Κόσμος

Μες στην πίκρα οι Τούρκοι, ανακαλύπτουν ότι τα F-35… έχουν προβλήματα

Παρά το γεγονός ότι έκανε ό,τι περνούσε από το χέρι της, πιέζοντας, εκβιάζοντας και ενίοτε εκλιπαρόντας, η Τουρκία τελικά πετάχτηκε με συνοπτικές διαδικασίες από το πρόγραμμα ανάπττυξης των μαχητικών 5ης γενιάς F-35 και ακυρώθηκε και η προμήθεια των μαχητικών, αφού το Κογκρέσο των ΗΠΑ ήταν ξεκάθαρο: από τη στιγμή που η Άγκυρα αγόρασε τους S-400, ήταν πρακτικά αδύνατο να αποκτήσει και το πιο προηγμένο μαχητικό της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας.
Η έξωση της Τουρκίας από το πρόγραμμα των F-35 αποτέλεσε ένα «χαστούκι» στον Ερντογάν, το οποίο φαίνεται ότι συνεχίζει να πονάει. Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, ότι όπως σημειώνει το onalert.gr, διάφορες τουρκικές ιστοσελίδες επιχειρούν ακόμα και σήμερα να κάνουν το άσπρο μαύρο και να πείσουν ότι η Τουρκία τελικά θα βγει… οφελημένη από τη μη απόκτηση του stealth μαχητικού.
Αφορμή για τους… πανηγυρισμούς στάθηκε μια πρόσφατη αναφορά της Πολεμικής Αεροπορίας της Ολλανδίας, που ζητάει από τους πιλότους να μην πετάνε τα stealth μαχητικά όταν οι καιρικές συνθήκες δεν το επιτρέπουν και ιδίως όταν επικρατούν συνθήκες καταιγίδας με κεραυνούς και αστραπές, με διάφορες τουρκικές ιστοσελίδες να βγαίνουν με τίτλους όπως «Νέο πρόβλημα με τα F-35! Αρχίζουν να μετανιώνουν τα 5 δισεκατομμύρια ευρώ που πλήρωσαν» και «τα F-35 απέτυχαν στην Ολλανδία…».
Το πρόβλημα, το οποίο οδήγησε την Τουρκία σε αντίδραση «όμφακες εισί» είναι γνωστό, πραγματικό και αφορά σε σύστημα που αυξάνει την ποσότητα του αζώτου και μειώνει το οξυγόνο στις δεξαμενές καυσίμων, ώστε να μειώνεται και ο κίνδυνος έκρηξης από σπινθήρα. Διάφοροι έλεγχοι έδειξαν ότι F-35 που βρέθηκαν μέσα σε καταιγίδα παρουσίασαν ζημιά και υπήρξε σύσταση τα αεροσκάφη να μην πετούν κοντά σε κεραυνούς και αστραπές.
Ωστόσο, το πρόβλημα είναι γνωστό, όπως προαναφέρθηκε, και η σύσταση δεν είναι κάτι νέο, ενώ γίνεται προσπάθεια να επιλυθεί χωρίς να αυξηθεί δραματικά το κόστος του όλου πρότζεκτ. Ωστόσο, ακόμα κι έτσι, το F-35 αποτελεί σήμερα το πιο εξελιγμένο μαχητικό 5ης γενιάς και η… έξοδος της Τουρκίας από το πρότζεκτ θα συνεχίσει να «πονάει» για πολλά χρόνια ακόμα.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Back to top button