Αγροτικά

Η παγωνιά και η ψαλίδα διαφοράς τιμών από το χωράφι στο ράφι εκτόξευσαν τις τιμές οπωροκηπευτικών

Το τσουχτερό κρύο των τελευταίων ημερών έφερε να αυξήσεις στα προϊόντα αγροτικής παραγωγής, σε λαϊκές αγορές και σούπερ μάρκετ!

Ειδικοτερα:

Τα μήλα φεύγουν από το χωράφι 0,17 ευρώ έως 0,24 ευρώ ανά κιλό και στο ράφι πωλούνται 1,70-2,20 ευρώ ανά κιλό.

Τα λεμόνια πωλούνται από τον παραγωγό 0,20 ευρώ έως 0,30 ευρώ ανά κιλό και στον καταναλωτή φτάνουν 1,10-1,28 ευρώ ανά κιλό.

Η τιμή παραγωγού για πορτοκάλια είναι 0,18-0,20 ευρώ ανά κιλό και στην αγορά διατίθενται με 0,90 έως 0,96 ευρώ ανά κιλό.

Τα μανταρίνια πωλούνται από τον παραγωγό 0,40 ευρώ ανά κιλό και φτάνουν στον καταναλωτή με τιμή 1,15 ευρώ ανά κιλό.

Το μαρούλι, από 0,17- 0,20 ευρώ ανά τεμάχιο, πωλείται στον καταναλωτή 0,50-0,60 ευρώ ανά τεμάχιο.

Ο πρόεδρος των Εμπόρων της Κεντρικής Λαχαναγοράς, Θανάσης Ίσαρρης επισημαίνει οτι «τα τρόφιμα υπόκεινται στους νόμους της προσφοράς και της ζήτησης, όπως κάθε προϊόν», επισημαίνει ο ίδιος και εξηγεί με συγκεκριμένα παραδείγματα: «Αυτή τη στιγμή παραμένουν αποκλεισμένες από χιόνι πολλές περιοχές με μεγάλη παραγωγή, όπως η Εύβοια και η Πελοπόννησος. Τα προϊόντα στους πάγκους είναι λιγότερα, άρα… ακριβότερα. Επίσης, τα πράσινα κηπευτικά είναι λιγότερα, γιατί με τις πολικές θερμοκρασίες οι εργάτες γης δεν απασχολήθηκαν, και έτσι το μεγαλύτερο μέρος της παραγωγής έμεινε στο χωράφι και δεν διακινήθηκε στην αγορά».

Την ίδια ωρα η αδικαιολόγητη ψαλίδα της διαφοράς των τιμών από το χωράφι στο ράφι συνεχίζει ναι είναι η μεγαλύτερη σε όλη την Ευρώπη

Για παράδειγμα τα φρούτα και τα λαχανικά κρατούν τα σκήπτρα σε τέτοιου είδους αυξήσεις!

Συγκεκριμένα σύμφωνα με αγρότες οι πατάτες φεύγουν από το χωράφι στα 0,50 έως 0,65 ευρώ/κιλό και φτάνουν στο ράφι ακόμα και στο 1,10 ευρώ/κιλό. Τα μήλα φεύγουν από το χωράφι στα 0.20 ευρώ/κιλό για να καταλήξουν ακόμα και στα 1,50 ευρώ/κιλό στο ράφι ενώ τα αχλάδια από τα 0,25 ευρώ/κιλό στο χωράφι φτάνουν στα 1,5 ευρώ στο ράφι. Τα λεμόνια ξεκινούν από 0,35 από το χωράφι και φτάνουν ακόμα και στα 1,5 ευρώ στο ράφι, τα πορτοκάλια από 0,17 έως 0,25 στο χωράφι φτάνουν 0,9 – 1 ευρώ/κιλό στο ράφι και τα μανταρίνια από 0,25 – 0,40 ευρώ/κιλό στο χωράφι φτάνουν ακόμα και στα 1,80 ευρώ/κιλό στο ράφι.

Για την «ψαλίδα» που παρατηρείται από το χωράφι στο ράφι, οι παραγωγοί κάνουν λόγο για παιχνίδια αισχροκέρδειας με θύματα τόσο τους ίδιους όσο και τον καταναλωτή, αφού οι τιμές των παραγωγών δεν μπορούν να δικαιολογήσουν τις τιμές στα ράφια.

Τονίζουν δε οτι το κόστος παραγωγής αλλά και συγκομιδής γονατίζει τους παραγωγούς και επισημαίνουν, έχει φτάσει σε τέτοια επίπεδα που καθιστά απαγορευτική την καλλιέργεια, με χιλιάδες παραγωγούς να δηλώνουν έτοιμοι να εγκαταλείψουν τις εκμεταλλεύσεις τους.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Back to top button