Τοπικά Νέα

Έκδοση επιτιμίου για καταστροφή σταφίδας στου Γαργαλιάνους το…1872

Ο θεσμός της Αγροτικής Ασφάλειας

Από τα « Τετράδια Ιστορίας» του Παναγιώτη Α. Κατσίβελα, ιατρού.

Ας γυρίσουμε πίσω στα 1872 , όταν άγνωστοι κακοήθεις καταστρέφουν τα κλήματα της  σταφίδας  του Θεμιστοκλή Δ. Σκούντζου  που είχε φυτέψει λίγους μήνες πριν  στην θέση Σύρτι – Βάγλα των Γαργαλιάνων . Σε ανοικτή επιστολή δια της εφημερίδος «Τριφυλία» ζητά από  τον έπαρχο Τριφυλίας να επιτρέψει  την έκδοση επιτιμίου προκειμένου να ανευρεθεί ο δράστης  .

Επιτίμιο ή κανόνας στην Ορθόδοξη Εκκλησία αποκαλείται η πράξη που πρέπει να καταβάλει ο εξομολογούμενος πιστός, ως θεραπευτική άσκηση κατά της αμαρτητιτικής επιθυμίας και ως απόδειξη της αληθινής μετανοίας του. Έτσι λοιπόν τα επιτίμια είναι πράξεις οι οποίες προτείνει ο ιερέας κατά τη διάρκεια της εξομολόγησης, με σκοπό ο προσαγόμενος στο μυστήριο να αισθανθεί το μέγεθος της παρεκτροπής του και να κινηθεί πλέον προς το αγαθό, ώστε να αποδώσει αληθείς καρπούς μετανοίας και συνάμα να αποτραπεί μελλοντική επανάληψη διαφόρων αμαρτιών. Στην Ορθόδοξη Εκκλησία συνηθισμένα επιτίμια είναι η εντατικότερη προσευχή, η μελέτη ψυχοφελών βιβλίων, η νηστεία, η αγαθοεργία, ενώ για σημαντικά παραπτώματα η αποχή για ορισμένο χρόνο από της Θεία Ευχαριστία. Θα πρέπει να τονιστεί ότι τα επιτίμια δεν αποτελούν μέρος του Μυστηρίου της Μετανοίας, γι αυτό και πολλές φορές δεν ζητούνται από τον ιερέα προς τον εξομολογούμενο πιστό. Σε μερικές περιπτώσεις όμως αν εκλείψουν μπορεί να ζημιώσουν την ολοκλήρωση του μυστηρίου.

Είναι πολύ ενδιαφέρουσα  η επιστολή του Θεμιστοκλή και αξίζει να ξεφυλλίσουμε την εφημερίδα  « Τριφυλία» φύλο της  7 Ιουνίου 1872 Κυπαρισσία

« Κύριε συντάκτα της εφημερίδος «Τριφυλία» Προ τριών μηνών περίπου εφύτευσα σταφιδάμπελον εις την θέσιν Σύρτι – Βάγλα των Γαργαλιάνων , αλλά άνθρωποι , άγνωστοι εις εμέ ,κακοήθεις την εξερίζωσαν, προ  μηνός περίπου και με εζημείωσαν αρκετά . Ο κ Έπαρχος παρακαλείται να ευαρεστηθή και επιτρέψη  την έκδοσιν εκκλησιαστικού επιτιμίου εκ της αναγνώσεως του οποίου είναι να ανακαλυψθή ο αυτουργός της πράξεως ταύτης .

Εν Γαργαλιάνοις  τη 3η Ιουνίου 1871

Θεμιστοκλής Δ. Σκούντζος .»

Πέρασαν χρόνια πολλά . Αναμφίβολα υπήρξαν και άλλες κλοπές και καταστροφές καλλιεργειών που κορυφώθηκαν με την αύξηση της κτηνοτροφίας  στην περιοχή . Τελικά τον Ιανουάριο  1931 δημιουργείται το «Αγρονομείο» Πλαταμώδους  μετά από μεγάλες και επίμονες προσπάθειες του Θεμιστοκλή Κρεκούκια προέδρου του «Αγροτοπροοδευτικού Συλλόγου Γαργαλιάνων»   αλλά της Κοινότητος Γαργαλιάνων  το 1934.

