Τοπικά Νέα

Ακριβότερα τα ενοίκια στη Μεσσηνία

Αύξηση 9,5% σε σχέση με πέρυσι και 25% σε σχέση με πρόπερσι σημείωσαν τα ενοίκια των ακινήτων στη Μεσσηνία, σύμφωνα με το δείκτη τιμών του spitogatos.gr για το πρώτο τρίμηνο του 2021. Αντιθέτως, οι τιμές πώλησης των ακινήτων στη Μεσσηνία συνεχίζουν τη φθίνουσα πορεία τους, σημειώνοντας το πρώτο τρίμηνο του 2021 μείωση 1,2% σε σχέση με πέρυσι.

Συγκεκριμένα, στη Μεσσηνία το ενοίκιο ανά τετραγωνικό μέτρο από 5 ευρώ το 2019 αυξήθηκε σε 5,71 ευρώ το 2020 και σε 6,25 ευρώ το 2021. Η τιμή πώλησης ανά τετραγωνικό μέτρο από 1.325 ευρώ το 2019 μειώθηκε στα 1.314 ευρώ το 2020 και στα 1.299 ευρώ φέτος.

Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, και με δεδομένη την κάθετη πτώση του τουρισμού λόγω κορονοϊού, η αύξηση των ενοικίων οφείλεται κυρίως στο έλλειμμα κατοικίας και όχι στη βραχυχρόνια μίσθωση, όπως λανθασμένα είχε εκτιμηθεί από παράγοντες της αγοράς πριν από την εκδήλωση της πανδημίας.

Το έλλειμμα κατοικίας προκλήθηκε εξαιτίας της δραματικής μείωσης της οικοδομικής δραστηριότητας κατά τη διάρκεια της υπερδεκαετούς οικονομικής ύφεσης, που ξεκίνησε το 2008. Ειδικά στην Καλαμάτα υπάρχει μεγάλη ζήτηση για τριάρια και τεσσάρια στον αστικό ιστό, επειδή τα ακριβά καύσιμα, μεταξύ άλλων, δυσχεραίνουν τις μετακινήσεις προς τα απομακρυσμένα προάστια.

Αξίζει να σημειωθεί ότι την τελευταία δεκαετία έχει αυξηθεί το ρεύμα μετακινήσεων από την ύπαιθρο προς το κέντρο. Ολοένα και περισσότερες οικογένειες επιλέγουν σχολείο της Καλαμάτας για τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση των παιδιών τους, καθώς στην επαρχία δύσκολα μπορούν να βρουν φροντιστήρια αλλά και εξωσχολικές δραστηριότητες.

Στον αντίποδα, οι τιμές των ακινήτων στη Μεσσηνία συγκρατούνται σε χαμηλά επίπεδα, εξαιτίας της μεγάλης προσφορά κατοικιών στα χωριά του νομού. Σε συνδυασμό με το έλλειμμα αγοραστών, οι τιμές μειώνονται όπως και στην υπόλοιπη Ελλάδα – ενώ στην Ευρώπη αυξάνονται με ραγδαίο ρυθμό.

Αναλυτικά οι τιμές ενοικίασης και πώλησης των ακινήτων σε όλη την Ελλάδα παρουσιάζονται στους πίνακες.

 

πηγή: eleftheriaonline.gr

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Back to top button