Πελοπόννησος

Το εγκαταλελειμμένο ξενοδοχείο της Πελοποννήσου που λάτρεψαν James Cameron και Angelina Jolie… το οποίο θα ξαναζωντανέψει! [βίντεο – εικόνες]

Από ξενοδοχείο-φάντασμα σε υπερσύγχρονο τουριστικό θέρετρο

Στην είσοδο της πόλης του Γυθείου στέκει ένα ξενοδοχειακό συγκρότημα που όταν δημιουργήθηκε είχε σκοπό να αποτελέσει το διαμάντι της Λακωνίας.

Κάποιοι μάλιστα λένε πως αυτό το συγκρότημα θα αποτελούσε το Costa Navarino της Λακωνίας.

Hotel Lakonis: Ο εγκαταλελειμμένος παράδεισος που κάποτε έκανε διακοπές η Angelina Jolie
UPDRONES

Στα λίγα χρόνια που λειτούργησε αποτέλεσε πόλο έλξης για πολλούς celebrities, τόσο του εξωτερικού όσο και της εγχώριας showbiz, με σημαντικότερους από αυτούς την διάσημη ηθοποιό Angelina Jolie και τον κορυφαίο σκηνοθέτη James Cameron.

Hotel Lakonis: Ο εγκαταλελειμμένος παράδεισος που κάποτε έκανε διακοπές η Angelina Jolie
UPDRONES

Το ξενοδοχείο των 100 δωματίων συνήθιζε να εντυπωσιάζει με τις εξαιρετικές παροχές και την τεράστια –βραβευμένη με Γαλάζια Σημαία- παραλία του που προσέφερε μαγευτική θέα στη θάλασσα.

Παραγωγή Up Drones

Το Lakonis «ξαναγεννιέται» με νέο όνομα*

Το ξενοδοχείο-διαμάντι της Πελοποννήσου όχι μόνο έχει αγοραστεί, μα επιπλέον οι νέοι του ιδιοκτήτες φημίζονται τόσο για το επιχειρηματικό τους δαιμόνιο, αλλά και για τη μεγάλη τους αγάπη για τη Λακωνία.

Πρόκειται για την οικογένεια μεγαλοεπιχειρηματιών Βαλιώτη, οι οποίοι δικαίως θεωρούνται από τους ιδιώτες στους οποίους η Σπάρτη και η Λακωνία γενικότερα χρωστούν πολλά σε ό,τι αφορά στην ανάπτυξη του τόπου.

«Ξαναγεννιέται» το θρυλικό Hotel Lakonis που λάτρεψαν Σοφία Λόρεν και Τζέιμς Κάμερον

To Lakonis πριν τη φροντίδα των νέων ιδιοκτητών/Αικατερίνα Βαλιώτη

Πίσω από την αγορά του Hotel Lakonis βρίσκεται η Αικατερίνα Βαλιώτη, κόρη του Ελληνοαμερικανού επιχειρηματία Ευστάθιου Βαλιώτη, με καταγωγή από χωριά που βρίσκονται μερικά χιλιόμετρα έξω από τη Σπάρτη,που ζει και εργάζεται στην Αμερική. Εκείνη, με τον επίσης Πελοποννήσιο σύζυγό της, ζουν και εργάζονται μεταξύ Αθήνας και Σπάρτης, έχοντας δημιουργήσει μία από τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις της Λακωνίας.

Ο λόγος για το υπερσύγχρονο εργοστάσιο επεξεργασίας, τυποποίησης και εξαγωγής ελιάς και ελαιόλαδου Sparta Gourmet, το οποίο συνεργάζεται αποκλειστικά με ντόπιους παραγωγούς.

«Έχουμε εξαιρετικό αγροτικό προϊόν στον τόπο μας», λέει ενθουσιασμένη. «Το λάδι φεύγει στο εξωτερικό εμφιαλωμένο και με την ελληνική ταυτότητα στην ετικέτα, διότι στόχος μας είναι να μάθουν όλοι πως στην Ελλάδα έχουμε το νούμερο ένα προϊόν», συνεχίζει.

«Ξαναγεννιέται» το θρυλικό Hotel Lakonis που λάτρεψαν Σοφία Λόρεν και Τζέιμς Κάμερον

To Lakonis πριν τη φροντίδα των νέων ιδιοκτητών/Αικατερίνα Βαλιώτη

Για την κ. Βαλιώτη, το Lakonis είναι ακόμα μία μεγάλη επένδυση που σκοπό έχει να διαφημίσει τις ομορφιές της «δικής της Μάνης» σε ολόκληρο τον κόσμο. Όχι άκοπα φυσικά, μα με ένα επενδυτικό σχέδιο που μέσα σε λίγα μόνο χρόνια θα έχει χαρίσει ξανά στο Γύθειο την χαμένη τουριστική του αίγλη.

