Τοπικά ΝέαΧώρα

Ολοκληρώθηκε το διήμερο εκδηλώσεων «Oliday: Διαδραστικό Συμπόσιο» στη Χώρα

Την Παρασκευή 29 και το Σάββατο 30 Σεπτεμβρίου 2023 πραγματοποιήθηκε το διήμερο εκδηλώσεων «Oliday: Διαδραστικό Συμπόσιο» στη Χώρα Μεσσηνίας, που διοργάνωσε η Ομάδα Παραγωγών ΝΗΛΕΑΣ.

Το διήμερο ξεκίνησε με την εκπαιδευτική δράση στην οποία συμμετείχαν μαθητές από το 1ο και 2ο Δημοτικό Σχολείο Χώρας και το 13ο Δημοτικό Σχολείο Καλαμάτας, οι οποίοι έλαβαν μέρος στη συγκομιδή της Μαυρολιάς

Οι μικροί μαθητές εκπαιδεύτηκαν αλλά και μας εκπαίδευσαν, διότι αντιληφθήκαμε ότι η εκπαίδευση είναι το ίδιο χρήσιμη και σημαντική όταν γίνεται και εκτός των αιθουσών, φέρνοντας τους μαθητές σε επαφή με το περιβάλλον, την τοπική παραγωγή και τον πολιτισμό του ελαιοτοπίου. Στη δράση συμμετείχε και το Κέντρο Εκπαίδευσης για το Περιβάλλον και την Αειφορία Καλαμάτας με τους εκπαιδευτικούς Ιωάννα Ραβάνη και κ. Γιώργο Αργυροηλιόπουλο, η παρουσία των οποίων ήταν παραγωγική και εξαιρετικά σημαντική. Η εκπαιδευτική δράση συνεχίστηκε σε ελαιοτριβείο και ολοκληρώθηκε με γεύμα σε εστιατόριο της Χώρας με εδέσματα που μαγείρεψε για τα παιδιά η Σεφ Γεωργία Κουτσούκου με φρέσκο μαυρολίσιο ελαιόλαδο.

Το απόγευμα της Παρασκευής έγιναν τα εγκαίνια της έκθεσης ζωγραφικής «Ελαιοτοπίο» στο οποίο συμμετείχαν οχτώ ζωγράφοι με εξαιρετικά έργα, καθώς η ελιά και το ελαιόλαδο ως πηγή φωτός και ζωής, τοπίο, αλλά και στοιχείο του καθημερινού τραπεζιού αποτελεί πηγή έμπνευσης και καλλιτεχνικής δημιουργίας.

Το Σάββατο  νωρίς το απόγευμα έγινε η γευσιγνωσία φρέσκου ελαιολάδου ποικιλίας μαυρολιάς από 15 Μεσσήνιους γευσιγνώστες. Το αποτέλεσμα κατέδειξε ότι η αρχέγονη ποικιλία Μαυρολιά εκτός από την ιστορική και πολιτιστική της αξία, προσφέρει ένα ιδιαίτερο ελαιόλαδο με άριστα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά που μπορεί να ικανοποιήσει το δικό του απαιτητικό κοινό.

Το τέλος της γευσιγνωσίας διαδέχτηκε η εσπερίδα με θέμα «Περιβάλλον & Πολιτισμός: Σύζευξη για ένα βιώσιμο μοντέλο ελαιοκαλλιέργειας». Ο πρόεδρος του ΝΗΛΕΑ, Γιώργος Κόκκινος, καλωσόρισε προσκεκλημένους και εισηγητές, τονίζοντας ότι η φιλοδοξία για το διαδραστικό συμπόσιο Oliday είναι να κάνει εμφανές το στίγμα της περιοχής στον παγκόσμιο ελαιοκομικό χάρτη, ενώ στη συνέχεια ακολούθησε σύντομος χαιρετισμός από τον δ/ντή της ΔΑΟΚ Τριφυλίας Αντώνη Παρασκευόπουλο.

Ο πρώτος ομιλητής, Roberto Garsia Ruiz, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Jaen και συντονιστής του Έργου PRIMA SUSTAINoLIVE που συμμετέχει ο ΝΗΛΕΑΣ ως εταίρος, το οποίο ολοκληρώθηκε με τις εκδηλώσεις του Oliday. Ο κ. Garsia αναφέρθηκε στην κυκλική οικονομία της παραδοσιακής μεσογειακής ελαιοκαλλιέργειας και στη δυνατότητα εισόδου στο χρηματιστήριο άνθρακα, λόγω της ικανότητας του παραδοσιακού ελαιώνα να αποθηκεύει διοξείδιο του άνθρακα, καθώς και στη συμβολή του στον μετριασμό της κλιματικής αλλαγής.

