Οικονομία

Ποιοι φόροι και γιατί αντί να γεμίζουν, αδειάζουν το κρατικό ταμείο

Οι φορολογικές εισπράξεις του Ιουλίου θα είναι ένα «γενναίο» crash test για τον προϋπολογισμό, ειδικά μετά τα μειωμένα έσοδα που σημειώθηκαν τον Μάιο

Σε αναμμένα κάρβουνα βρίσκεται το οικονομικό επιτελείο περιμένοντας να δει τα φορολογικά έσοδα που θα εισρεύσουν στα κρατικά ταμεία στο τέλος Ιουλίου.

Πρόκειται για το πρώτο μεγάλο κρας τεστ για τα έσοδα του προϋπολογισμού καθώς στις 31 Ιουλίου οι φορολογούμενοι και οι επιχειρήσεις θα πληρώσουν την πρώτη δόση του φόρου εισοδήματος ενώ οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι μικρομεσαίοι θα πρέπει να καταβάλουν και το ΦΠΑ του δεύτερου τριμήνου του έτους. Μόνο για την πρώτη δόση του φόρου εισοδήματος οι φορολογούμενοι καλούνται να πληρώσουν συνολικά τουλάχιστον 1 δισ. ευρώ ενώ τα δύσκολα θα έρθουν για αυτούς το Σεπτέμβριο που θα ξεκινήσει η πληρωμή των δόσεων του φετινού  ΕΝΦΙΑ, ο οποίος θα είναι φουσκωμένος για σχεδόν 1 εκατ. ιδιοκτήτες ακινήτων.

Στην πλατεία Συντάγματος πάντως έχει σημάνει καμπανάκι από τις χαμηλές πτήσεις που καταγράφουν οι φορολογικές εισπράξεις. Μπορεί στο 5μηνο τα φορολογικά έσοδα να είναι αυξημένα σε σχέση με πέρυσι, αύξηση που σε μεγάλο βαθμό οφείλεται στις εισπράξεις από την οικειοθελή αποκάλυψη εισοδημάτων και τις κατασχέσεις από οφειλέτες, αλλά ο Μάιος δεν ήταν καθόλου καλός μήνας για τα κρατικά ταμεία.

Η έκθεση της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων για τη διακύμανση των φορολογικών εσόδων αποκαλύπτει ότι τον Μάιο οι περισσότερες κατηγορίες των εσόδων βρέθηκαν στο κόκκινο σε σύγκριση τόσο με τον αντίστοιχο μήνα του 2017 όσο και με τον μηνιαίο στόχο. Τα συνολικά  έσοδα  από  άμεσους και έμμεσους φόρους διαμορφώθηκαν σε 3,06 δισ. ευρώ  και εμφανίζονται μειωμένα κατά  9,84% σε σχέση με τον  Μάιο του 2017  ενώ κινήθηκαν χαμηλότερα κατά 3,15% και σε σχέση με τον μηνιαία στόχο.

Η ΑΑΔΕ στην έκθεσή της για τη διακύμανση των φορολογικών εσόδων διαπιστώνει  τα εξής:

1. Οι άμεσοι φόροι τον Μάιο παρουσιάζουν μικρή μείωση σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2017 καθώς όλες οι μείζονες κατηγορίες κινήθηκαν σε χαμηλότερα επίπεδα  σε σχέση με πέρυσι.  Από τους φόρους στο εισόδημα φυσικών προσώπων ξεχωρίζουν οι μειωμένες εισπράξεις από την παρακράτηση φόρου.  Οι εισφορές που πληρώνουν οι ελεύθεροι επαγγελματίες έχουν ανοίξει τρύπα στα έσοδα που εισπράττονται με τη μορφή παρακράτησης τα οποία το Μάιο μειώθηκαν κατά 19,74 εκατ. ευρώ για να ανέλθουν σε 58,56 εκατ. ευρώ από 78,3 εκατ. ευρώ το Μάιο του 2017. Πολλοί επαγγελματίες, εμφανίζουν μειωμένα εισοδήματα για να  καταβάλουν μικρότερες ασφαλιστικές εισφορές. Το πρόβλημα είναι γνωστό και όπως σημειώνει χαρακτηριστικά η ΑΑΔΕ στην έκθεσή της «η υστέρηση στα έσοδα οφείλεται στα μικρότερα εισοδήματα που σπεύδουν να δηλώσουν ορισμένες κατηγορίες ελεύθερων επαγγελματιών, προκειμένου να καταβάλουν όσο το δυνατόν μικρότερες εισφορές».

2. Οι έμμεσοι φόροι τον Μάιο ανήλθαν σε 2,04 δισ. ευρώ σημειώνοντας μείωση της τάξης του 11,97% έναντι των αντίστοιχων εσόδων (2,32 δισ  ευρώ) του Μαΐου του 2017. Τις μεγαλύτερες απώλειες σε σχέση με πέρυσι κατέγραψαν οι εισπράξεις από το ΦΠΑ με την υστέρηση να αγγίζει τα 290 εκατ. ευρώ σε σχέση με τον Μάιο του 2017. Τα σημάδια κόπωσης που εμφανίζουν οι εισπράξεις από το συγκεκριμένο φόρο που αντιπροσωπεύουν το 60,8% των συνολικών εσόδων από έμμεσους φόρους, είναι κάτι παραπάνω από εμφανή.  Οι εξηγήσεις για την εξέλιξη αυτή να είναι σχετικά εύκολες. Αν δει κανείς τα στοιχεία για την κατανάλωση θα διαπιστώσει ότι αυτά βαίνουν μειούμενα το τελευταίο χρονικό διάστημα εξαιτίας των χαμηλών εισοδημάτων αλλά και της υπερφορολόγησης. Υπάρχουν όμως και άλλοι λόγοι που δικαιολογούν τις μειωμένες εισπράξεις του ΦΠΑ. Για παράδειγμα η χρήση του πλαστικού χρήματος στις συναλλαγές, μετά από δυο χρόνια εκρηκτικής ανόδου, έπιασε ταβάνι και εμφανίζει χαμηλότερους ρυθμούς αύξησης. Αυτό έχει αντίκτυπο στις φορολογικές εισπράξεις. Πολλοί καταστηματάρχες «αποφεύγουν» τη χρήση του POS και κάνουν παζάρια με τους πελάτες. Συμφωνούν με τον πελάτη να πληρώσει με μετρητά και σε χαμηλότερη τιμή, αντί να πληρώσει με κάρτα. Έτσι, εφαρμόζουν διπλούς καταλόγους τιμών. Άλλη τιμή με απόδειξη και άλλη τιμή χωρίς απόδειξη, με τις δύο να απέχουν σημαντικά και να αποτελούν ιδιαίτερο δέλεαρ για τους καταναλωτές να επιλέξουν το μαύρο χρήμα. Ειδικά μάλιστα για όσους έχουν χτίσει το αφορολόγητο με πλαστικό χρήμα από τους πρώτους μήνες του έτους.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.