Η ίδια, μπορεί να βρίσκεται μόλις στην αρχή του νέου της σχεδίου για την ανάπτυξη του τόπου, μιλώντας ωστόσο στο Menshouse δηλώνει βέβαιη πως η νέα ξενοδοχειακή μονάδα που ετοιμάζεται να δημιουργήσει θα είναι πράγματι ένας ακόμα λόγος για να επισκεφτεί κανείς τη λακωνική Μάνη.

«Προχωρήσαμε στην αγορά του Ξενοδοχείου τον Οκτώβρη του 2018. Το ήθελα πολύ. Τα καλοκαίρια μου τα περνούσα στη Σπάρτη και το Γύθειο, παρότι γεννήθηκα και μεγάλωσα στην Αμερική. Είχα μείνει στο Lakonis το 1992 – 1993, σε μια περίοδο που είχε ήδη αρχίσει να χάνει την αίγλη του. Σαν Ελληνοαμερικανάκι που ερχόμουν διακοπές, αυτό έβλεπα. Ήταν ένα υπέροχο μέρος, που όμως σαν ξενοδοχείο χρειαζόταν δουλειά», θυμάται.

Μια δουλειά που έμελλε να έχει τη δική της σφραγίδα 30 παρά κάτι χρόνια μετά!

«Μα γιατί μια επιτυχημένη επιχειρηματίας να μπει στη διαδικασία να πάρει στην κατοχή της ένα ακίνητο που πλέον αποκαλείται ξενοδοχείο-φάντασμα;»,πιθανόν να αναρωτηθεί κανείς. Η απάντηση, όμως, είναι απλή. Εκείνη δεν κοιτάζει πίσω. Κοιτάζει μόνο μπροστά και δεν σκέφτεται τη θλιβερή εικόνα που αντίκρισε μόλις επέστρεψε στο εγκαταλελειμμένο ξενοδοχείο ως υποψήφια αγοράστρια, μα όλα όσα εκείνο μπορεί να γίνει.

«Η Πελοπόννησος είναι φανταστικής ομορφιάς και εύκολα προσβάσιμη. Το Γύθειο συγκεκριμένα είναι και οικονομικά προσιτό και έχει την υποδομή να αποτελέσει τουριστικό θέρετρο κυρίως λόγω τοποθεσίας και προσβασιμότητας. Δεν σε περιορίζει όπως τα νησιά. Έρχεσαι με αυτοκίνητο, δεν εξαρτάσαι από αεροπλάνα και φέρι. Είναι ένας κρυμμένος θησαυρός με τεράστια τουριστική δυναμική. Ένα κρυφό διαμάντι με διάχυτο το παραδοσιακό στοιχείο. Τι άλλο να ζητήσεις;», σχολιάζει.

«Ξαναγεννιέται» το θρυλικό Hotel Lakonis που λάτρεψαν Σοφία Λόρεν και Τζέιμς Κάμερον

Θέα από τα δωμάτια/Αικατερίνα Βαλιώτη

Από ξενοδοχείο-φάντασμα σε υπερσύγχρονο τουριστικό θέρετρο

Το Lakonisαλλάζει. Αλλάζει τα πάντα εκτός από την αρχιτεκτονική του. Η οικογένεια Βαλιώτη ήδη ολοκλήρωσε το στάδιο καθαρισμού του χώρου, ο οποίος χαρακτηρίστηκε από τους εμπλεκομένους ως «ζούγκλα» με τα σημάδια της εγκατάλειψης ορατά ήδη από το πρώτο βλέμμα στους εξωτερικούς χώρους.

Χρειάστηκαν δύο ολόκληροι μήνες για να καθαριστεί εξωτερικά από τους θάμνους και τα μπάζα και να μπορέσουν τα συνεργεία να φτάσουν στο εσωτερικό των κτιρίων. Σκουπίδια, γκράφιτι και κάθε είδους ανθρώπινη παρέμβαση δυσκόλεψαν πολύ την όλη επιχείρηση.

