Αγροτικά

Μονόδρομος η ηλιοαπολύμανση ενάντια στις σηψιρριζίες ελιάς

Κακός βραχνάς για τους καλλιεργητές ελιάς σε Εύβοια, Κεντρική Ελλάδα και Πελοπόννησο αποτελεί ο βασιδιοµύκητας Omphalotus olearius, υπεύθυνος για την εκδήλωση σήψεων ρίζας στα δέντρα. Οι προσβεβληµένοι ιστοί έχουν τη χαρακτηριστική οσµή «µανιταριού».

Η ασθένεια παρουσιάζει συµπτώµατα καχεξίας, µειωµένης βλάστησης και προϊούσας αποξήρανσης των κλάδων. Παρατηρείται κυρίως σε εδάφη µε υψηλή υγρασία, σε περισσότερο ξηρές περιοχές και σε επικλινείς εκτάσεις.

Η µετάδοση της ασθένειας γίνεται µε την επαφή των ριζών µε υπολείµµατα προσβεβληµένων ριζών στο έδαφος.

Μέτρα αντιµετώπισης

Η αντιµετώπιση των σηψιρριζιών είναι υψηλής δυσκολίας και βασίζεται περισσότερο στην πρόληψη. Συνήθως, οι γεωπόνοι συνιστούν τη σωστή ξερίζωση όλων των παλαιών δέντρων και των υπολειµµάτων τους, καθώς και την καταστροφή τους, ώστε να µην υπάρχουν υπολείµµατα της ασθένειας στο νέο ελαιώνα. Σε περίπτωση προσβολής ωστόσο, οι γεωπόνοι επιχειρούν τακτικές ηλιοαπολύµανσης µε πλαστικό -όταν έχει ήλιο- στα προσβεβληµένα δέντρα πριν προβούν εκ νέου σε εκριζώσεις.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Back to top button