ΑγροτικάΠολιτική

Το ΚΙΝΑΛ Μεσσηνίας για το ΠΟΠ Ελιά Καλαμάτας

Κατά την επίσκεψή τους πριν λίγες μέρες στους αγροτικούς φορείς της Μεσσηνίας, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ κ.κ. Χαρίτσης και Αραχωβίτης, διαπίστωσαν, σύμφωνα με δημοσιεύματα στον τοπικό Τύπο, το τεράστιο πρόβλημα με την ΠΟΠ Ελιά Καλαμάτας, λόγω της υπουργικής απόφασης, η οποία αναγνωρίζει την ένδειξη “Καλαμάτας” (και “Καλαματιανή”) ως συνώνυμης με την ένδειξη “Καλαμών”, καταργώντας έτσι στην πράξη την ΠΟΠ Ελιά Καλαμάτας και εξομοιώνοντάς την με την ποικιλία “Ελιά Καλαμών”.

Γεννάται αμέσως το ερώτημα: γιατί οι παραπάνω βουλευτές διαπιστώνουν σήμερα το πρόβλημα, τί έχει αλλάξει από το 2018, όταν εκδόθηκε αυτή η απόφαση, μετά από παλινωδίες, δεδομένου ότι εκδόθηκε κατ’ αρχάς το 2016, ακυρώθηκε και επανεκδόθηκε το 2018; Τότε δεν μπορούσαν να δουν τα προβλήματα και να ακούσουν τους τοπικούς φορείς; Το μόνο που έχει αλλάξει είναι ότι τότε ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν στην κυβέρνηση, ενώ τώρα είναι στην αντιπολίτευση.

Μάλιστα οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ επικρίνουν την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, γιατί ενώ κυβερνά 2,5 χρόνια τώρα, δεν έχει ακυρώσει την υπουργική απόφαση που  εκδόθηκε, όταν κυβερνούσε το δικό τους το κόμμα. Το θέατρο του παραλόγου!

Και στη συνέχεια, δεσμεύονται να αναλάβουν πρωτοβουλίες για μια λύση του ζητήματος, χωρίς ωστόσο να καταθέτουν καμία συγκεκριμένη πρόταση, χωρίς να ανακοινώνουν καμία συγκεκριμένη ενέργεια.

Από την άλλη πλευρά, τοπικοί παράγοντες της Νέας Δημοκρατίας σκίζουν τα ιμάτιά τους κατά της εν λόγω υπουργικής απόφασης “Αποστόλου”, την ίδια ώρα που το κόμμα τους είναι στην κυβέρνηση, η οποία εδώ και 2,5 έτη διατηρεί σε ισχύ την απόφαση και ούτε συζητά για την κατάργησή της. Τί άλλαξε από τότε που ήταν κάθετα αντίθετη η Νέα Δημοκρατία στην απόφαση αυτή; Το μόνο που έχει αλλάξει είναι ότι τότε ήταν στην αντιπολίτευση, ενώ τώρα είναι στην κυβέρνηση. Το θέατρο του παραλόγου συνεχίζεται!

Ταυτοχρόνως, σε επίπεδο Περιφερειακής Αρχής, ενώ καταδικάζουν την εξομοίωση της Ελιάς Καλαμάτας με την ποικιλία Ελιά Καλαμών, προτείνουν την επέκταση της ΠΟΠ Ελιάς Καλαμάτας σε Λακωνία και μέρη της Αρκαδίας και της Ηλείας, δηλαδή στην πράξη μεταλλάσσουν την ονομασία από ΠΟΠ σε ποικιλία. Το θέατρο του παραλόγου συνεχίζεται!

Το ζήτημα της προστασίας της ΠΟΠ Ελιάς Καλαμάτας αποτελεί παράδειγμα για τον ευτελισμό της πολιτικής από τα δύο παραπάνω κόμματα, τη Νέα Δημοκρατία και τον ΣΥΡΙΖΑ. Άλλα πράττουν σε εθνικό επίπεδο, άλλα υποστηρίζουν σε τοπικό επίπεδο, άλλα λένε ως κυβέρνηση, άλλα ως αντιπολίτευση. Στην πράξη, ωστόσο, ακολουθούν την ίδια πρακτική, η υπουργική απόφαση εκδόθηκε επί κυβερνήσεως ΣΥΡΙΖΑ και παραμένει σε ισχύ επί κυβερνήσεως Νέας Δημοκρατίας.

Κυριαρχούν η διγλωσσία, η υποκρισία, ενώ η ειλικρίνεια και η αποτελεσματικότητα έχουν εκλείψει. Παρακολουθούμε όλοι άναυδοι αυτό το αέναο θέατρο του παραλόγου.

Από την πλευρά μας, ως Κίνημα Αλλαγής, έχουμε καταγγείλει αυτήν την δημαγωγική συμπεριφορά. Ωστόσο, επειδή στην υπεύθυνη πολιτική δράση, δεν αρκεί η καταγγελία, αλλά απαιτούνται και συγκεκριμένες θέσεις, η Νομαρχιακή Επιτροπή Μεσσηνίας του Κινήματος Αλλαγής έχει διατυπώσει συγκεκριμένες προτάσεις στις σχετικές ανακοινώσεις της, στις 28 Φεβρουαρίου και 25 Ιουλίου 2021, που συνοψίζονται ως εξής:

– Κατάργηση των υπουργικών αποφάσεων που προσθέτουν ως συνώνυμα της ένδειξης “Kalamon” τις ενδείξεις “Kalamatiani” και “Kalamata” και ανάληψη όλων των ενεργειών για την αποκατάσταση του ορθού θεσμικού πλαισίου σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

– Διατήρηση του περιορισμού της παραγωγής της Π.Ο.Π. Ελιά Καλαμάτας, στο νομό Μεσσηνίας, σύμφωνα με την υπουργική απόφαση του 1993.

– Προσθήκη ένδειξης σχετικής με την Μεσσηνία, ως συμπληρωματικής στην ένδειξη Π.Ο.Π. Ελιά Καλαμάτας, με αντίστοιχη τροποποίηση της ως άνω υπουργικής απόφασης και καταχώρισης στην νομοθεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Αν πραγματικά ο στόχος των κομμάτων της κυβέρνησης και της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι η επίλυση του ζητήματος, αναμένουμε τις προτάσεις τους. Διαφορετικά, θα συνεχιστεί το θέατρο του παραλόγου, αλλά στην πράξη δεν θα αλλάξει τίποτε, η ΠΟΠ Ελιά Καλαμάτας κατ’ ουσίαν θα εξαφανισθεί με συνέπεια την απώλεια εισοδήματος για τους ελαιοπαραγωγούς του νομού μας και την υποβάθμιση της τοπικής μας οικονομίας.

Νομαρχιακή Επιτροπή Μεσσηνίας
ΚΙΝΗΜΑ ΑΛΛΑΓΗΣ

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Back to top button