφέρον ικανοποιήθηκε επαρκώς. Ωστόσο, οι τιμές συχνά αυξάνονται προς το τέλος της εμπορικής περιόδου. Ειδικότερα, τα πιο μεγάλα διαμετρήματα από τα 28 mm και πάνω έγιναν πιο ακριβά, καθώς σε ορισμένες περιπτώσεις παραδίδονταν μόνο σε περιορισμένες ποσότητες.

Έχει και κάποια ακόμα ενδιαφέροντα στατιστικά στοιχεία το γερμανικό δελτίο, που φαίνονται στο παρακάτω διάγραμμα:

Παραγόμενες ποσότητες κερασιών ανά χώρα σε 1.000 τόνους την τετραετία 2018-2021

Επιβεβαιώνεται πάντως η τραγική κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει οι Έλληνες παραγωγοί, λόγω των χαμηλών τιμών. Τόσο ο Ρίζος Μαρούδας είχε μιλήσει για τις χαμηλές τιμές στα κεράσια στο Agro24, όσο και άλλοι παραγωγοί σε άλλα διαδικτυακά μέσα ενημέρωσης.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Back to top button