Κόσμος

Ιταλία: Πώς η Μαφία σπεύδει να εκμεταλλευτεί την κρίση του κορονοϊού

Οι τρόποι με τους οποίους τα συνδικάτα οργανωμένου εγκλήματος της Ιταλίας εκμεταλλεύονται την κρίση του κορονοϊού αποτελούν το αντικείμενο δημοσιεύματος του Politico.

Όπως αναφέρεται σχετικά, η Μαφία παραδοσιακά, καθ’όλη τη διάρκεια της ιστορίας της, εκμεταλλευόταν καταστάσεις εκτάκτου ανάγκης, όπως σεισμοί, επιδημίας χολέρας κ.α. ως ευκαιρίες για να παρέχει εργάτες γης, να «στήνει» οικοδομικά συμβόλαια ή να καταχράται χρήματα που προορίζονται για την υγιεινή της πόλης.

Κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης, η Μαφία «ξέπλενε» τα κέρδη της από το εμπόριο ναρκωτικών επενδύοντας και αποκτώντας τον έλεγχο προβληματικών επιχειρήσεων, ειδικά στα βόρεια της χώρας.

Η επιδημία του κορονοϊού που σαρώνει την Ευρώπη παρέχει στη Μαφία άλλη μια ευκαιρία, και όχι μόνο στην Ιταλία, καθώς τα lockdowns, οι αστυνομικοί έλεγχοι, οι παύσεις πτήσεων κ.α. μπορεί να έχουν «παγώσει» τις κλασικές πηγές εσόδων (μεταξύ των οποίων η πορνεία, το εμπόριο ναρκωτικών, οι εκβιασμοί κ.α.- αλλά οι εγκληματικές οργανώσεις ετοιμάζονται να αξιοποιήσουν το «μετά».

Όπως αναφέρει το Politico, καθώς η Ευρώπη προσπαθεί να βρει τρόπους ανοικοδόμησης της οικονομίας, η παλιά και δοκιμασμένη μέθοδος της διείσδυσης σε κατά τα άλλα νόμιμες επιχειρήσεις μπορεί να αποβεί ιδιαίτερα κερδοφόρα. «Ο ιός έχει δείξει πως δεν σέβεται τα σύνορα, και η Μαφία έχει δείξει πως ούτε αυτή (τα σέβεται)» είπε ο στρατηγός Τζουζέπε Γκοβερνάλε, επικεφαλής του Διευθυντηρίου Ερευνών Κατά της Μαφίας (DIA). «Είναι σαν το νερό, μετακινείται όπου υπάρχει κενό».

Με το σύνολο της Ευρώπης να επηρεάζεται από το ξέσπασμα και τις οικονομικές επιπτώσεις από τα lockdowns να γίνονται αισθητές, αξιωματούχοι προειδοποιούν πως οι εγκληματικές δραστηριότητες αναμένεται να εκτοξευτούν ανά την ΕΕ μέσα στους προσεχείς μήνες. «Δεν υπάρχει χώρα της ΕΕ που να μην έχει αυτό το πρόβλημα» είπε η Σαμπρίνα Πιγκνεντόλι, βουλευτής του M5S, η οποία πρόσφατα διοργάνωσε εκδήλωση στο Ευρωκοινοβούλιο για τη δραστηριότητα της Μαφίας στην Ευρώπη. Όπως τόνισε, κίνδυνο μπορούν να αποτελέσουν και η ρωσική και η αλβανική Μαφία. «Δεν είναι μόνο ιταλικό θέμα».

Τα ιταλικά συνδικάτα οργανωμένου εγκλήματος, ειδικά η Ντρανγκέτα, που ελέγχει μεγάλο μέρος του εμπορίου κοκαΐνης της Ευρώπης, θα επιδιώξουν να παρέχουν ρευστότητα σε εταιρείες που αντιμετωπίζουν προβλήματα με αντάλλαγμα μερίδιά τους, είπε ο Μαουρίτσιο ντε Λούτσια, εισαγγελέας στη Μεσίνα. «Η Μαφία προσφέρει δάνειο σε έναν ιδιοκτήτη επιχείρησης που χρειάζεται χρήματα. Ξέρει με ποιους έχει να κάνει, μα νομίζει ότι μπορεί να διαχειριστεί την κατάσταση. Κάνει λάθος» είπε ο Ντε Λούτσια, περιγράφοντας «τη μέθοδο».

Μετά από αυτό, η Μαφία συνηθίζει να ζητά από τον ιδιοκτήτη να προσλάβει κάποιον, μια χάρη την οποία δεν μπορεί να αρνηθεί. Το άτομο αυτό αρχίζει να δίνει εντολές, αλλάζοντας προϊόντα, κανονίζοντας ανακαίνιση κ.α., πρόσθεσε ο Ντε Λούτσια. «Ο ιδιοκτήτης διαμαρτύρεται, λέγοντας πως η εταιρεία είναι δική του. Ωστόσο του λένε “όχι πια”.».

Ο ιδιοκτήτης μετατρέπεται σε «prestanome», «βιτρίνα» για τη Μαφία, που εκμεταλλεύεται τη σχέση του με τις τράπεζες, τα λογιστικά του βιβλία. κ.α.

