Lifestyle

Bleisure: Ο νέος τρόπος συνδυασμού δουλειάς και διακοπών

Από τους ψηφιακούς νομάδες, που διαμορφώνουν το περιεχόμενο του blog τους δίπλα από μια όμορφη Κυκλαδίτικη παραλία της Πάρου επιλέγοντας το δρομολόγιο ραφήνα πάρος, μέχρι τον μανατζερ που ελέγχει τα mails του σε κάποιο χειμερινό θέρετρο και από τον πλήρους απασχόλησης ελεύθερο επαγγελματία μέχρι τον developer που δουλεύει από το γραφείο του σπιτιού του, η τεχνολογία ήρθε να ανακατέψει τα όρια μεταξύ εργασίας και χαράς, επαγγελματικού και προσωπικού, καριέρας και χρόνου διακοπών. Ένα δημιουργικό agency μπορεί να είναι πιο ευρηματικό συζητώντας ιδέες γύρω από ένα τραπέζι του ping pong, ενώ μια ομάδα αρχιτεκτόνων μπορεί να είναι πιο δημιουργική, όταν τα μέλη της είναι σε εκδρομή.

Και καθώς θολώνουν τα όρια μεταξύ εργασίας και ιδιωτικής ζωής, το ίδιο συμβαίνει και με τα διακριτά όρια μεταξύ επαγγελματικού και ιδιωτικού ταξιδιού. Είναι μια τάση που ξεπερνά τα όρια της έως τώρα δοκιμασμένης σύσκεψης στον χώρο του γραφείου. Όταν οι προορισμοί είναι ελκυστικοί, οι επαγγελματίες ανά τον κόσμο προσθέτουν σαββατοκύριακα ή ακόμη και εβδομάδες κοντά στα επαγγελματικά ταξίδια πηγαίνοντας είτε με την οικογένεια, μόνοι ή με τον σύντροφο. Έτσι λοιπόν δημιουργήθηκε ένα νέο είδος ταξιδίου από τους όρους business travel + leisure travel κι έχουμε το περιβόητο bleisure, τον συνδυασμό δηλαδή του τερπνού (ταξίδι, διακοπές) μετά του ωφελίμου (δουλειά).

1 στους 3 δίνει νότες ξεγνοιασιάς στα επαγγελματικά ταξίδια

Περισσότεροι από 1 στους 3 θα προσθέσουν κάποιο στοιχείο χαλαρότητας σε τουλάχιστον ένα επαγγελματικό τους ταξίδι τη φετινή χρονιά, η Τζιν Λιού του Global Business Travel Association σε άρθρο του BBC. Και όχι άδικα αν αναλογιστεί κανείς, ότι ακολουθώντας κάποιος το δρομολόγιο ραφήνα τήνος θα μπορούσε να συνδυάσει δουλειά και απόλαυση, καθώς θα μπορεί να εργάζεται και παράλληλα να γεύεται τα εξαιρετικά τοπικά εδέσματα της Τήνου. Όσο για το ποιοι επιλέγουν αυτή την εκδοχή ταξιδίου; Σύμφωνα με την Τζιν Λιού πρόκειται για ανθρώπους από κάθε βαθμίδα του εργασιακού χώρου. Μπορεί κάποιος να θεωρούσε, ότι θα προτιμούσαν αυτή την τακτική νεοεισερχόμενη στην αγορά εργασίας, παρόλα αυτά το κάνουν και στελέχη, αν και σύμφωνα με τα ευρήματα οι millennials είναι πιο πιθανό να συμμετέχουν σε bleisure ταξίδια σε αντίθεση με τους μεγαλύτερους συναδέλφους.

Η ίδια επίσης εξηγεί, ότι δε συμβαίνει πάντα, αλλά είναι και θέμα συγκυρίας, αφού εξαρτάται από το αν κάποιος επισκέπτεται ένα μέρος που του αρέσει και που ούτως ή άλλως σκόπευε να επισκεφθεί κάποια στιγμή. Πάντως όσο παράδοξο κι αν ακούγεται, πολλοί εργοδότες υποστηρίζουν αυτή την τακτική. «Η δυνατότητα ταξιδίων δίνει την ευκαιρία στον εργαζόμενο να είναι ευχαριστημένος με τη δουλειά του. Επομένως είναι πιο παραγωγικός και παραμένει περισσότερο. Επιπρόσθετα η δυνατότητα να πάρει κανείς την οικογένειά του προσθέτοντας ευχάριστα στοιχεία σε ένα κατά τα άλλα επαγγελματικό ταξίδι, κάνει την εργασία λιγότερο στρεσογόνα, εξηγεί η Τζιν Λιού.

