Κόσμος

Οι κινεζικές πόλεις βουλιάζουν κάτω από το ίδιο τους το βάρος

Πόλεις στην Κίνα έχουν αρχίζει να «βουλιάζουν» λόγω της άντλησης νερού και του βάρους των κτιρίων, σύμφωνα με τα αποτέλεσμα σχετικής έρευνας.

Σχεδόν οι μισές από τις μεγάλες κινεζικές πόλεις βυθίζονται, λένε ερευνητές, με ορισμένες μάλιστα να χάνονται με ταχείς ρυθμούς.

Η ταχεία αστικοποίηση της Κίνας τις τελευταίες δεκαετίες σημαίνει ότι πλέον αντλείται πολύ περισσότερο νερό για να καλύψει τις ανάγκες των κατοίκων.

Στις παράκτιες πόλεις, αυτή η καθίζηση απειλεί εκατομμύρια ανθρώπους με πλημμύρες, καθώς η στάθμη της θάλασσας ανεβαίνει.

Η Κίνα έχει μακρά ιστορία στην αντιμετώπιση των καθιζήσεων αφού τόσο η Σαγκάη όσο και το Τιαντζίν παρουσίασαν ενδείξεις βύθισης ήδη από τη δεκαετία του 1920. Η Σαγκάη έχει βυθιστεί περισσότερο από 3 μέτρα τον τελευταίο αιώνα.

Τα τελευταία χρόνια, όμως, το πρόβλημα έχει επεκταθεί και σε περιοχές όπου παρατηρείται ταχεία αστικοποίηση. Για να γίνει κατανοητή η κλίμακα του προβλήματος, μια ομάδα ερευνητών από διάφορα κινεζικά Πανεπιστήμια εξέτασε 82 πόλεις, συμπεριλαμβανομένων όλων εκείνων με πληθυσμό άνω των 2 εκατομμυρίων κατοίκων.

Χρησιμοποίησαν δεδομένα από τους δορυφόρους Sentinel-1 και, εξετάζοντας την περίοδο από το 2015 έως το 2022, μπόρεσαν να υπολογίσουν ότι το 45% των αστικών περιοχών υποχωρεί κατά περισσότερο από 3 χιλιοστά ετησίως.

Περίπου το 16% των αστικών εκτάσεων υποχωρεί ταχύτερα, από 10 χιλιοστά και άνω ετησίως, κάτι που οι επιστήμονες περιγράφουν ως ταχεία κάθοδο.

Με άλλα λόγια, αυτό σημαίνει ότι 67 εκατομμύρια άνθρωποι ζουν σε περιοχές που βυθίζονται με ταχείς ρυθμούς.

Οι παράγοντες που οδηγούν στην καθίζηση

Η κλίμακα της καθίζησης επηρεάζεται από διάφορους παράγοντες, όπως η γεωλογία και το βάρος των κτιρίων. Αλλά ένα σημαντικό στοιχείο, σύμφωνα με τους συγγραφείς της έρευνας που δημοσιεύεται στο περιοδικό Science, είναι η απώλεια των υπόγειων υδάτων.

Αυτό σημαίνει, ουσιαστικά, την άντληση νερού κάτω ή κοντά στις πόλεις για χρήση του από τον τοπικό πληθυσμό.

Αυτό έχει ήδη παρατηρηθεί σε αρκετές μεγάλες αστικές περιοχές ανά τον κόσμο, όπως το Χιούστον, η Πόλη του Μεξικού και το Δελχί. Στην Κίνα, η ερευνητική ομάδα κατάφερε να συσχετίσει την άντληση νερού από πάνω από 1.600 πηγάδια με τα αυξανόμενα επίπεδα καθίζησης.

«Νομίζω ότι η άντληση νερού είναι, πιθανώς, ο κυρίαρχος λόγος» δήλωσε ο καθηγητής Robert Nicholls, από το Πανεπιστήμιο της East Anglia, ο οποίος δεν συμμετείχε στην έρευνα.

Άλλοι παράγοντες που επηρεάζουν περιλαμβάνουν τα συστήματα αστικών μεταφορών και την εξόρυξη ορυκτών και άνθρακα. Στη βόρεια περιοχή του Πινγκντινγκσάν, μια από τις μεγαλύτερες περιοχές με κοιτάσματα άνθρακα στη χώρα, το έδαφος υποχωρεί με εξαιρετικά γρήγορο ρυθμό έως και 109 χιλιοστά ετησίως.

Σύμφωνα με την έρευνα, μια μεγάλη απειλή για το μέλλον είναι οι πλημμύρες, που θα είναι αποτέλεσμα του συνδυασμού της καθίζησης και της ανόδου της στάθμης της θάλασσας, που επέρχεται λόγω κλιματικής αλλαγής.

reader.gr

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Back to top button