Πελοπόννησος

Ηλεία: Προς… Κομισιόν η μειωμένη ελαιοπαραγωγή – Αύριο στο περιφερειακό συμβούλιο το πρόβλημα του γλοιοσπορίου

Σε ευρωπαϊκό επίπεδο αναμένεται να τεθεί το πρόβλημα της μειωμένης ελαιοπαραγωγής της Ηλείας αλλά και όλης της Ελλάδας, αφού το αγροτικό εισόδημα που χάνεται, προκαλεί τεράστια οικονομική ζημιά.

Αύριο, το ζήτημα θα τεθεί υπόψη του περιφερειακού συμβουλίου Δυτικής Ελλάδας, προκειμένου να ληφθεί απόφαση και να σταλεί ενημέρωση στο υπουργείο. Ωστόσο, πρόθεση της περιφέρειας είναι να ενημερώσει και τα θεσμικά όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης για να μη χαθεί χρόνος στην επίλυση του προβλήματος.

Όπως δήλωσε στην εφ. «Πατρίς» ο αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης, Κώστας Μητρόπουλος, θα ζητηθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή (Κομισιόν) να δοθούν κατ’ εξαίρεση αποζημιώσεις στους πληγέντες παραγωγούς, ώστε να ανακουφιστεί ο αγροτικός κόσμος.

«Η φετινή χρονιά της ελαιοπαραγωγής χαρακτηρίζεται από την πλέον κακή σε ποσότητα και ποιότητα ελαιολάδων σε όλη την επικράτεια και ομοίως σε περιοχές της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, που παραδοσιακά παράγουν κατ’ εξοχήν εξαιρετικά παρθένα ελαιόλαδα. Η μείωση της ελαιοπαραγωγής ελαιοκάρπου η αυξημένη οξύτητα του παραγόμενου ελαιόλαδου οφείλονται σε μεγάλο βαθμό σε προσβολές από το παθογόνο μύκητα γλοιοσπόριο καθώς και από τις αυξημένες δακοπροσβολές. Η ασθένεια παρατηρείται σε μεγάλη ένταση σε όλες τις παραλιακές περιοχές του Ιονίου Πελάγους καθώς και στη Λέσβο και τη Βόρεια Εύβοια», εξήγησε στην εφ. «Πατρίς», τόνισε ο κ. Μητρόπουλος και πρόσθεσε ότι η Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής (ΔΑΟΚ) ΠΕ Ηλείας προέβη στις αναγκαίες ενέργειες εγκαίρως  καθώς οι δακοπληθυσμοί ήταν τρομακτικά υψηλοί.

«Στην Ηλεία το πρόγραμμα υλοποιήθηκε σε 76 ελαιοκομικές κοινότητες με καλυπτόμενα 4.212.000 ελαιόδενδρα. Πραγματοποιήθηκαν συνολικά τρεις δολωματικοί ψεκασμοί σύμφωνα με τις προβλεπόμενες τεχνικές προδιαγραφές» ανέφερε και υπενθύμισε ότι τόσο τον περασμένο Ιανουάριο όσο και τον Ιούνιο ενημερώθηκε το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, για τα προβλήματα.

Παρούσα η κλιματική αλλαγή

Ο προϊστάμενος του τμήματος Ποιοτικού & Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου της ΔΑΟΚ ΠΕ Ηλείας, Γ. Μικέογλου, δήλωσε στην εφ. «Πατρίς» ότι οι καιρικές συνθήκες διαδραμάτισαν καθοριστικό ρόλο στην εικόνα της φετινής ελαιοπαραγωγής.

«Έχουμε περιορισμένη ποσότητα και μειωμένη ποιότητα των ελαιολάδων που παράγονται. Ο σημαντικότερος παράγοντας είναι οι καιρικές συνθήκες που επικράτησαν, κάτι που μας είχε απασχολήσει στην υπηρεσία και είχαμε προβεί σε ανακοινώσεις με συμβουλές για το πρόβλημα που βλέπαμε ότι ερχόταν. Είχαμε έναν ήπιο χειμώνα με θερμοκρασίες όχι χαμηλές, καλοκαίρι βροχερό, δροσιά και υψηλή υγρασία. Δεν μπορούσαμε να προβλέψουμε εξαρχής την εξέλιξη αυτή, διότι ακόμα και σήμερα που μιλάμε οι θερμοκρασίες είναι ευνοϊκές για την ανάπτυξη ασθενειών», ανέλυσε ο κ. Μικέογλου και επισήμανε ότι έχει επηρεαστεί η ποιότητα λόγω του γλοιοσπορίου, που έχει αυξήσει την οξύτητα.

Παράλληλα, τόνισε ότι τα έντονα καιρικά φαινόμενα της τελευταίας διετίας ίσως πρέπει να οδηγήσουν σε νέο σχεδιασμό που θα λαμβάνει υπόψη τις επιπτώσεις της κλιματική αλλαγής.

«Παρατηρούμε έντονα φαινόμενα, είτε μειωμένη βροχόπτωση είτε έντονη, που πρέπει να διερευνηθούν, διότι έιναι μια αλλαγή που ήδη υφίσταται και τη βιώνουμε. Πρέπει να εστιάσουμε σε τεχνικές και μεθόδους όχι μονο στην παραγωγή της ελιάς, αλλά και στα σταφύλια ή τη σταφίδα, για να δούμε σε ποιο πλαίσιο και με ποιες προδιαγραφές θα καλλιεργούνται», είπε.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Back to top button