Lifestyle

Τρία, κρίσιμης σημασίας, πράγματα που συμβαίνουν στο σώμα μας κατά τη διάρκεια μεγάλων πτήσεων

Εάν ταξιδεύουμε συχνά, πιθανότατα υιοθετούμε μια ρουτίνα όταν πρόκειται να προετοιμαστούμε για μια μεγάλη πτήση. Είτε απλώνουμε κάτι στο πρόσωπό μας για να εμποδίσουμε το δέρμα μας να στεγνώσει κατά τη διάρκεια της πτήσης είτε κάνουμε έφοδο στις ντουλάπες για να εισέλθουμε στον νέο προορισμό μας νιώθοντας λίγο πιο φρέσκοι και φωτεινότεροι, όλοι έχουμε τα τελετουργικά μας.

Ωστόσο, ακόμα κι αν έχουμε την τάση να απολαμβάνουμε τις πτήσεις, εκτός κι αν πετάμε πρώτη ή business class, δεν είναι συνήθως η πιο άνετη εμπειρία. Από τον περιορισμένο χώρο για τα πόδια, μέχρι το να καθόμαστε δίπλα-δίπλα με αγνώστους (για να μην αναφέρουμε τον ξηρό αέρα), μπορεί να είναι ένας εφιάλτης για τις αισθήσεις και είναι κάτι απολύτως κατανοητό – έχει βαθιά επίδραση στο σώμα και αυτό μπορεί να είναι δύσκολο να το αγνοήσει κανείς.

Στην πραγματικότητα, το να πετάμε μπορεί να είναι τόσο επικίνδυνο που υπάρχει η πιθανότητα να προκαλέσει θρόμβους αίματος που μπορεί να αποδειχτούν θανατηφόροι εάν μετακινηθούν στους πνεύμονες. Ωστόσο, αυτό είναι σπάνιο.

 

Αλήθεια, τι συμβαίνει στο σώμα μας κατά τη διάρκεια μιας πτήσης;

 

Το να πετάμε μας κάνει να νιώθουμε κουρασμένοι

Σύμφωνα με την Cleveland Clinic: «Η πίεση του αέρα είναι χαμηλότερη σε μεγαλύτερα υψόμετρα, πράγμα που σημαίνει ότι το σώμα μας παίρνει λιγότερο οξυγόνο.

«Οι αεροπορικές εταιρείες ”πιέζουν” τον αέρα στην καμπίνα, αλλά όχι στις πιέσεις της στάθμης της θάλασσας, επομένως υπάρχει ακόμα λιγότερο οξυγόνο στο σώμα μας όταν πετάμε, κάτι που μπορεί να μας κάνει να αισθανόμαστε ”στραγγισμένοι” ή ακόμα και να μας κόβεται η αναπνοή».

Η κλινική συνιστά να περπατάμε γύρω από το αεροπλάνο κάθε δύο ώρες, να πίνουμε άφθονο νερό και να τεντώνουμε τα πόδια και τα δάχτυλα των ποδιών μας ενώ καθόμαστε στη θέση μας για να το καταπολεμήσετε.

Επηρεάζει τους πνεύμονές μας

Γνωρίζαμε ότι τα αεροσκάφη έχουν εσωτερική πίεση που είναι το 75% από αυτό που έχουμε συνηθίσει;

Σύμφωνα με το BBC, όταν πετάμε, βιώνουμε το ίδιο υψόμετρο με τους κατοίκους της Πόλης του Μεξικού, το οποίο είναι πάνω από 2.200 μέτρα πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας.

Το BBC προσθέτει: «Συνήθως είμαστε σε θέση να αντιμετωπίσουμε αυτή την αλλαγή, αλλά θα μπορούσε να έχει αρνητικές επιπτώσεις σε άτομα με μακροχρόνιες πνευμονικές παθήσεις.

«Για παράδειγμα, η μειωμένη ατμοσφαιρική πίεση μπορεί να έχει αντίκτυπο σε άτομα με σοβαρό άσθμα».

Αφυδάτωση – Ζητήματα εντερικής λειτουργίας

Το BBC συνιστά να αποφεύγουμε την καφεΐνη και τα καφεϊνούχα ποτά όπου είναι δυνατόν, καθώς μπορούν να μας αφυδατώσουν ακόμη περισσότερο.

Επιβραδύνει το πεπτικό μας σύστημα

Σύμφωνα με τον Michael J. Manyak, έναν γιατρό που μίλησε με το National Geographic, το να καθόμαστε ακίνητοι για μεγάλες χρονικές περιόδους σημαίνει ότι συχνά «δεν παίρνουμε φυσική διέγερση στο έντερο».

Ο γιατρός πρόσθεσε ότι η παλινδρόμηση οξέος μπορεί επίσης να προέλθει από στάση καμπουριάσματος και μπορεί να προκαλέσει ακόμη και ναυτία.

Έτσι, με λίγα λόγια: Ας μείνουμε ενυδατωμένοι, ας παραμείνουμε δραστήριοι κι ας προσπαθήσουμε να είμαστε όρθιοι όπου είναι δυνατόν.

huffingtonpost.gr

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Back to top button