«Ξαναγεννιέται» το θρυλικό Hotel Lakonis που λάτρεψαν Σοφία Λόρεν και Τζέιμς Κάμερον

To Lakonis μετά την απομάκρυνση των θάμνων/Αικατερίνα Βαλιώτη

Ο χώρος ήταν για χρόνια προσβάσιμος σε κάθε είδους «επισκέπτη», με την κ. Βαλιώτη να σημειώνει πως ακόμα και όταν περιφράχτηκε και τοποθετήθηκε ταμπέλα στην είσοδο που υποδείκνυε πως η περιουσία ανήκει πλέον σε ιδιώτη, πολλοί δεν σεβάστηκαν το ότι το ξενοδοχείο δεν θα ήταν πια έρμαιο στα χέρια καταπατητών.

Οι μελέτες πάνω στις οποίες θα στηριχθεί το νέο επενδυτικό σχέδιο έχουν ξεκινήσει. Κάποιες από αυτές έχουν ήδη ολοκληρωθεί, με κάποιες άλλες να βρίσκονται σε εξέλιξη. Σύμφωνα με τη νέα ιδιοκτήτρια, στόχος είναι να διατηρηθούν η ίδια αρχιτεκτονική και το μοντέρνο στοιχείο των ‘60s, αλλά να διαμορφωθούν σωστά και όμορφα οι εσωτερικοί και οι εξωτερικοί χώροι με νέα, σύγχρονα υλικά.

«Το ξενοδοχείο θα είναι μόνο η αρχή», επισημαίνει η επιχειρηματίας η οποία στοχεύει στην «υπεύθυνη ανάπτυξη» με επιπρόσθετα έργα και επενδύσεις στην περιοχή.

«Ξαναγεννιέται» το θρυλικό Hotel Lakonis που λάτρεψαν Σοφία Λόρεν και Τζέιμς Κάμερον

Η πανέμορφη παραλία του Γυθείου/Αικατερίνα Βαλιώτη

Μια junior εκδοχή του Costa Navarino;

«Καταλαβαίνω τη σύγκριση, όμως εμείς δεν πάμε να δημιουργήσουμε μια απομίμηση, όχι. Θα είναι κάτι διαφορετικό το οποίο όμως θα μοιάζει στο τουριστικό κομμάτι. Η νέα ξενοδοχειακή μονάδα του Γυθείου θα διαφημιστεί, θα προβάλει την ομορφιά της ανατολικής Μάνης και θα προσελκύσει κόσμο. Έχουμε ανεκμετάλλευτη τουριστική δύναμη», ξεκαθαρίζει η Αικατερίνα Βαλιώτη.

«Θα δημιουργηθούν 100 νέες θέσεις εργασίας και θα βοηθηθεί η περιοχή στο σύνολό της. Δεν θέλω να είμαι μόνη μου σε αυτό. Θέλω καθένας ξεχωριστά να ωφεληθεί από αυτό που ετοιμάζουμε. Επιθυμώ αυτό να αποτελέσει την αρχή για τη δημιουργία και άλλων μεγάλων έργων που θα αναπτύξουν τον τόπο μας».

Και κάπως έτσι μπορούμε πλέον να μιλάμε για νέα εποχή του Lakonis.

Μια εποχή που μπορεί να μην χιλιοδιαφημίστηκε από τους νέους ιδιοκτήτες, μα είναι προ των πυλών καθώς έναν χρόνο τώρα, το ξενοδοχείο ετοιμάζεται να επιστρέψει δυναμικά στον χώρο των τουριστικών επιχειρήσεων. Όχι ως «Hotel Lakonis» φυσικά. Με νέο όνομα –το οποίο φυσικά δεν είναι ακόμα ανακοινώσιμο- , εργατικό δυναμικό με γνώση και όρεξη και ευκαιρίες για τους ντόπιους και όχι μόνο.

Βάσει της εμπειρίας τους, εκτιμούν το έργο ανακατασκευής να διαρκέσει περίπου 16 έως 20 μήνες με ιδανικές συνθήκες. Όλα αυτά, όμως, με την προϋπόθεση να μην καθυστερήσει το όλο σχέδιο η… ελληνική γραφειοκρατία.

Η όλη ενέργεια, πάντως, θα μπορούσε να συνοψιστεί σε μία μόλις φράση της κ. Βαλιώτη:

«Έχουμε έναν θησαυρό στα χέρια μας και πολλή όρεξη για δουλειά. Όρεξη που πηγάζει από σεβασμό και αγάπη για την καταγωγή μας».

*πληροφορίες από menshouse.gr

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.