Πρώτοι οι Αυστραλοί στο bleisure

Οι Αυστραλοί είναι πρωταθλητές στο bleisure και όχι άδικα, αν σκεφτεί κανείς, ότι περνούν περισσότερο χρόνο εργαζόμενοι και έχουν υψηλότερα κόστη και αυξημένες ώρες πτήσεων σε σύγκριση με τους Ευρωπαίους συναδέλφους τους. Λογικό επομένως, αν έχουν τη δυνατότητα να επισκεφτούν την Αθήνα, να επιλέξουν το δρομολόγιο ραφήνα άνδρος, για να εργαστούν ατενίζοντας το απέραντο γαλάζιο. Η Ραφήνα βρίσκεται κοντά στο αεροδρόμιο, όπου θα προσγειωθούν από Αυστραλία, η Άνδρος απέχει πολύ λίγο, οπότε συνιστά ιδανικό προορισμό. Εργαζόμενοι στον χώρο της εστίασης μάλιστα εξηγούν, ότι οι απανταχού επαγγελματίες σήμερα είναι πολύ πιο δεκτικοί σε αυτό το είδος ταξιδιού. Υπάρχουν κάποιοι που λόγω δουλειάς βρίσκονται εκτός σπιτιού για έναν χρόνο και η σύζυγος μπορεί να τους επισκέπτεται μια φορά τον μήνα για πέντε μέρες. Άλλοι πάλι αντί να κάνουν ένα σύντομο ταξίδι το Σαββατοκύριακο στο σπίτι και από Δευτέρα να επιστρέψουν στην πόλη, όπου έχουν αναλάβει ένα νέο project, επιλέγουν να έρθει η οικογένεια εκεί. Εξαρτάται βέβαια και από το αντικείμενο της δουλειάς ενός ανθρώπου. Ένας δεινός φωτογράφος μέσω της μετακίνησης και της αλλαγής τοποθεσίας αντλεί έμπνευση για τα επόμενα φωτογραφικά θέματά του. Εάν σε αυτό το πλαίσιο υπάρχει η δυνατότητα να χωρέσει και λίγος ελεύθερος χρόνος με την οικογένεια, τότε τα ταξίδια αποκτούν επιπλέον ενδιαφέρον.

Εργασία και χαρά: Ο συνδυασμός της επιτυχίας

Ο συγκεκριμένος τρόπος ενδείκνυται και για ανθρώπους, που εργάζονται ημιαπασχολούμενοι και με ευέλικτα ωράρια. Ιδίως αν κάποιος έχει σκοπό να ζήσει σε ένα πιο κοσμικό νησί με έντονη νυχτερινή ζωή και παίρνει το πλοίο ραφήνα μύκονος, μπορεί να συνδυάσει εργασία και διασκέδαση. Μάλιστα ακόμη και όσοι εργάζονται στον χώρο της εστίασης παρατηρούν, ότι ο σύγχρονος bleisure ταξιδιώτης είναι περίεργος για να μάθει τον πολιτισμό, τις συνήθειες του τόπου που επισκέπτεται, αλλά και την γαστρονομία. Ο μόνος αποτρεπτικός παράγοντας πάντως σύμφωνα με έρευνα, που έχει γίνει είναι ο χρόνος. Μοιάζει με ειρωνεία πως το εργαλείο που τους απελευθερώνει από τη δουλειά για να μπορέσουν να διασκεδάσουν, η τεχνολογία, είναι εκείνη που ταυτόχρονα τους περιορίζει.

Τελικά για ποιους είναι το bleisure

Θεωρητικά και εφόσον όλων η εργασία πια συνδέεται με έναν υπολογιστή και το διαδίκτυο θα μπορούσε να απευθύνεται στην πλειονότητα των εργαζομένων. Προφανώς όποιου η εργασία σχετίζεται με ψηφιακό περιβάλλον είναι πιο εύκολο με τους ψηφιακούς νομάδες, άλλωστε να χαράζουν τον δρόμο για τον νέο αυτό τρόπο εργασίας. Για όσους δε βαριούνται εύκολα και θέλουν να αλλάζουν μέρη ανά πάσα στιγμή, η χώρα μας προσφέρεται καθώς έχει και τη δυνατότητα του island hopping, όπου κάποιος μπορεί να πηγαίνει από το ένα νησί στο άλλο. Αν παράδειγμα κάποιος βαρέθηκε στην Πάρο, παίρνει το δρομολόγιο paros santorini και αλλάζει παραστάσεις εύκολα και γρήγορα.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Back to top button