Η Margerita Bovicelli, εκπρόσωπος του πολιτιστικού οργανισμού «Δρόμοι της Ελιάς», έκανε μια συνοπτική παρουσίαση του φορέα, τονίζοντας τη σημασία του στην προώθηση και ενδυνάμωση του διαπολιτισμικού διαλόγου και της βιώσιμης ανάπτυξης, μέσω της προβολής του πολιτισμού της ελιάς και της διαχρονικής διατροφικής αξίας των ελαιοκομικών προϊόντων στο ευρύ κοινό.

Η Δήμητρα Μαθιοπούλου, οικονομολόγος ΜΒΑ, συνιδρύτρια «The Olive Routes», με παραστατικό και χειμαρρώδη λόγο παρουσίασε την πορεία της στον χώρο του ελαιοτουρισμού, αναφέρθηκε στις δυσκολίες του εγχειρήματος αλλά και στις ευκαιρίες που προσφέρει, συμβάλλοντας στην βιώσιμη ανάπτυξη των αγροτικών περιοχών.

Ο  Δημήτρης Αναστόπουλος, DPA Business Consulting, αποσαφήνισε την έννοια της εξωστρέφειας και τον τρόπο με τον οποίο χρησιμοποιείται προκειμένου οι ενδιαφερόμενοι να αποκτήσουν παραστάσεις, να δημιουργήσουν μέτρο σύγκρισης ώστε να βελτιωθούν οι αδυναμίες και να επέλθει πρόοδος.

Ο Γιώργος Κωστελένος, γεωπόνος και συγγραφέας, στην ανατρεπτική παρουσίασή του υποστήριξε ότι η ελαιοκαλλιέργεια ξεκίνησε από τον αρχαίο ελληνικό κόσμο και το Αιγαίο, καθώς και ότι όσον αφορά την ποικιλία Μαυρολιά υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις ότι αποτελεί μια από τις αρχέγονες ποικιλίες ελιάς. Αναφέρθηκε στην τεράστια ευκαιρία που παρουσιάζεται για την περιοχή που καλλιεργείται η εν λόγω ποικιλία, δεδομένου ότι μπορεί να συνδεθεί με την ομηρική εποχή.

Ο κύκλος των ομιλητών έκλεισε με την Βίκυ Ιγγλέζου, project manager του ΝΗΛΕΑ, η οποία αναφέρθηκε στον ελαιώνα της Χώρας, που εκτός από την οικονομική στήριξη που παρέχει στους κατοίκους, είναι και ένας ανεκτίμητος πολιτιστικός πλούτος. Τόνισε ότι η παρουσία των διάσπαρτων υπεραιωνόβιων δένδρων της μαυρολιάς συνθέτουν ένα αναξιοποίητο κεφάλαιο το οποίο μαζί με το ελαιόλαδο μπορούν να αποτελέσουν το brand της περιοχής. Την εκδήλωση συντόνισε ο δημοσιογράφος Θανάσης Λαγός.

Η έκπληξη της βραδιάς ήταν τα μοναδικά εδέσματα, δείγματα της τοπικής γαστρονομίας, που με μεράκι έφτιαξαν και προσέφεραν οι κυρίες των Πολιτιστικού Συλλόγου Χώρας, του Συλλόγου Γυναικών Χώρας και του Πολιτιστικού Συλλόγου Γυναικών Μεταμόρφωσης.

Το Oliday: Διαδραστικό Συμπόσιο 2023 ολοκληρώθηκε με επιτυχία υποσχόμενο ότι άνοιξε ένας νέος δρόμος. Πρόκειται για μια νέα προοπτική που απευθύνεται σε όλους όσοι πιστεύουν ότι η Ελληνική ελαιοκομία, παρόλες τις αδυναμίες της, έχει και μοναδικά πλεονεκτήματα. Το ελληνικό ελαιοδάσος με την ανυπέρβλητη ομορφιά του, η πολιτιστική μας κληρονομιά στην οποία το ελαιόδεντρο και το ελαιόλαδο αποτελούν σταθερές διαχρονικές αξίες και ο μοναδικός πλούτος των γηγενών αρχέγονων ποικιλιών είναι ο πλούτος μας, αλλά και το μέλλον μας.

eleftheriaonline.gr

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Back to top button