Πολιτική

Στο τραπέζι και η αλλαγή του εκλογικού νόμου;


Μικρότερο ποσοστό για την αυτοδυναμία θέλει το Μαξίμου- Αναζητείται και κόμμα «δορυφόρος».

Μη υπάρχουσας προοπτικής για κάποιο υψηλό ευρωπαϊκό αξίωμα ο Κυριάκος Μητσοτάκης, όπως παραδέχεται σε συνομιλίες του, θα διεκδικήσει και τρίτη κυβερνητική θητεία.

Αν άλλωστε το πετύχει αυτό θα έχει γίνει ο πολιτικός με το ρεκόρ πρωθυπουργικής θητείας την περίοδο της μεταπολίτευσης και με το ρεκόρ των τριών συνεχόμενων εκλογικών νικών, ενώ θα ισοφαρίσει και το ρεκόρ με τις τρεις κυβερνητικές θητείες που είχε πχ ο Ανδρέας Παπανδρέου με τις νίκες του το 1981, το 1985 και το 1993.

Η διεκδίκηση μιας τρίτης συνεχόμενης εκλογικής νίκης, ωστόσο, ακόμα και αν η αντιπολίτευση δεν μπορέσει να ανακάμψει, δεν θα είναι καθόλου εύκολη. Ο εκλογικός νόμος Μητσοτάκη-Βελόπουλου δίνει οριακή αυτοδυναμία, αναλόγως του ποσοστού των κομμάτων που θα μείνουν εκτός Βουλής, με 36,5%, αλλά μπορεί να χρειάζεται και 38%, ποσοστό που εύκολα δεν ξαναπιάνεται. Για το σκοπό αυτό η ΝΔ χρειάζεται (μιλάμε πάντα με τα σημερινά δεδομένα) την ύπαρξη ενός κόμματος με το οποίο θα μπορούσε να συνεργαστεί, όπως θα μπορούσε να ήταν οι «Δημοκράτες» του Ανδρέα Λοβέρδου εφόσον μπει στην Ευρωβουλή και συνεχίσει τη δράση του και κατορθώσει να μπει και στη Βουλή. Δεν πρέπει να περνάει, επίσης, απαρατήρητο ότι ο Άδωνις Γεωργιάδης, που είναι σε πολλές περιπτώσεις ο «λαγός» για τα μελλούμενα, δηλώνει πως το πλησιέστερο κόμμα από τα δεξιά της ΝΔ είναι το κόμμα του Κυριάκου Βελόπουλου. Υπενθυμίζεται ότι τον παρόντα εκλογικό νόμο που άλλαξε την απλή αναλογική του Αλέξη Τσίπρα τον ψήφισαν από κοινού Νέα Δημοκρατία και Ελληνική Λύση, όπως και ότι η σύνθεση της Αρχής Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών ώστε η κυβέρνηση να έχει την πλειοψηφία στην Ολομέλεια και να «αφοπλίζει» τον πρόεδρό της Χρήστο Ράμμο, άλλαξε με την συνεργασία των δυο αυτών κομμάτων. Ταυτόχρονα, βεβαίως, να σημειώσουμε πως τόσο ο Κυριάκος Μητσοτάκης όσο και ο Κυριάκος Βελόπουλος δηλώνουν πως δεν υπάρχει καμία βάση σύγκλισης μεταξύ τους.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ που κάναμε ο πρωθυπουργός δεν έκανε καμία συζήτηση για οποιαδήποτε επεξεργασία νέου εκλογικού συστήματος με το υπουργείο Εσωτερικών, το οποίο είναι αρμόδιο για τον εκλογικό νόμο και όπου είναι αναπληρωτής υπουργός ο καταλληλότερος «εκλογολόγος» που διαθέτει η ΝΔ, ο Θεόδωρος Λιβάνιος.

Προφανώς είναι αρκετά νωρίς για οποιαδήποτε επεξεργασία, καθώς μετά τις ευρωεκλογές θα ξεκινήσει να διαμορφώνεται ένα νέο πολιτικό τοπίο που θα οδηγήσει πιθανότατα και σε ανασύνθεση του πολιτικού συστήματος. Σε κάθε περίπτωση άλλωστε η αλλαγή του εκλογικού νόμου είναι μια πολύ δύσκολη εξίσωση, πολύ περισσότερο καθώς για να εφαρμοστεί από την επόμενη εκλογική αναμέτρηση απαιτούνται 200 ψήφοι. Δεν αρκεί δηλαδή ούτε καν η πλειοψηφία που διαθέτουν Νέα Δημοκρατία και Ελληνική Λύση μαζί.

Τα πράγματα, συνεπώς, είναι αρκετά περίπλοκα- και όπως λέγεται καμιά φορά όταν ο άνθρωπος κάνει σχέδια ο Θεός γελάει. Θα μπορέσει λοιπόν το Μαξίμου να αλλάξει το εκλογικό σύστημα με βάση τις ανάγκες Μητσοτάκη για τις επόμενες εκλογές; Πολύ δύσκολο…

dnews.gr

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Back to top button