Σταθερά υψηλή η τιμή παραγωγού στην Κρήτη – Έως και 6 ευρώ πωλείται σήμερα το ελαιόλαδο με τρεις γραμμές, πάνω από 6 ευρώ τα βιολογικά!
Μέχρι 6 ευρώ το κιλό για την οξύτητα των 3 γραμμών ή και πάνω από 6 ευρώ για χαμηλότερες οξύτητες και για βιολογικά λάδια είναι οι τιμές του κρητικού έξτρα παρθένου ελαιολάδου, τώρα, πέρα από τον νομό Λασιθίου, και στους νομούς Ηρακλείου και Χανίων.
Την πληροφορία αυτή αποκαλύπτει στο neakriti.gr ο πρόεδρος των ελαιουργών του νομού Ηρακλείου Βαγγέλης Πρωτογεράκης. Για τις ζημιές που προκάλεσαν οι πρόσφατες βροχές σε ελιές που βρίσκονταν στο στάδιο της ανθοφορίας, ο ίδιος λέει πως η εικόνα θα είναι πιο ξεκάθαρη από τα μέσα Ιουνίου και μετά. Ήδη, πάντως, υπήρχαν προβλήματα στην καρπόδεση και, σύμφωνα με τον ίδιο, θα πρέπει να ασκηθούν πιέσεις για να ενταχθούν στον ΕΛΓΑ και όχι στα ΠΣΕΑ, αφού είναι άδικο να βγαίνουν εκτός κανονισμού, από τη στιγμή που ο ανθός είναι καρπός!
«Τα 6άρι είναι μια τιμή που δίνεται αυτήν την περίοδο. Και εγώ ως ελαιουργός δίνω την τιμή αυτή και γενικότερα στην αγορά της Κρήτης είναι μια εφικτή τιμή. Αυτή τη στιγμή τα λάδια στο νησί μας διατίθενται από 5,70 έως 6 ευρώ το κιλό. Για να δοθεί μία τιμή πάνω από τα 6 ευρώ, θα πρέπει το λάδι να είναι κάτω από τις 3 γραμμές και χωρίς καθόλου φυτοφάρμακα. Υπάρχουν και κάποιες τέτοιες τιμές, αλλά πρόκειται για πολύ περιορισμένες ποσότητες και για λάδια βιολογικά», είπε στο neakriti.gr ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελαιουργών Ν. Ηρακλείου Βαγγέλης Πρωτογεράκης.
Για τις βροχές της 1ης και της 2ας Ιουνίου, ο ίδιος κάνει λόγο για «ευεργετικές επιδράσεις», αναφερόμενος στις ελιές της Μεσαράς αλλά και σε άλλες περιοχές, όπου είχαν προλάβει να “δέσουν”. Εκεί όπου η δυνατή βροχή τις βρήκες στην ανθοφορία, ενδέχεται να είχαμε ζημιές. Αλλά θα πρέπει να γίνει προσεκτική έρευνα μετά τις 15 με 20 του μήνα, σύμφωνα με τον ίδιο.
Όσο για τη δικαρπία, την ακαρπία και τη σχινοκαρπία, που πρώτος μαζί με τον γεωπόνο Μανόλη Γελασάκη μίλησαν στο neakriti.gr εδώ και καιρό, βγαίνει πλέον και ο ΣΕΔΗΚ και επιβεβαιώνει τα προβλήματα αυτά σε ελαιοκαλλιέργειες της Κρήτης, λόγω των βροχοπτώσεων και των μεγάλων εναλλαγών της θερμοκρασίας, που βιώσαμε το προηγούμενο διάστημα.
Τα 7 ευρώ ο στόχος
Μάλιστα, όπως λέει ο Βαγγέλης Πρωτογεράκης, δεν είναι καθόλου ανέφικτος ο στόχος των 7 ευρώ το κιλό στο ελαιόλαδο μέσα στο επόμενο διάστημα και κυρίως με τη νέα σοδειά, ενώ σήμερα επικρατεί στη Λακωνία η τιμή των 6,30 ευρώ το κιλό. Βέβαια, είναι ανησυχητικό το γεγονός, όπως λέει ο πρόεδρος των ελαιουργών, ότι η παγκόσμια κατανάλωση έχει μειωθεί δραματικά εξαιτίας του ακριβού ελαιολάδου.