Από την έναρξη της λειτουργίας του και μέχρι τον Ιούνιο του ιδίου έτους η προσφορά του Αγρονομείου είναι εντυπωσιακή .

Ας ξεφυλλίσουμε  την εφημερίδα «Πατρίς» του Πύργου του Ιουνίου 1931 και ας διαβάσουμε την ανταπόκριση από τους Γαργαλιάνους .

 

«ΕΚ ΓΑΡΓΑΛΙΑΝΩΝ

– Ο θεσμός της Αγροτικής Ασφάλειας

-Η δράσις του Αγρονομείου Πλαταμώδους

 Γαργαλιάνοι – Ιούνιος ( του ανταποκριτού μας )- είναι γνωστοί οι τραχείς αγώνες τους οποίους κατέβαλεν ο Αγροτοπροοδευτικός σύλλογος της πόλης δια την ψήφισιν του νόμου 4471 και την εφαρμογήν τούτου εις την περιφέρειά μας . Ευτυχώς δε οι αγώνες του συλλόγου εδικαιώθηκαν και ήδη από του Ιανουαρίου του 1931 άρχισε πλέον λειτουργούσα εις την περιφέρειά μας η υπηρεσία Αγροτικής ασφάλειας με επικεφαλής τον λαμπρόν και υποδειγματικόν αγρονόμον κ. Κ. Λυμπερόπουλο , όστις έχων συνείδησιν της αποστολής του και των υψηλών καθηκόντων του , κατέβαλεν κάθε προσπάθεια δια τον περιορισμόν των αγροτικών αδικημάτων. Ουχί άπαξ δε, πολλάκις μάλιστα διενεργεί νυχτερινάς εξόδους  και εν καιρώ χειμώνος εκτιθέμενος εις πλείστους κινδύνους, τους  οποίους παρέβλεπε  , θεωρών το καθήκον του ως  την υψηλοτέραν αποστολή του . Εκτός δε τούτων προσεπάθησε και δια διαλέξεων ακόμα να κινήσει τον σεβασμόν των πολιτών προς την ξένην ιδιοκτησία . Εν τη αγωνία του δε ταύτη και τη ακαταγωνίστως  υπηρεσιακής εργατηκότητί του είναι γεγονός αναμφισβήτητο ότι συνήντησε πλείστα εμπόδια , ως και συκοφαντικούς ακόμα σκοπέλους εκ μέρους των εξ επαγγέλματος πλέον αγροψημιωτών ποιμένων οίτινες διέβλεπον εν αυτώ τον αμείλικτον διώκτην των . Ήδη από της εγκαταστάσεως ενταύθα του αγρονομείου εισήχθησαν εις δίκην 875 μηνύσεις επί αγροζημία , συγκεκριμένως εναντίον των κτηνοτρόφων Αδελφών Κ… υπεβλήθησαν  85 μηνύσεις υπό των οργάνων της Αγροτικής ασφάλειας και   επί 100 περίπου ποιμένων του τέως Δήμου Πλαταμώδους και διαφόρων αγροτικών αδικημάτων .

 Δυστυχώς όμως ούτοι  και μέχρι  σήμερον εξακολουθούν το καταστρεπτικό τους έργο απασχολούντες κατά μεγάλο μέρος τας συνεδριάσεις του πταισματοδικείου . Φρονούμεν όμως προς σωφρονισμόν των θα έπρεπε να εφαρμοσθώσι κατ’ αυτών τα αυστηρότερα από του νόμου προβλεπόμενα έργα , δια να διδαχθούν αυτοί και άλλοι εκ συστήματος αγροζημιωταί ότι η ιδιοκτησία του άλλου είναι άξια παντός σεβασμού και ότι δεν είναι τιμάριόν τους .»

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Back to top button