Οι ιταλικές αρχές έχουν προειδοποιήσει για επικείμενες επιθετικές ενέργειες τέτοιου είδους σε επιχειρήσεις που ανήκουν στους τομείς των αγροτικών προϊόντων και τροφίμων, των υποδομών υγείας, των ιατρικών προμηθειών, των ξενοδοχείων και της εστίασης. Οργανώσεις της Μαφίας επίσης κοιτούν προς την κατεύθυνση οικονομιών με υψηλούς δείκτες ανάπτυξης, όπως στην ανατολική Ευρώπη. Φορολογικοί παράδεισοι και χώρες της ΕΕ που είναι λιγότερο «προσεκτικές» όσον αφορά στο ξέπλυμα χρήματος θα μπορούσαν επίσης να αποτελέσουν στόχους, κατά την Πιγκνεντόλι. Η Μαφία έχει ήδη διεισδύσει στη γερμανική οικονομία και έχει ισχυρό «προγεφύρωμα» στην Ισπανία, κυρίως στα ξενοδοχεία και τον τουρισμό, σύμφωνα με την Πιγκνεντόλι. Επίσης, έχουν υπάρξει διεισδύσεις στη Γαλλία και το Βέλγιο.

 

abile via Getty Images

 

Μέσα στην τελευταία δεκαετία επίσης η ιταλική Μαφία απέκτησε εμπειρία στο να καταχράται κεφάλαια της ΕΕ που προορίζονται για έργα οικοδομής- κάτι που αναμένεται να εκμεταλλευτεί καθώς οι κυβερνήσεις παρέχουν «ενέσεις» ρευστότητας στις ευρωπαϊκές οικονομίες για την ανοικοδόμησή τους. Η Ντρανγκέτα ειδικά έχει «εξάγει» αυτή την «τεχνογνωσία» της σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, ειδικά στην ανατολική Ευρώπη, κατά την Πιγκνεντόλι. Ο δημοσιογράφος Γιαν Κούτσιακ δολοφονήθηκε ενώ διερευνούσε το φαινόμενο στη Σλοβακία το 2018. «Θα δραστηριοποιηθούν οπουδήποτε υπάρχει η δυνατότητα διαφθοράς αξιωματούχων, που θα πέσουν στην παγίδα, είτε επειδή είναι αφελείς είτε επειδή είναι πρόθυμοι να διαφθαρούν» είπε ο Γκοβερνάλε.

Οι μεγάλες επενδύσεις σε υποδομές για ενίσχυση της οικονομίας θα παρέχουν ευκαιρίες σε παραδοσιακές επιχειρήσεις- «βιτρίνες» της Μαφίας, σε τομείς όπως η οικοδομή, το τσιμέντο και οι μεταφορές. Επίσης, ήδη οργανώσεις της Μαφίας έχουν αρχίσει να επιχειρούν «παράκαμψη» των συνθηκών lockdown που έχουν φέρει αυξημένη παρουσία της αστυνομίας στους δρόμους και έχουν επηρεάσει τα ταξίδια διεθνώς. Κάποια κυκλώματα διακινδυνεύουν ακόμα και παραδόσεις ναρκωτικών σε πελάτες, ενώ άλλα πουλάνε διακριτικά σε ουρές έξω από σουπερμάρκετ ή ακόμα και σε «εναλλακτικούς» χώρους όπως εκκλησίες. Οι τιμές έχουν αυξηθεί, μα η ζήτηση παραμένει εκεί που ήταν. «Οι άνθρωποι πάντα βρίσκουν λεφτά για ναρκωτικά» ανέφερε πηγή με γνώση για τα εσωτερικά της Κόζα Νόστρα.

Κατά τον Γκοβερνάλε, ο τομέας των εκβιασμών έχει πληγεί πολύ από το κλείσιμο πολλών καταστημάτων, καθώς και όλων των μπαρ και εστιατορίων. Ωστόσο στις δικές τους περιοχές οι οργανώσεις της Μαφίας δείχνουν «κατανόηση», εφαρμόζοντας την αρχή του «σιδερά»: «Υπάρχουν φορές που πρέπει να υπομένεις και φορές που πρέπει να χτυπάς. Τώρα πρέπει να είναι αμόνι και να υπομένουν, και να περιμένουν καλύτερες μέρες, αλλά όταν έρθει η ανοικοδόμηση θα γίνουν σφυρί και θα χτυπούν ξανά και ξανά».

Επίσης, κάποια κυκλώματα αναπτύσσουν νέες δραστηριότητες για να εκμεταλλευτούν την κατάσταση εκτάκτου ανάγκης, σύμφωνα με τη Europol: Το εμπόριο μασκών, γαντιών και φαρμάκων «μαϊμού» φαίνεται να ανθεί στην οικονομία της πανδημίας. Τον προηγούμενο μήνα μια διεθνής επιχείρηση της υπηρεσίας οδήγησε σε 121 συλλήψεις και την κατάσχεση πιθανώς επικίνδυνων φαρμακευτικών αξίας 13 εκατ. ευρώ, καθώς και 34.000 χειρουργικών μασκών- «μαϊμού». Ακόμη, αναφέρθηκαν κλοπές σε διάφορες χώρες τς ΕΕ που είχαν παρόμοιο modus operandi, με τους δράστες να παριστάνουν αξιωματούχους των αρχών.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Back to top button