Την ίδια ώρα όμως, έχει φανεί ότι η Ισπανία δε θα μπορεί να περιμένει ανάκαμψη της παραγωγής της ούτε με τη νέα ελαιοκομική περίοδο. Οι καταρρακτώδεις βροχές που δέχτηκε πρόσφατα πιο πολύ πρόβλημα της δημιούργησαν παρά καλό με τον τρόπο που έπεσαν, στη διψασμένη γη της μεγαλύτερης ελαιοπαραγωγικής χώρας του κόσμου.
Έτσι, όλα δείχνουν ότι η Ισπανία θα πέσει κάτω από το 1 εκατομμύριο τόνους, ενώ δεν πρέπει να βρίσκονται στην παρούσα φάση στα ισπανικά ελαιοτριβεία πάνω από μόλις 340.000 τόνοι ελαιολάδου. Και άλλοι 240.000 τόνοι συσκευασμένοι στις αποθήκες των εταιρειών τυποποίησης, έτοιμοι να αποσταλούν στις διεθνείς αγορές που εξυπηρετούν, σύμφωνα με το Agronews.
Αναφορικά με τα αποθέματα της Κρήτης, ο Βαγγέλης Πρωτογεράκης πιστεύει ότι αυτά δεν πρέπει να υπερβαίνουν το 20% με 25% της παραγωγής της σοδειάς του 2022-2023.
Ακατανόητη η στάση της Ελλάδας στην Ε.Ε.
Την ίδια ώρα όμως, ενώ μια σειρά από κράτη-μέλη της Ε.Ε. ζητούν από την Κομισιόν να στηρίξει οικονομικά τον πρωτογενή τους τομέα, ο οποίος έχει πληγεί από ακραία κλιματικά φαινόμενα, ακατανόητα απαθής παραμένει η στάση της Ελλάδας, η οποία δεν έχει θέσει – ακόμη τουλάχιστον – επισήμως ανάλογες διεκδικήσεις.
Όπως γράφει το olivenews, οι συνέπειες της κλιματικής αλλαγής τέθηκαν επί τάπητος στο πρόσφατο Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας από την Ισπανία, την Πορτογαλία, τη Γαλλία και την Ιταλία, οι οποίες, σε μια έμπρακτη “Συμμαχία του Νότου”, έκαναν έκκληση στην Κομισιόν να στηρίξει τον αγροτικό τομέα και να κάνει χρήση του γεωργικού αποθεματικού με ιδιαίτερη μέριμνα στα διοικητικά μέτρα που προβλέπει το πλαίσιο εφαρμογής της ΚΑΠ. Άλλωστε, τα μελλοντικά σενάρια για βελτίωση των κλιματικών συνθηκών είναι δυσοίωνα, οπότε η Ε.Ε. καλείται να αντιμετωπίσει την κλιματική κρίση που πλήττει τον αγροτικό τομέα.
Η Ελλάδα, όμως, στο πρόσφατο Συμβούλιο των Υπουργών Γεωργίας και Αλιείας στις Βρυξέλλες, με τον αναπληρωτή πρέσβη-μόνιμο αντιπρόσωπο Ιωάννη Γκίκα να εκπροσωπεί τον υπηρεσιακό υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Γεώργιο Τσακίρη, απλά αρκέστηκε να εκφράσει την κατανόησή της στις τέσσερις χώρες που συμμετέχουν στη συμμαχία του ευρωπαϊκού Νότου και τον προβληματισμό της για τα ακραία καιρικά φαινόμενα.
Η Ελλάδα, λοιπόν, παραμένει αμέτοχη, δε ζητά αποζημιώσεις και μέτρα στήριξης, γεγονός που κάποιοι το αποδίδουν στην εντύπωση ότι οι Έλληνες γεωργοί και κτηνοτρόφοι δείχνουν… ανθεκτικότητα σε ανάλογες καιρικές καταστροφές!
