Αγροτικά

Τα μέτρα για την xylella στις Βαλεαρίδες

Φωτογραφία: caib.es

Οι τοπικές αρχές στις Βαλεαρίδες νήσους στην Ισπανία, ανακοίνωσαν σε σχετική σύσκεψη ότι τα κρούσματα Xyllela αντιστοιχούν στο 15% (627), των 4.264 δειγμάτων που είχαν ληφθεί μετά τον εντοπισμό του πρώτου κρούσματος το 2016.

Την προηγούμενη εβδομάδα, μια ευρωπαϊκή επιτροπή παρακολούθησης είχε επισκεφτεί τα νησιά Mallorca και Ibiza για να παρακολουθήσει πως εφαρμόζονται τα μέτρα αντιμετώπισης που έχουν ληφθεί. Η επίσκεψη επικεντρώθηκε σε λιμάνια και αεροδρόμια της περιφέρειας και ανέλυσε τις διαδικασίες εισόδου και εξόδου φυτικού υλικού, δεδομένου ότι αυτοί οι χώροι αποτελούν “κλειδί” για τη διάδοση του βακτηρίου.

Ύστερα από το πρώτο κρούσμα που εντοπίστηκε στα ισπανικά νησιά το 2016, έγιναν 4.264 δειγματοληψίες. Από αυτά τα δείγματα το 15% (627) βρέθηκε θετικό. Τα περισσότερα (412) πρόερχονταν από τη Mallorca, τα 115 από την Ibiza και τα 100 από τη Menorca. Από αυτά, τα δείγματα από ελιά που βρέθηκαν θετικά ήταν 35, 39 και 8 αντίστοιχα.

Ο υπεύθυνος γεωργίας της περιφέρειας, κ. Vicenç Vidal δήλωσε “έχουμε εξηγήσει στους δήμους με ποιόν τρόπο μπορούν να μας βοηθήσουν με τη διάδοση των πληροφοριών σχετικά με τον εντοπισμό και την αντιμετώπιση κρουσμάτων και με ποιόν τρόπο μπορούμε από κοινού να αντιμετωπίσουμε αυτή την πρόκληση”. “Ύστερα από 1,5 χρόνο δουλειάς, καταφέραμε την Ευρώπη να επιτρέψει να περάσουμε από την εκρίζωση στον περιορισμό. Τους εξηγήσαμε τι επιπτώσεις θα είχε αυτό και ποια φυτά μπορούν να ξαναφυτευτούν”, πρόσθεσε. Τα μέτρα περιορισμού περιλαμβάνουν καταστροφή του μολυσμένου φυτού και επιτήρηση των χώρων αυξημένου κινδύνου. Επίσης, απαγορεύτηκε η έξοδος από τις Βαλεαρίδες νήσους των ειδών που έχουν δώσει κρούσματα (η απαγόρευση αφορά σε φυτά και όχι σπόρους).

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Back to top button