Αγροτικά

Αχλάδι: Μειωμένη παραγωγή αναμένεται σε Τύρναβο και Πήλιο, καλύτερη η εικόνα στην Τρίπολη

Και φέτος αναμένεται να συνεχιστεί το αρνητικό σερί του αχλαδιού, καθώς ο καιρός χτύπησε την καλλιέργεια στον Τύρναβο αλλά και στο Πήλιο, που επλήγη από χαλάζι στις 26 Μαΐου. Καλύτερη εικόνα παρουσιάζει η Τρίπολη, με τα μέχρι στιγμής δεδομένα.

Ο παγετός της 17ης Μαρτίου, αλλά και οι συνθήκες που επικράτησαν στις αρχές Απριλίου, επηρέασαν επιτραπέζιες αλλά και βιομηχανικές ποικιλίες στον Τύρναβο. Σύμφωνα με τον Βαγγέλη Χαλούλη, πρόεδρο του ΑΣ Τύρναβος Fruit, τα βιομηχανικά και τα Κρυστάλλια δέχθηκαν το ισχυρότερο πλήγμα από τον παγετό. «Αυτήν τη στιγμή έχει σχηματιστεί ο καρπός και η κατάσταση δείχνει απελπιστική», ανέφερε ο Σωτήρης Ταμπόσης, πρόεδρος του ΑΣΕΠΟΠ Τυρνάβου, προσθέτοντας ότι υπάρχουν ακόμα και περιβόλια που έχουν αδειάσει. Οι καιρικές συνθήκες παίζουν πολύ καθοριστικό ρόλο όταν είναι πάνω στην ανθοφορία, υποστήριξε ο ίδιος, εξηγώντας ότι ο παγετός ήταν το πρώτο σοκ, ενώ τη ζημιά σφράγισαν οι απανωτές βροχοπτώσεις και οι υψηλές διαφορές θερμοκρασίας ημέρας και νύχτας στις αρχές Απριλίου.

Άφαντη και πάλι η πολιτεία;

«Από τον ΕΛΓΑ θα γίνει μία εκτίμηση, αλλά από εκεί και πέρα τι θα συμβεί είναι άλλο θέμα» σχολίασε ο κ. Ταμπόσης, καθώς ο οργανισμός δεν έκρινε αποζημιώσιμο το στάδιο που βρισκόταν η καλλιέργεια. «Για μία ακόμη χρονιά ο παγετός μας καταστρέφει την καλλιέργεια και δυστυχώς για μία ακόμη χρονιά το κράτος δεν είναι αρωγός», επεσήμανε ο κ. Χαλούλης, εκφράζοντας την ανησυχία του ότι οι παραγωγοί δεν θα αντέξουν και θα αρχίσουν να αποχωρούν από αυτήν τη δυναμική και παραδοσιακή τυρναβίτικη καλλιέργεια.

Ανατροπή στην ανατροπή φαίνεται ότι βιώνουν οι παραγωγοί του Πηλίου, όπου τα αχλάδια βρίσκονται στο στάδιο της καρπόδεσης. Ξεπερνώντας τον ύφαλο των μεγάλων επιπέδων βροχόπτωσης κατά την περίοδο της ανθοφορίας, διορθώθηκαν κάπως οι φόβοι για δυναμική μείωση της παραγωγής. Όμως η χαλαζόπτωση της 26ης Μαΐου άφησε πίσω της πληγές σε αρκέτες περιοχές της καλλιέργειας, όπως το παραλιακό κομμάτι προς Χορευτό, σύμφωνα με τον Αντώνη Πολίτη, υπεύθυνο επικοινωνίας του ΑΣ Ζαγοράς.

Αντίθετα, καλή καρποφορία και καρπόδεση δείχνουν οι αχλαδιές στις Τρίπολη, όπου αναμένεται αύξηση από τις λιγοστές περσινές ποσότητες, όπως ανέφερε ο Θανάσης Τσιοτίνας, πρόεδρος του ΑΚΣ Αρκαδίας «Η Ένωση».

Καλή εμπορική χρονιά ήταν αυτή που πέρασε στα μεγαλόκαρπα, όχι όμως στα μικρόκαρπα, σύμφωνα με τον Βαγγέλη Χαλούλη, με την εμπορική τιμή παραγωγού για τα επιτραπέζια να ανέρχεται στα 40-50 λεπτά/κιλό, ελαχιστότατη κατά τον ίδιο, αφού το κόστος παραγωγής είναι πάνω από 40 λεπτά. «Η τιμή ήταν χαμηλή γιατί η προηγούμενη χρονιά ήταν πολύ δύσκολη για τους εμπόρους και αγοράστηκαν φθηνά», εξήγησε. Ωστόσο, διαφορετική εικόνα εμφάνισαν οι συνεταιρισμοί του Τυρνάβου, σύμφωνα με τις εκκαθαρίσεις τους, εξασφαλίζοντας καλύτερες τιμές για τους παραγωγούς λόγω της διαχείρισης που έκαναν, υποστήριξε.

ypaithros.gr

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Back to top button