Χαμηλή φέτος η παραγωγή – Φτωχή, ανομοιόμορφη και ανώμαλη η ανθοφορία
Όπως γράφει στην ιστοσελίδα του Συνδέσμου Ελαιοκομικών Δήμων Κρήτης ο γεωπόνος, πρώην διευθυντής του Ινστιτούτου Ελιάς Χανίων και επιστημονικός σύμβουλος του ΣΕΔΗΚ Νίκος Μιχελάκης, στην Ελλάδα και στην Κρήτη το ενδιαφέρον στρέφεται όχι τόσο στο αν θα είναι υψηλή ή χαμηλή η ερχόμενη παραγωγή, αλλά στο ποσό χαμηλή θα είναι. Και αυτό γιατί η υπερπαραγωγή της περασμένης σοδειάς έχει στείλει σαφές μήνυμα σε επιστήμονες και παραγωγούς, ότι η ερχόμενη σοδειά θα είναι οπωσδήποτε χαμηλή. Έτσι, ερώτημα παραμένει το πόσο χαμηλή θα είναι! Και τα μηνύματα που υπάρχουν δεν είναι οπωσδήποτε ευχάριστα.
Η γενική εικόνα της ανθοφορίας στην Ελλάδα δεν είναι οπωσδήποτε καλή. Η άνθιση περιγράφεται φτωχή, ανομοιόμορφη και κατά περιοχές ανώμαλη.
Όπως εξηγεί παρακάτω:
Γενικά η φετινή ανθοφορία είναι αντιστρόφως ανάλογη με το φορτίο της περσινής παραγωγής, σαν συνέπεια του φαινομένου της «παρενιαυτοφορίας», όπως ονομάζεται η ετήσια εναλλαγή υψηλής και χαμηλής καρποφορίας, ιδίως στους ξηρικούς ελαιώνες.
Έτσι, δέντρα που είχαν πέρυσι υπερπαραγωγή, όπως είναι φυσικό, πρακτικά φέτος δεν έχουν άνθιση, ενώ δέντρα με μέτρια ή χαμηλή περσινή παραγωγή παρουσιάζουν κάποια ανάλογη ανθοφορία, η οποία ήδη έχει προχωρήσει στην καρπόδεση.
Ωστόσο, η γενική αυτή εικόνα σαν συνέπεια της παρενιαυτοφορίας έχει επηρεαστεί και από άλλες αγρονομικές συνθήκες, όπως είναι η πρώιμη ή όψιμη συγκομιδή, καθώς και οι κλιματικές συνθήκες της άνοιξης, οι οποίες φέτος παρουσίασαν στην Κρήτη αρκετές ιδιομορφίες. Έτσι είχαμε περιόδους με αρκετές εναλλαγές υψηλών και χαμηλών θερμοκρασιών, αλλά και σημαντικές διαφοροποιήσεις των βροχοπτώσεων.
Το ύψος των βροχών που μετρήθηκε, ενώ ήταν αρκετά ικανοποιητικό σε περιοχές της Δυτικής Κρήτης, ήταν τελείως ανεπαρκές σε περιοχές της κεντρικής και ανατολικής, όπως στη Μεσαρά και την Ιεράπετρα.
Αποτέλεσμα των κλιματικών αυτών εναλλαγών φαίνεται να είναι και το φαινόμενο της σχινοκαρπίας (παρθενοκαρπίας) ή και δεύτερης άνθισης που παρουσιάστηκε σποραδικά σε διάφορους ελαιώνες του νησιού, το οποίο βέβαια είναι σε βάρος της κανονικής καρποφορίας.
Τελικά, πάρα το ότι πράγματι είναι νωρίς για εκτιμήσεις, τα σημάδια για την ερχόμενη παραγωγή δεν είναι ευοίωνα, σύμφωνα με τον Νίκο Μιχελάκη, που έτσι επιβεβαιώνει πλήρως το ρεπορτάζ του neakriti.gr.